Füruz Bey, Ankara'ya bu geminin hemen zaptedilmesi gerektiğini telgraf çeker.
Karadeniz düşman gemisi kaynamaktadır. Akıllara Mustafa Kemal Paşa'nın isteği üzerine Rusya'dan alınan iki küçük savaş gemisi gelir.
Bu iki savaş gemisi arızalı olduğu için Trabzon'dan tekrar Rusya'ya, Novorossiysk limanına yollanmıştır. Ancak bir sorun vardır, bu iki gemide silah yoktur. Silahlar Trabzon'da bırakılsa da daha sonra 18 Nisan 1922'de Şahin botuna yüklenerek Novorossiysk'e gönderilir.
Gambotlarımızda toplam 20 görevli personel bulunmaktadır. 1 numaralı gambotun süvarisi Necati Bey, 2 numaralı gambotun süvarisi ise Reşat Bey'dir.
Artık iş Enosis'in Karadeniz'e açılmasına kalmıştır.
İki gambotun da tamiri tamamlanarak limandan ayrılır. Fakat Karadeniz'de gezmeleri daha fazla şüphe çekeceğinden bir formül aranır.
Kaptanların aklına dahice bir plan gelir. 2 numaralı gambotun bacasından siyah dumanlar yükseltilir. Bu bilinçli olarak yapılır. Bu dumanla geminin alev aldığı izlenimi verilir. Gemi, Enosis'in bulunduğu limanın hemen yanındaki Gelincik limanına bakım giriş yapar.
Bu sırada Enosis'in ne zaman çıkış yapacağını tam olarak öğrenmek için Reşat Bey ve Giritli Mehmet Çavuş yerel bir balıkçı kılığına girip yolcu motoruyla Novorossiysk'e gider.
Liman kahvelerinde Yunan tayfalarına sokulur ve geminin 25 Nisan'da hareket edeceğini öğrenir.
25 Nisan günü geldiğinde iki gambot Gelincik limanından çıkıp pusuda bekler. Fakat Enosis gelmez. Türk personeller yakalandıkları şüphesiyle tedirgin olur.
Fakat bir gün sonra Enosis'in dumanı ufukta görünmeye başlar.
Kocaman geminin yanında ufacık kalan gambotlarımız Enosis'e "Dur" ihtarı verir. Enosis'in kaptanı ilk anda yanıt vermez. O anda Trabzon'dan getirilen top ateşlenir. Karanlık bir anda aydınlığa bulanır.
Enosis'in kaptanı teslim olur.
Geminin telsizine el konur ve dünya ile irtibatı kesilir. Gemide mürettebat dahil 100 yolcu, 5 silahlı Türk erine kayıtsız şartsız teslim olmuştur.
Gemiye çıkan Yüzbaşı, gemidekilere "Yunanlılarla savaş halindeyiz. Gemiye Büyük Millet Meclisi adına el koyuyoruz. Kimsenin canına zarar gelmeyecektir." der.
Enosis'in kaptanı son ana kadar bir geminin gelip onları kurtaracağını beklese de gemi önce Batum'a daha sonra ise Hopa limanına çekilir.
Gemideki ticari mallar sahiplerine iade edilir. Gemiye Türk bayrağı çekilerek Trabzon'a getirilir.
Geminin yeni adı "Trabzon"dur.
Geminin pis su haznesinin olduğu kısımda 11 çuval altın ve gümüş bulunur.
Para Ankara'ya yollanarak ordumuza güç kattı.
KAYNAKLAR:
-Enosis Vapuru Nasıl Zapedilmişti - Akşam Postası Yazı Serisi https://www.gastearsivi.com/gazete/ha... (Hergün s.8 de yer almakta) Ahmet Cemaleddin Saraçoğlu - Selim Erdoğan - ŞAHLAN ARTIK EY DENİZ - Enosis'in Trabzon'da Biten Yolculuğu
Can Osman Paksoy-Youtube kanalı