Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ter kokusu, muzdarip olan herkesin kabusudur. Bir türlü geçmeyen ter kokusunda muzdaripseniz, ardındaki sebep kıyafetlerde tercih edilen bir kumaş türü olabilir.
Belçika'daki Gent Üniversitesi'nde çalışma yürüten araştırmacılar, terli polyester tişört üzerinde gelişen bakterilerin, pamukta gelişen bakterilerden farklı olduğunu keşfetti.
Polyester, Micrococcus bakterileri için en ideal ortamı oluşturuyor. Yaygın bir koltuk altı sakini olan Staphylococcus ise hem poli hem de pamukta bulundu.
Polyesterden üretilen kıyafetler hem hafif ve rahattır hem de çabuk kurur. Ancak ter çekme konusunda da üstüne yoktur.
Ter kokusuna çözümler arayan bilim insanları, 26 gönüllüden pamuklu, poli veya karışımlardan yapılmış tişörtler giyerek spinning dersi almalarını istedi.
İyice ter çeken gömlekler, bir gün boyunca inkübe edildi, mikroplar çıkarıldı ve DNA parmak izi alındı. Gönüllülerin koltuk altları da temizlendi. Çalışma ise Uygulamalı ve Çevresel Mikrobiyoloji dergisinde yayınlandı.
Gömleklerden ortaya çıkan bakterilerin, koltuk altındaki bakterilerden oldukça farklı olduğu ortaya çıktı.
Staphylococcus bakterisi, pamuk ve poli üzerinde, kötü koku yapmasıyla da bilinen Micrococcus bakterisi ise polyester üzerinde ürüyordu.
Uzmanlar, Micrococcus'un koltuk altlarında baskın bir tür olmadığı halde polyester giysilere nasıl bulaştığının belirsiz olduğunu belirtiyor.
Üreticiler ise, polyester kumaşı gümüş nanopartiküller veya triklosan gibi antimikrobiyal maddelerle emprenye ederek bakterilere karşı daha az misafirperver hale getirmeye çalışıyor.