Meyve, sebze, süt ürünleri ve tahıllar gibi bütün gıdaların doğal şekerleri vardır. Vücudunuz bu karbonhidratları yavaşça sindirir, böylece hücreleriniz sabit bir enerji kaynağı alır. Fakat paketli gıdalardaki sonradan eklenmiş şeker ise vücudunuz üzerinde olumsuz bir etki bırakır. Şekerin vücuda herhangi bir faydası olmadığı gibi ilerleyen dönemlerde bireylerin fiziksel ve ruhsal problemler yaşamasına neden olduğu bilinmektedir. Gelin şimdi hep beraber zamanla bağımlılık yaratan bir besin maddesi olan şekerin zararlarına detaylı bir şekilde göz atalım.
CİLDİN ERKEN KIRŞMASINA NEDEN OLUR
Şeker pancarının endüstriyel bir ortamda işlenmesi ile üretilen beyaz şekerin zararları arasında ilk bilmeniz gereken cilt kırışıklıklarıdır. Genellikle şeker tüketimi fazla olan ve günlük kalori miktarının %10’undan fazlasını şeker ile alan kişilerin şeker tüketmeyen kişilere oranla ciltleri daha hızlı bir şekilde kırışmaktadır.
Şeker molekülleri insan vücuduna girdiği ve tüketimin çok olduğu zamanlarda şekerin proteinlere bağlandığı ve zamanla proteinlerin yapısını değiştirdiği bilimsel olarak kabul edilen bir gerçektedir. Bu duruma ise bilimde gliksyon adı verilmektedir. Glikasyon ortaya çıktığı zamanlarda bireylerin vücudunda bulunan elastin ve kollajen gibi proteinler zarar gördüğü bilinmektedir. Bu da zamanla kişilerin bücudunda kırışıklık ve sarkma gibi problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
KANSER RİSKİNİ ARTIRIR
Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalar sonucu, şekerin kanser riskini büyük oranda artırdığı tespit edilmiştir.
Genellikle meyve ve sebze gibi besin maddelerinden alınan doğal şeker kişilerdeki kanser riskini arttırmamaktadır çünkü bu besinlerin içerisinde mineral, vitamin ve antioksidan gibi maddeler de bulunmaktadır. Bu maddeler kişileri aslında bakıldığında kanser rahatsızlığından korumaktadır.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATIR
Doğal olmayan şeker tüketimi, bağışıklık sistemini oldukça zayıflatır. Eğer çok fazla şeker tüketen biriyseniz, hastalıklara yakalanma riskiniz artacaktır.
Bu yüzden şekeri hayatınızdan çıkarın ve doğal yollarla şekeri vücudunuza almaya çalışın.
MUTSUZLUĞA YOL AÇAR
İnsanlarda mutluluğun artmasını sağlayan serotonin hormonu şeker tüketimi fazla olduğunda artış gösterir. Şeker tüketimi fazla olan kişiler bir süre sonra şeker tüketmeyi kestikleri takdirde serotonin hormonunun salgılanması azalır. Bu da zamanla bireylerde mutsuzluk hissinin artmasına ve ilerleyen dönemlerde depresyon belirtilerinin görülmesine neden olur.
DİŞ ÇÜRÜMESİNİ HIZLANDIRIR
Şekerin zararları arasında en yaygın olarak görülen diş çürükleri bu bakterilerden kaynaklıdır. Çünkü dişler ve dil ne kadar iyi fırçalansa da zararlı bakterilerin neden olduğu asitler diş minesinin zarar görmesini sağlar ve bu da zamanla dişlerin çürüme hızını arttırır.
KARACİĞER YAĞLANMASINA SEBEP OLUR
Şekerin zararları arasında yer alan karaciğer yağlanmasının neden trigliserid birikimidir. Fazla şeker tüketen kişilerin karaciğerinde trigliserid oranı oldukça fazladır. Bu da zamanla furuktoz tüketiminden kaynaklı olarak kişilerde insilün direncinin artmasına ve karaciğer yağanlamasının görülmesine neden olmaktadır.
OBEZİTEYE NEDEN OLUR
Son dönemlerin en büyük rahatsızlıklarından birisi olan Obezite halk arasında her geçen gün daha hızlı bir şekilde artış göstermektedir. Obezite her ne kadar fastfood yiyeceklerle bağlantılı bir hastalıkmış gibi gözükse de aslına bakıldığında bu rahatsızlığın temelinde fazla şeker tüketimi yer almaktadır.
ŞEKER KULLANIMINI AZALTMANIN 6 YOLU
1. Günlük beslenme takibi
2. Ufak ufak başlamalı
3. Şekeri yapay tatlandırıcılarla değiştirmemeli
4. Şeker bütçesi belirlenmeli
5. Davranış stratejileri oluşturulmalı
6. Tatlı yerine başka ödüller keşfedilmeli