Sandık görevlisi olmak isteyen vatandaşlar, başvuru şeklini ve koşulları merak ediyor. 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Milletvekili Genel Seçimi'nde görev almak isteyenler, sandık görevlisi olmak için başvuru yapabilecek. Sandık kurulu, oy verme günü olan 14 Mayıs'ta, oy verme saatinden en az bir saat önce sandık başında toplanacak. Peki, sandık görevlisi nasıl olunur, kimler sandık görevlisi olabilir? İşte sandık görevlisinin görev ve sorumlulukları...
Resmi Gazete'de yayımlanan genelge, sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkilerini, yapacakları iş ve işlemleri, oy verme şeklini, şikayet ve itirazlar ile ilgili esas ve usulleri düzenliyor.
Buna göre, sandık kurulu bir başkan, 6 asıl ve 6 yedek üyeden oluşacak. Sandık kurulu başkanının göreve gelmemesi halinde, kamu görevlileri arasından belirlenen üye, bu üyenin de bulunmaması durumunda en yaşlı üye kurula başkanlık edecek.
SANDIK GÖREVLİSİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?
Sandık kurulunda görevlendirilecek kişiler 298 sayılı Kanun'un 22. ve 23. maddesine göre belirlenmektedir.
Seçim sandık kurulu, kanunun ve parti tüzüğünün öngördüğü esaslara göre seçimlerin yürütülmesi, yönetimi ve oyların tasnifi ile görevli olup, bu görevleri seçim ve tasnif işleri bitinceye kadar aralıksız olarak devam eder.
Sandık görevlisinin en temel görevi seçimin objektif ve adil bir şekilde sonuçlanmasıdır. Seçimlere hile karışmaması için sandık görevlilerinin her an aktif ve dikkatli olmaları gerekir. Sandık görevlilerinin bir başka görevi ise okuma, yazma bilmeyenlere ya da oy kullanmayı bilmeyenlere yardımcı olmaktır. Ayrıca seçim sonunda oyları saymak da sandık görevlilerinin sorumluluğundadır.
Sandık çevresinde düzenin sağlanması sandık kurulu başkanına, sandığın konulduğu bina ve çevresi ise bina sorumlusuna ait olacak.
KİMLER SANDIK GÖREVLİSİ OLAMAZ?
İdare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu'nun 3. maddesinde yazılı sivil memurlar dahil askeri şahıslar, TBMM üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemeyecek.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Seçimlerde görev yapacak olan sandık görevlileri çeşitli kategorilere ayrılır. Bunlardan biri, siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulunurlar. Bu başvuru, belirlenen kişilerin adlarının ve diğer bilgilerinin yer aldığı bir formun doldurulmasıyla gerçekleştirilir.
Siyasi partilerin sandık görevlileri seçimi internet üzerinden yapılmaz. Başvuruların doğrudan Yüksek Seçim Kurulu'na yapılması gerekmektedir. Seçimlerde görev yapmak isteyenlerin, ilgili siyasi partiye başvurarak bu görevi üstlenmeleri mümkündür. Ancak son karar YSK'ya aittir ve seçim öncesi YSK tarafından belirlenen sandık görevlileri seçim günü görev yapmaya hak kazanırlar.
SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETİ NASIL BELİRLENİR?
İlçe seçim kurulu başkanı ve seçim sandık kurulu başkanı ile üyelerine, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun" da belirtilen esaslara göre Genel Bütçeden ücret ödenir.
Seçimler sırasında sandık kurulu başkan ve üyelerine karşı işlenen suçlar. Devlet memurlarına karşı işlenmiş gibi cezalandırılır.
2023 SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE KADAR?
14 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri için henüz sandık görevlisi ücretleri belli olmadı. Hem seçimin güvenilir bir ortamda yapılmasını talep eden hem de ek gelir kaynağı oluşturmak isteyenler sandık görevlisi müracaatlarını gerçekleştirecek.
Sandık kurulu, bir başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşmaktadır. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 2023 yılında yapılacak seçimlerde görev alacak sandık görevlilerinin yeni ücretlerini kısa süre içerisinde açıklayacak. Konuyla ilgili resmi bir açıklama geldiğinde detaylar eklenecektir.
2019 yılında yapılan seçimlerde Başkan ve üyeler 261.00 TL, Siyasi Parti Temsilcileri ise 130.00 TL ödeme almıştı.