Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), gerek yaşantısıyla gerekte yüce kişiliğiyle olsun her daim örnek almamız gereken ilk ve en önemli kişidir. Yolun sonunda bizleri bekleyen ebedi hayata yani ahirete kadar rehber edinilebilecek en güzel örnekler O'nun yaşamındadır. Bizlerde O Sevgili'nin (SAV)'in izinden giderek ahlakıyla ahlaklanmalı, tecrübelerinden dersler çıkararak gündelik yaşantımızı O'nun sünnetleri üzerine düzenlemeliyiz.
Sevgili Peygamberimiz (SAV), tıpkı ümmetine giyinme biçimini, oturup kalkmayı ve yeme içme adabını öğrettiği gibi suyu nasıl içmemiz gerektiğini de bizzat kendisinin uygulayarak gösterdiği bilinmektedir.
SU İÇMEYE BESMELEYLE BAŞLANMALI
Efendimiz (SAV), suyu hızlıca içmeyi uygun bulmadığını gösteren hadisinde ayrıca besmele çekilmesi gerektiğine de değinerek şu tavsiyeyi etmektedir:
“Suyu devenin içtiği gibi, dinlenmeden bir defada içmeyiniz; iki ya da üç yudumda dinlenerek içiniz. Su içmeye besmele ile başlayınız; bardağı dudağınızdan ayırınca da ‘Elhamdulillâh’ deyiniz!” (Tirmizi, Sünen, c. 4, No:1885.)
- SU YAVAŞÇA VE HAZMEDEREK İÇİLMELİ
Enes ibn Mâlik (r.a) rivayetlerine göre: “Risaletpenah Efendimiz (SAV), suyu üç nefeste (dinlenerek) içerler ve: ‘Suyu üç yudumda içmek hem hazmı kolaylaştırır, hem de susuzluğu giderir’ buyururlar idi.” (Tirmizî, Şemâil, 32. Bab, No:212.)
- SU TEK AVUÇTA İÇİLMEMELİ
Abdullah ibn Ömer (r.a) rivayetine göre Efendimiz (SAV) su içme konusunda şu uyarıyı yapmıştır: “Peygamber (SAV) Efendimiz bizleri; karınlarımız üzerine uzanıp yerden ağzımızı suya değdirerek içmekten men ettikleri gibi, suyu tek avuç ile içmemizi de yasaklamış ve bu durumun kerahetini: ‘Herhangi biriniz suyu, köpeğin dilinin ucu ile yalayarak içtiği gibi içmesin! Allah’ın gazap ettiği kavmin (Yahudilerin) içtiği gibi, tek avuç ile de içmesin! Geceleyin ağzı açık bir kaptan su içeceği zaman sallayıp hareket ettirmeden içmesin!’ buyurarak beyan etmişlerdir.” (İbn Mâce, Sünen, c. 2, No:3431.)