İsminden de anlaşılacağı üzere Allah (c.c)'u tesbih ederek kılınan tesbih namazının ecri çok büyüktür. Her Müslümanın ömründe bir kere dahi olsa muhakkak ama muhakkak kılması gerektiğini vurgulayan Sevgili Peygamberimiz (SAV), ümmetine bu namazı büyük bir önemle tavsiye etmiştir.
Kelime manasına baktığımızda kökeninin Arapça'dan geldiğini, mana açısından da Allah`ı noksan sıfatlardan tenzih etme ve ululama demek olduğunu görürüz.
Toplamda 4 rekatlık bir namazdan oluşan bu nafile namazda; tam 300 kere "Subhânallahi velhamdü lillâhi ve la ilâhe illallahu vellalâhu ekber" zikri tekrarlanmaktadır.
Kerahat zamanlarının dışında herhangi bir vakit içerisinde kılınabilen tesbih namazı 4 rekatta tek sefer kılınabileceği gibi buna güç yetiremeyenler selam vermek şartıyla 2'şer rekat olarak ayrı ayrı kılabilir. (Vehbe ez-Zuhavlî, el-Fıkhu`l-İslâmî ve Edilletühü, Dımaşk, 1984, II, 49).
Kuran-ı Kerim'deki ayet-i kerimelere baktığımızda kendisinden bahsedilmeyen ancak Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in çok kuvvetli sahih hadis-i şeriflerinde tesbih namazının fazileti üzerinde durulmuştur.
Nitekim Resulullah (SAV), amcası Hz. Abbas`a tesbih namazını kılmayı önermiştir. “Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar.” diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir (Ebû Dâvûd, Tatavvu‘, 14 [1297]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât).
TESBİH NAMAZINA NİYET NASIL EDİLİR?
4 REKATLIK TESBİH NAMAZI KILINIŞI:
Tesbih namazı kılacak bir Mümin kimse güzel bir abdest aldıktan sonra “Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diyerek niyet eder. Ardından Sübhâneke’den sonra 15 defa “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” der. Sonra eûzü besmele çeker, Fatiha ve zammı sure okuduktan sonra 10 defa daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” der. Bu zikir, rükûya varınca 10 defa , rükûdan doğrulunca 10 defa, birinci secdede 10 defa, secdeden kalkınca 10 defa, ikinci secdede 10 defa söylenir.
Bu sayede 1 rekatta tam 75 defa tesbih edilmiş olunur.
2. rekata kalkılınca yine önce 15 defa tesbih okunur, sonra besmele çekilip Fâtiha ve zammı sure okunup 10 defa tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır. Namazın sonunda 300 kez tesbih edilmiş olunur.
ÖNEMLİ NOT: Namazda kafa karışıklığı olursa Sehiv secdesi yapınız. Sehiv secdesi normal bir şekilde yapılır, secde esnasında tesbih namazına özgü tesbîhât yapılmamaktadır. (Tahtâvî, Hâşiye, 361).