6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından "Son Depremler" listesi vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Anlık deprem verilerini paylaşan kurumlarda AFAD ve Kandilli Rasathanesi.
AFAD ve Kandilli Rasathanesi son dakika depremlere ilişkin tüm verileri, resmi sitesinden son depremler listesiyle vatandaşların bilgisine sunuyor. AFAD'ın ve Kandilli'nin açıkladığı veriler sonucunda ise "Deprem mi oldu? En son nerede, saat kaçta ve kaç şiddetinde deprem oldu?" soruları yanıt buluyor.
Peki 4 Haziran 2024 Salı tarihinde en son nerede, saat kaçta ve kaç şiddetinde deprem oldu? Son depremlerin konumu, şiddeti ve saati nedir? İşte AFAD'ın ve Kandilli'nin açıkladığı 4 Haziran 2024 Salı son depremler listesini haberimizde derledik.
AFAD SON DEPREMLER LİSTESİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından paylaşılan son dakika depremler listesi ise şöyle;
KANDİLLİ RASATHANESİ SON DAKİKA DEPREMLER LİSTESİ
4 Haziran 2024 Salı tarihinde, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi tarafından paylaşılan depremlerin ayrıntılı listesi şöyle;
DEPREM NASIL ÖLÇÜLÜYOR?
Deprem olduğunda, derinlerde oluşan kırığı doğrudan gözle görmek mümkün olmadığından, yüzölçümü dolaylı olarak tahmin ediliyor, ortaya çıkardığı etkiler incelenerek büyüklüğü hakkında fikir edinilebiliyor.
Kandilli Rasathanesi şu şekilde örneklendiriyor:
"Birisinin bir havuza taş attığını, ancak bizim taşın büyüklüğünü bilmediğimizi kabul edelim. Taşın havuza düşerken çıkardığı sesi dinleyerek veya havuzda oluşan dalgalanmaların boyutuna bakarak taşın küçük mü, yoksa büyük bir taş mı olduğunu tahmin edebiliriz. Depremin büyüklüğünü kestirmek de tamamen buna benzer bir süreçtir. Deprem de, yerkabuğu içerisinde havuzdaki suya benzer şekilde dalgalanmalar oluşturur."
Yerkabuğunda oluşan bu dalgalanmaları ölçmek için sismometre adlı aygıtlar kullanılıyor.
DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ'NÜN BELİRLENMESİ
Dr.Charles Richter'in bilim dünyasına en büyük katkısı hiç şüphesiz, depremler tarafından yayılan dalgaların depremin büyüklüğünün ölçülmesi için iyi bir kaynak oluşturabileceğini farketmesiydi. Sayısız deprem dalgası kayıdını inceleyerek daha sonra kendi adıyla anılacak olan kalibrasyon ölçeğini geliştirdi.
Richter, depremin içsel enerjisi ne kadar büyükse, yer haretketinin amplitüdünün de o kadar büyük olacağını gösterdi. Büyüklük (magnitud) ölçeğini, periyodu 1 saniye olan shear dalgalarına hassas sismometreler kullanarak kalibre etti.
Ancak, Richter kayıtlarının tamamını Wood-Anderson Sismografı adındaki belli bir cihazdan elde ediyordu ve ölçümleri sadece Kaliforniya depremeleri ile sınırlıydı. Daha sonra sismolojistler bu ölçeği hertür sismorgraf ve dünyanın her yeri için geçerli hale getiren çalışmlar yaptılar. Öyle ki bu ölçekle binlerce ay depremi ile iki Mars depremi bile ölçütlendirildi.