Stevia; şeker otu olarak bilinen, Güney Amerika’da bolca bulunan bir bitki. Yapraklarında bulunan özler tatlandırıcı görevi taşıyor. Brezilya, Kore ve Çin’de doğal tatlandırıcı olarak kullanılan stevia, sakkarozdan 300 kat fazla tatlı aromaya sahip.
Lif içeriği yüksek olan Stevia, ısıya dayanıklı olması yönüyle ilgi görüyor. Ağızda acı tat bırakmayan, aksine tatlı bir aroma veren stevia son yılların en çok kullanılan doğal tatlandırıcı gıda maddesi görevini görüyor.
Sigarayı bırakmak isteyenlerin de sıkça kullandığı Stevia, insanları şeker tüketiminden uzaklaştırıyor ve ağızda uzun süreli tatlı bir aroma bırakıyor. Stevia şekeri, şekerin yer aldığı yiyecek ve içeceklerde tercih ediliyor. Kalorisi düşük olduğundan dolayı daha sağlıklı ürünler meydana getiriyor.
Paraguay ve Brezilya'da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özelliklerle kullanılan Stevia, Japonya'da da otuz yılı aşkın bir süredir milyonlarca kişi tarafından tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılıyor.
Bu bitkiden elde edilen özütün, kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul ediliyor. Stevia'nın insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını destekler nitelikte.
Stevia bitkisinin salgıladığı 'Steviosid' maddesi, vücuttaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250-300 katı daha şekerli olarak algılanıyor. Bu nedenle bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri tatlandırmaya yeterli oluyor.
Stevia bitkisinin kalori değeri sıfır!
Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri var. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini koruyor. Bununla birlikte Stevia bitkisinin aşırı kullanımının özellikle erkeklerde sperm üretimini azaltarak kısırlığa neden olduğu hususunda çeşitli bilimsel araştırmalar da bulunuyor.
Stevia'nın kullanım alanları
TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR!
KOLESTEROLÜ DENGELER
DÜŞÜK KALORİLİ TATLANDIRICI
KANSERLİ HÜCRE OLUŞUMUNU ÖNLÜYOR
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
STEVİA ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ
Stevia, Canan Karatay gibi uzmanlar tarafından da gündeme gelmektedir. Şekerin her halinden uzak durulması gerektiğini öneren uzmanlar, tatlandırıcı kullanırken de bilinçli şekilde tüketilmesini vurgular. Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir.