Dünyanın en büyük tahıl üreticisi iki ülkesi olan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan kriz, dünyanın gelecek yıllarda bir kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı iddialarına neden oldu.
Fakat Rusya'nın NATO kuşatmasına karşı kendi ulusal güvenlik endişelerinden hareketle Ukrayna'ya başlatmış olduğu askeri harekât, batılı medya tarafından sürekli hedef alındı.
Ticaretten diplomasiye, spordan sanata hukuksuz ve ahlâk dışı yaptırımlara maruz bırakılan Rusya'ya karşı, Ukrayna'ya askeri harekâtıyla dünyada gıda güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle kamuoyu devşiriliyor.
Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Sekreter António Guterres 19 Mayıs Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in başkanlık ettiği çatışma ve gıda güvenliği konulu bir tartışma sırasında Güvenlik Konseyi'ne verdiği demeçte, "Savaş başladığında insanlar aç kalıyor" ifadelerini kullandı.
Başta ABD olmak üzere batılı emperyalist devletlerin Orta Doğu ve Güney Amerika çoğunluklu olmak üzere çok sayıda ülkede savaşları kışkırtması ise, BM'nin gündeminde yer almıyor.
ABD'nin 1950'lerden başlayarak hemen her coğrafyadaki hukuksuz işgâllerinin yol açtığı insanlık dışı uygulamalara değinmeyen BM başkanı, “ Ukrayna'daki savaş şimdi bu küresel açlığa ürkütücü yeni bir boyut ekliyor ” dedi.
Tüm bu tartışmalar arasında Londra merkezli haftalık haber dergisi The Economist'in son sayısında 'Yaklaşan Gıda Felaketi' başlığıyla çıkması, dünya kamuoyu üzerinde korku yarattı.
The Economist'e göre gıda bulup bulamayacağı belli olamayanların sayısı yüksek gıda fiyatları nedeniyle 440 milyon daha artarak 1.6 milyara yükseldi; 250 milyon kişi ise açlığın sınırında. Dergiye göre Rusya-Ukrayna savaşı uzarsa yüz milyonlar daha yoksulluğa sürüklenebilir.
Makalede, "Siyasi huzursuzluk artacak, çocukların gelişimi etkilenecek ve insanlar açlık yaşayacak" denildi.
Geçmişte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'i de hedef alan dergide "Putin ve Erdoğan sert güçlerin kardeşliğini kurdu" değerlendirmesinde bulunulmuştu.
Söz konusu derginin ABD ve İngiltere'nin Irak işgaline "Şimdi Barış İçin Mücadele" yorumunu yapmıştı.