İşte sonbaharın ilk işaretleri: Havada keskin bir his, okula dönüş alışverişi için güçlü bir istek ve en önemlisi, elma sezonunun başlangıcı. İster kendinizi taze yetişmiş birkaç meyve toplamaya hazır bir meyve bahçesinde buluyor olun, ister elmalı turta yapmak için mükemmel çeşidi arıyor olun, bunu kapsamlı rehberiniz olarak kabul edin. İşte en tatlı elma çeşitlerinin yanı sıra nefis ekşi olanlar hakkında bilmeniz gereken her şey.
1. GRANNY SMITH
Granny Smith en ekşi elma çeşididir ve adını gerçekten bir büyükanneden (Granny Maria Ann Smith) almıştır. İlk olarak 1800'lerin sonunda Avustralya'da yetiştirilen Granny Smith elmaları canlı yeşil renkleri, sert, sulu dokuları ve güçlü, keskin lezzetleriyle bilinir. İnce dilimlenip sandviçlere veya salatalara eklenebilirler.
2. MCINTOSH
Granny Smith'ten çok daha tatlı ama yine de keskin olan McIntosh, kırmızı-yeşil renkleri, küçük-orta boyları ve yumuşak, sulu dokularıyla tanınır. Aslen Kanada'da yetiştirilen ve hala ülkenin ulusal elması olarak hizmet veren McIntosh elmaları, elma şarabı, meyve suyu, elma sosu veya sadece ağaçtan taze olarak tadını çıkarmak için çok uygundur.
3. PEMBE LEYDİ
Pembe Leydi elmaları al rengi, sert dokusu ve ekşi-tatlı, sulu lezzetiyle bilinir. İlk olarak 1973 yılında Batı Avustralyalı araştırmacı John Cripps tarafından Golden Delicious ve Lady Williams elma çeşitlerini çaprazlayarak bu lezzeti keşfetmesiyle yetiştirilmeye başlanmıştır.
4. SWEETANGO
SweeTangos, Zester ve Honeycrisp çeşitlerinin çaprazlanmasının bir ürünüdür. Sahneye 2009 yılında çıkmışlardır ve kırmızı al renkleri, tatlı, baharatlı ve asidik tatların karışımı ve sert, gevrek dokularıyla bilinirler. SweeTango elmaları en iyi atıştırmalık olarak tüketilir ancak fırınlama ve yemek tariflerine de dahil edilebilir.
5. FUJI
Fuji elmaları adını Japonya'nın Fujisaki kentinden alır ve ilk olarak 1930'larda Red Delicious ve Virginia Ralls Janet çeşitleri arasında bir melez olarak yetiştirilmiştir. Şu anda En popüler elma çeşitlerinden biri olan Fuji elmaları kırmızı-sarı renkleri, sert dokuları ve elma suyunun tadını andıran derin tatlı lezzetleriyle tanınır. Fuji elmaları doyurucudur ve iyi saklanır, bu da onları atıştırmalık, elma püresi ve fırınlama için uygun hale getirir.
6. GALA
İlk olarak 1930'larda Yeni Zelanda'da yetiştirilen Gala elmaları, Golden Delicious ve Kidd's Orange Red elmalarının bir karışımıdır ve sonbahar meyveleri için favori seçeneklerden biridir. Gala elmaları diğer birçok elma çeşidinden daha küçük ve daha dikdörtgendir ve turuncu-kırmızı renkleri, tatlı lezzetleri ve sert dokularıyla tanınırlar. Gala elmaları atıştırmalık ve fırınlama için çok uygundur ve ayrıca iyi dondurulur.