6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından "Son Depremler" listesi vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Anlık deprem verilerini paylaşan kurumlardan biri de AFAD.
AFAD son dakika depremlere ilişkin tüm verileri, resmi sitesinden son depremler listesiyle vatandaşların bilgisine sunuyor. AFAD'ın açıkladığı veriler sonucunda ise "Deprem mi oldu? En son nerede, saat kaçta ve kaç şiddetinde deprem oldu?" soruları yanıt buluyor.
Peki 3 Haziran 2024 Pazartesi tarihinde en son nerede, saat kaçta ve kaç şiddetinde deprem oldu? Son depremlerin konumu, şiddeti ve saati nedir? İşte AFAD'ın açıkladığı 33 Haziran 2024 Pazartesi son depremler listesini haberimizde derledik.
AFAD SON DEPREMLER LİSTESİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından paylaşılan son dakika depremler listesi ise şöyle;
DEPREM ANINDA NELER YAPMALISINIZ?
Depremin ne zaman meydana geleceğini öngörmek zor olsa da, uzmanlara göre her zaman hazırlıklı olmalısınız. Yani, deprem ihtimaline karşı bir planınız olmalı.
“[Sık deprem meydana gelen] bir bölgedeyseniz, evinizde acil durum çantası bulundurmak iyi olur,” diyor Dr Hicks. Çantanın içinde de su, el feneri, ilk yardım kiti ve gıda bulunmalı.
Çantada nakit para ve sürekli aldığınız ilaçların listesinin bulunduğu, sağlık bilgilerinin yer aldığı özel ve kişisel belgelerinizi de bulundurmalısınız. .
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi’ne (USGS) göre, depreme yakalandığınız yerde kalır ve hareket etmezseniz yaralanma ihtimaliniz düşük olur. Dolayısıyla merkez, sarsıntı anında hızla dışarıya koşulmaması tavsiyesinde bulunuyor.
Zira araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken yaşandığını gösteriyor.
Uzmanlar, güvenliğinizi sağlayacak üç kelimeye dikkat çekiyor: “Çök, kapan, tutun”.
AFAD’ın internet sitesinde ve USGS’nin tavsiyesinde şu ifadeler var:
Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene kadar bekleyin ve güvenli bir yerde diz üstü çökün. Baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanın, düşmemek için de sabit bir yere tutunun. Sarsıntı sona erene kadar da bulunduğunuz yerde kalın.
Deprem anında ilk sığınılan yerlerden biri kapılar oluyor. Ancak eğer bina eski bir binaysa ve kapılar yüke dayanıklı değilse uzmanlar masa altlarının daha güvenli olabileceğini söylüyor.
Camlar ve pencereler genelde deprem anında kırılan, yıkılan ilk yerlerden olur. Uzmanların tavsiyesi bu bölgelerden uzak durulması yönünde.
Sarsıntı bittiğinde, binanın hasar alma ihtimaline karşı binadan çıkmak güvenliğiniz için iyi olabilir.
Şimdiye kadar verilen tavsiyeler depreme bina içinde yakalanmanız durumunda yapılacaklara ilişindi. Peki ama, depreme dışarıda yakalanırsanız ne yapacaksınız?
“Neredeyseniz orada kalın,” diyor uzmanlar. Binalardan, elektrik kablolarından, obruklardan, yakıt ve gaz hatlarından, borulardan uzak durulması, yaralanma riskini de azaltır. Ağaçlardan, telefon direklerinden ve binalardan uzak açık bir alanda beklemek güvenli olabilir.
ABD merkezli Earthquake Country Alliance adlı depremle mücadele kuruluşuna göre ölüm ve yaralanmaların çoğu, sabitlenmemiş aletlerin sarsıntıyla birlikte yerlerinden oynayıp savrulmalarından kaynaklanıyor.
Bu aletler de genelde, televizyonlar, lambalar, camlar ve kitaplıklar olabiliyor. Yaralanmayı önlemenin bir yolu bu aletleri ve mobilyaları esnek kayışlarla duvara sabitlemek.
Böylelikle sarsıntı anında savrulmalarını engelleyebilirsiniz.
Bir diğer tehlike de depremle zarar gören boru hatlarından sızan gaz.
AFAD’ın ayrıca enkaz altında kalınması durumunda yapılacaklara dair de tavsiyeleri var: Kibrit ve çakmak yakmayın, hareket etmeyin ve toz kaldırmayın, ağzınızı ve burnunuzu mendil ya da kıyafetinizle kapatın, borulara, yerinizi arama kurtarma ekiplerine bildirmeye çalışın ve ıslık çalın, bağırmayı son çare olarak kullanın çünkü bağırmak tehlikeli boyutlarda toz yutmanıza neden olabilir.
DEPREM SIRASINDA YAPILMAMASI GEREKENLER
Deprem anında yapılması gerekenler kadar, depremde yapılmaması gerekenler can güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir. Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.
- Deprem sırasında merdivenlere ya da çıkışlara doğru KESİNLİKLE koşmayın. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, sarsıntı bitince dışarı çıkın.
- Deprem anında kapı kiriş altlarında KESİNLİKLE durmayın. Buralar daha kolay zarar görebilen yerlerdir ve başınıza yıkılabilir.
- Balkona çıkılmamalıdır. Kolon desteği olmadığından balkonlar çabuk zarar görebilmektedir.
- Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır.
- Acil durumları ve yangın gibi tehlikeleri bildirmek dışında telefonları kullanmayın. Gaz kaçakları oluşabileceğinden kibrit ve çakmak yakmayın, elektrik düğmelerine dokunmayın.
DEPREM SIRASINDA EVDE EN GÜVENLİ YER
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)'ın yayımladığı bilgilere göre deprem sırasında evdeyseniz bunları yapmaya özen gösterin;
Sarsıntı başladığında yataktaysanız;
- Depreme yatakta yakalanırsa kendinizi yatağın yanına atıp ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketini yapın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya varsa bir yastıkla başınızı koruyun yada yorganı üzerinize çekin. Yaşanan deprem sonrası görüntülerde yatak baza yanlarında hayat üçgenlerinin oluştuğunu ve bu sayede hayatta kalan çok insan olduğu görülmektedir.
Depreme mutfakta yakalandıysanız;
- Mutfaklarda bulunan buzdolabı, bulaşık makinesi, derin dondurucu gibi beyaz eşyalar ağır yük taşıyabilen eşyalardır. Bu sayede hayat üçgeni oluşturabilir. Yalnızca mutfak dolaplarında bulunan kırılabilir bardak, tabak ya da düştüğünde zarar verebilecek tencere, tava gibi eşyaların kafaya düşebileceği unutulmamalıdır.
Banyoda bulunan çamaşır makinesi de aynı şekilde hayat üçgeni oluşturabilmektedir.