SÜTUNLAR KAZILARLA AÇIĞA ÇIKTI
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve "gladyatörler kenti" olarak bilinen Stratonikeia, yıllardır devam eden kazılarla tarihini ortaya koyuyor.
1977 yılında başlayan kazılar, hem antik yapıları gün yüzüne çıkarıyor hem de restorasyon çalışmalarıyla eski yapıların korunmasını sağlıyor. Roma, Helenistik, Bizans, Menteşe Beyliği, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserlerin bulunduğu bu önemli alanda, özellikle Roma hamamının avlusunda yoğun çalışmalar yapıldı.
PALAESTRA BÖLÜMÜNDE AYRINTILI KAZILAR
Stratonikeia ve Lagina Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Roma hamamındaki kazıların özellikle hamamın palaestra (spor alanı) kısmında yoğunlaştığını belirtti.
Bu alanda 36 sütun bulundu ve geçen yılki kazı çalışmalarında sütunlar ve diğer yapı malzemeleri açığa çıkarıldı. Elde edilen malzemelerin bir kısmı tamamlanarak, sütunlar tekrar dikilerek restore edildi.
HER DÖNEMDEN İZLER ORTAYA ÇIKIYOR
Kazılar sırasında, milattan sonra 1. yüzyıldan 7. yüzyılın ilk çeyreğine kadar olan döneme ait birçok yapı kalıntısı ve eklemeler de gün yüzüne çıkarıldı. Bu çalışmalar, Roma döneminin yapılarındaki özellikleri ve tarihsel değişimlerini gözler önüne seriyor. Ziyaretçiler, bu alanda dolaşırken, Roma dönemine ait sütunların ve üst yapı elemanlarının detaylarını gözlemleyebilecek.
GELECEĞE MİRAS PROJESİ
Geleceğe Miras Projesi kapsamında gerçekleştirilen sütunların ayağa kaldırılması, Stratonikeia'daki Roma hamamının önemini bir kez daha vurguluyor. Prof. Dr. Söğüt, bu alanda yapılan kazı ve restorasyon çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu, Muğla Valiliği, İş Bankası ve Pamukkale Üniversitesi'nin destek verdiğini belirtti.
Kaynak: AA