Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, tarımsal zararlılar üzerinde de etkisini göstermeye başladı. Karadeniz Bölgesi'nde 8 yıldır fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca, bu yıl kış uykusundan iki ay erken uyandı. Böceğin üremesini engellemek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.
Kahverengi kokarca, 2017 yılında Gürcistan üzerinden Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra hızla Karadeniz Bölgesi'ne yayıldı. Fındık bahçelerine zarar veren ve 300’den fazla bitki türüyle beslenen bu zararlıya karşı son yıllarda biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanıyor. 2024 yılında 10 bin adet samuray arısı doğaya bırakılırken, bu yıl mücadele kapsamında 1 milyon adet samuray arısının doğaya salınacağı açıklandı.
Bunun yanı sıra böceğin yoğunluğunun tespit edildiği bölgelere feromon tuzakları yerleştirildi. Kimyasal mücadele kapsamında ise Trabzon’un kırsal mahallelerinde üreticilere 5 bin adet biyosidal ürün dağıtımı yapıldı. 2024 yılı boyunca 47 binden fazla bina, depo ve mesken ilaçlanırken, 600 farklı noktaya yerleştirilen feromon tuzaklarıyla popülasyonun kontrol altına alınması hedefleniyor.
Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, kahverengi kokarcaya karşı yürütülen çalışmalara dair açıklamalarda bulundu.
İlk yıllarda çok fazla tahribat yaratmayan böceğin zamanla tarımsal üretimi tehdit eden bir seviyeye ulaştığını belirten Kaplan, şu an 34 ilde görüldüğünü söyledi.
Bakanlık tarafından konuya büyük bir bütçe ayrıldığını ifade eden Kaplan, biyolojik mücadelenin samuray arıları ile yapıldığını vurguladı.
Kaplan, sıcaklık değişimlerinin böceğin üreme sürecini de etkilediğini belirterek, "Kışlaklarından çıkan kokarca, hava soğuyunca tekrar içeri giriyor. Bu, böceği öldürmese de çiftleşmesini ve çoğalmasını baskılayan bir etki yaratıyor. Bu yıl da sıcak ve soğuk hava geçişleri yaşanırsa popülasyon üzerinde baskı oluşturabilir." dedi..
2023-2024 sezonunda kahverengi kokarca nedeniyle tarımsal üretimde yüzde 7 oranında bir zarar oluştuğu belirtilirken, bu yılın zararın daha az olması için mücadele çalışmalarının artırıldığı ifade edildi
Bakanlık tarafından bölge genelinde feromon tuzaklarının sayısının artırılması planlanırken, özellikle meyve vermeyen ağaçlara yerleştirilen tuzaklar ile böceğin popülasyonunu kontrol altına almak hedefleniyor.
Yetkililer, üreticilere çağrıda bulunarak kokarca istilasına karşı dikkatli olmalarını ve yetkililerle koordineli şekilde mücadele etmelerini önerdi.
Bu yılki mücadele çalışmaları, kahverengi kokarca tehdidinin Karadeniz tarımı üzerindeki etkisini en aza indirmeyi amaçlıyor.