Işık Hadisesi'nin gerçekleştiği Türbe, bir büyük ve iki küçük kubbenin örttüğü iki oda bir hol ile 8 köşeli ve 10 m yüksekliğinde bir kuleden ibarettir. Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart ve 23 Eylül'de "Işık Hadisesi" bu türbede gerçekleşmektedir.
Her yıl ekinokslarda doğan güneş, duvarın ortasındaki pencereden süzülüp, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması ile birlikte günün ilk ışıkları pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna konuyor. Bu sayede Tillo ışık hadisesi gerçeklemiş oluyor.
Her yıl bu tarihlerde 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil edilen Siirt Işık Hadisesi etkinliği gerçekleşmektedir.
Ancak bu 21 Mart'ta güneşi kapatan bulutlardan ötürü ne yazık ki ışık hadisesi gerçekleşmemiştir... Işık Hadisesi olayının gerçekleştiği an yaklaşık 5 dakika boyunca çıplak gözle izlenilebilir. Bir sonraki durak 23 Eylül'e kaldı...
İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'nun 3-4 km doğusunda bir tepe üzerinde harçsız taşlarla bir duvar yaptırır. Halk arasında Kal'at-ül Üstad diye bilinen bu duvarın etkisiyle, yeni doğan güneşin ilk ışınları Türbenin tümünü gölgede bırakırken, duvarda bulunan 40 - 50 cm ebadındaki pencereden geçen güneş ışınları, türbe kulesinin penceresine ve oradan da kırılmak suretiyle türbe penceresinden İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasının başucunu aydınlatmaktadır. İbrahim Hakkı Hazretleri bu sistem ile ilgili olarak, "Yeni Yılın ilk Güneşi, eğer hocamın başucuna düşmezse, ben o Güneşi neyleyim!" diyerek Hocası İsmail Fakirullah Hazretlerine karşı olan saygısını göstermektedir.
Işık Hadisesi'nin müsebbibi Erzurumlu İbrahim Hakkı kimdir?
İbrahim Hakkı Hazretleri; Marifetname'si ile tanınan Erzurumlu İbrahim Hakkı, dini ilimlerle beraber astronomi, tıp, anatomi, fizyoloji, aritmetik, geometri, felsefe ve psikoloji gibi bilimlere de ışık tutmuştur. On sekizinci yüzyılda yaşamış önemli bir bilim adamıdır. Aynı zamanda çok iyi bir şair olan İbrahim Hakkı Hazretleri dönemin en iyi filozofu olarak kabul edilmektedir.İbrahim Hakkı Hz'nin sahip olduğu pozitif ilimleri en iyi gösteren eserlerden biri de, dünyaca ün yapmış "Işık Hadisesi"dir."Yeni yılın ilk güneşi, eğer hocamın başucuna düşmezse, ben o güneşi neyleyim!.." diyen İbrahim Hakkı Hz.'leri, hocasına olan saygısını göstermektedir.