Aşiyan Müzesi, Tevfik Fikret’in 1906-1915 arasında yaşadığı,1945 yılından bu yana müze olarak hizmet veren evidir.1940 yılında eşi Nazime Hanım`dan İstanbul Belediyesi tarafından satın alınıp, 1945 yılında Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak açılmıştır.
Planlarını bizzat Tevfik Fikret’in çizdiği müze binası, şairin öğretmenlik yaptığı Robert Kolej’in yakınında bahçeli bir ev olarak inşa edilmiş ve yapımı 1906’da tamamlanmıştır.
Tevfik Fikret'in daha önceleri Eyüp mezarlığında bulunan naaşı, 1961 yılında doğal görünümü ile çok beğendiği bu bahçeye nakledilmiş ve bu tarihten sonra müze "Aşiyan Müzesi" adını almıştır.
Beşiktaş'ın Bebek semtinde yer alan, manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen müze, ülkemizdeki ilk Edebiyat Müzesi olması bakımından çok önemli bir yere sahiptir. Boğaziçi Üniversitesi'nin hemen yanında bulunan ev, bizzat Tevfik Fikret tarafından planlanıp, çizilmiştir. Farsça "kuş yuvası, yuva" anlamına gelmektedir.
Bahçesi ile birlikte toplam 9 bölümden oluşan müze, herkesin ziyaret etmesi gereken müzelerden biri. Ücretsiz bir şekilde müzenin girişinden sesli rehber alarak veya telefonunuza Aşiyan Müzesinin uygulamasını indirerek bir saat boyunca sesli anlatımla müzeyi gezebilirsiniz.
Müze içerisinde Tevfik Fikret'in eserleri ve eşyalarının yanı sıra kadın şairlerimizden Nigar Hanım ve "Makber" şiiriyle tanınan Abdülhak Hamit Tarhan'ın eşyaları ve eserleri bulunmaktadır.
Aşiyan Müzesi'nde Tevfik Fikret'in yatak odası, çalışma odası, mutfak, yemek odası ,banyo ve misafir odası bölümleri de bulunmakta. Müzenin içerisinde fotoğraf çekmek yasak. Ancak girişte bulunan müze görevlisi, Tevfik Fikret'in yatak odasında bulunan pencereden boğazın manzarasını çekebileceğinizi size hatırlatıyor.
Müzenin girişinde yer alan, Abdülmecit'in, Tevfik Fikret`in "Sis" şiirinden esinlenerek yaptığı ünlü "Sis" tablosu, müze ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi görüyor.
Pazartesi günleri ve resmi tatil günleri dışında her gün 09.00-17.00 saatleri arasında açık olan müzeyi, ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.