Şehrin temeli, Hokand Hanlığı döneminde 1825`te Pişpek Kalesi`nin inşa edilmesiyle atıldı, 1863`te Rus Çarlığı`na bağlandı ve 1921`den sonraki Sovyetler Birliği döneminde planlı şekilde kuruldu
Pişpek şehrinin ilk resmi yerleşimcileri, toplam 182 nüfustan oluşan 9 Rus ailesi, 48 Özbek ailesi ve bir Tatar ailesiydi.
Şehrin inşa edilmesiyle "Pişpek" adındaki Hokand Kalesi yıkıldı ve buradan alınan malzemeler yeni binaların inşaatında kullanıldı.
Sovyet yönetimi, 1 Ocak 1918`de Pişpek`i bir şehri olarak ilan etti ve 1926 yılında şehre komutan ve tıp doktoru Mihail Frunze`nin adını verdi. Sovyetler Birliği`nin dağılmasından sonra 1991`de Frunze şehrinin adı Bişkek oldu.
Bişkek adı, Kırgızların öz topraklarına kavuşması için mücadele verirken Kırgızistan`daki Tanrı Dağları ile Kazakistan`ın Balkaş Gölü arasında küçük beylikler halinde yaşayan Kalmukları dağıtan Kırgız kahramanına ait.
Ala-Too Meydanı etrafında kurulan şehir, gri renkli Sovyet yapımı binaları ve sarı renkli modern yapıları, düzenli parkları, geniş meydanları, caddeleri, açık hava pazarları ve doğayla iç içe yaşamıyla insanları cezbediyor.
Bişkek`in çehresi 145 yılda çok değişti.
Bişkek Belediye Başkanı Emilbek Abdıkadırov, 145 yılda başkentin çehresinin çok değiştiğini söyledi.
Devlet ve kamu binalarının önündeki duvarlar kaldırıldı
Cumhurbaşkanı Caparov`un 2021 yılının başında iktidara gelmesinin ardından şehirdeki ana yollar yeniden asfaltlandı, ana caddelerdeki gri renkli tüm binalar boyandı, kaldırımlar genişletilerek bisiklet yolları oluşturuldu, kamu binalarının önündeki duvarlar kaldırıldı.
Tanrı Dağı`na doğru genişleyerek büyüyen şehirde bugünlerde modern yüksek katlı binalar yapılıyor, dış aydınlatma modernize ediliyor, sosyal ve kültürel kurumlar inşa ediliyor, parklar ve çevre düzenlemesi, yolların rehabilitasyonu, belediyenin alt ve üstyapı inşaatı sürüyor.
Başkentte 321 milyon dolara mal olması beklenen 444 daireli rezidans, 1200 araç kapasiteli otopark ve 296 odalı 5 yıldızlı otelin yer alacağı modern ve çok işlevli kompleksin, başkent Bişkek yakınlarında Orta Say köyünde inşa edilecek İman Merkezi`nin ve çok sayıda iş merkezi ve parkların temeli de atıldı.