HABER: ŞAFAK ERDEM
Türk kültürünü ve tatlarını tanıtmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilen Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri yurt dışında birçok etkinlik ile kutlandı. Etkinliklerde büyükelçiler, diplomatlar, devlet yetkililerinin yanı sıra çok sayıda Türk ve yabancı ziyaretçi bir araya geldi. 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında birçok ülkede Türk tatları tanıtıldı.
Avusturya'daki etkinlikte Türk tatları görücüye çıktı. Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliğinde usta aşçıların da katılımıyla Türk mutfağının tanıtımı yapıldı. Türk Mutfağı Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğe Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, eşi Azize Ceyhun, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet Muhtar Gün'ün yanı sıra Avusturyalı yetkililer ve çok sayıda ülkeden büyükelçiler katıldı.
Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Türk Mutfak Haftasına yönelik video mesajı paylaşıldı. Büyükelçi Ozan Ceyhun'un selamlama konuşmasının ardından aşçı Ramazan Bingöl davetlilere Türk mutfağının tarihçesi ve çeşitliliğini anlatan bir sunum yaptı.
Sunumun ardından misafirler, hünkarbeğendi, enginar, yaprak sarması gibi Türk mutfağına ait lezzetleri tadarken, aşçı Ayvaz Akbacak da ikram edilen yemeklere ilişkin bilgi verdi.
Büyükelçi Ozan Ceyhun, Türk Mutfağı Haftası kapsamında 18'inci bölgede bulunan Türkenschazpark'da düzenlenen ilk etkinlikte Maraş dondurması ve Türk kahvesinin ikramıyla başladıklarını belirterek, alışılmışın dışında bir etkinlik olduğunu ve başta Avusturyalılar olmak üzere parka gelen her kesimden insanın yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Ceyhun, bu programda da 30'un üzerinde büyükelçi ve Avusturyalı yetkililere Türkiye'de tanınan iki önemli aşçının eşliğinde Türk mutfağını tanıtmaya çalıştıklarını kaydetti.
‘ÖĞLEN YEMEĞİNE TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNDESİNİZ DAVETİ’
Etkinliğin gün içi düzenlenmesine rağmen katılımın çok yüksek olduğuna dikkati çeken Ceyhun, "Bugün, pazartesi günü öğle yemeğini gelin Türk Büyükelçiliğinde yiyin daveti yaptık ama dedik ki bu sıradan bir öğle yemeği olmayacak, bu öğle yemeğinde sizlere sunduğumuz yemeklere yönelik bilgi vereceğiz, Türk mutfağına yönelik bilgi vereceğiz. Zaten gerek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse değerli eşi Emine Erdoğan'ın isteği bu." diye konuştu.
‘DÜNYAYA İLK BUĞDAYLAR ANADOLU'DAN YAYILDI’
Aşçı Ramazan Bingöl de yaptığı sunumda özellikle Göbeklitepe'de yapılan kazılar sonucunda 12 bin yıl önce ilk buğdayların Urfa'da bulunduğunu söylediğini belirterek, "Dünyaya yayılan ilk buğdayların bu topraklarda olduğunu anlatmak istedim." şeklinde konuştu.
Bingöl, buğdayın insanlık tarihindeki önemine işaret ederek, dünyanın en eski mutfağının Türk mutfağı olduğunun ve dünya mutfağına çok farklı lezzetler sunduğunun altını çizdi.
Konuşmasında, Türk insanının misafirperverliğine de değindiğini belirten Bingöl, Türk mutfağında hiçbir şeyin israf edilmediğini sözlerine ekledi.
Türk Mutfağı Haftası etkinliklerini Büyükelçi Ozan Ceyhun Aydınlık Avrupa'ya değerlendirdi. Büyükelçi Ceyhun, “Viyana Büyükelçiliği olarak düzenlediğimiz tüm etkinliklerin büyük beğeni topladığını memnuniyetle gördük. Viyana Türkenschanzpark’ta düzenlediğimiz Türk dondurması sunumu sadece davetlilerin değil parkı ziyaret eden tüm Viyanalıların büyük ilgi odağı oldu” ifadelerini kullandı.
VİYANA’DA ‘TÜRK MUTFAĞI’ RÜZGÂRI ESTİ
-21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı Haftası kapsamında birçok ülkede etkinlik düzenlendi. Özellikle Viyana’daki etkinliğe 30’un üzerinde büyükelçi ve Avusturyalı yetkilinin katılmasının, yanı sıra çok sayıda Türk ve Avusturyalının etkinliği ziyaret etti. Türk Mutfağı Haftası’nın hedeflerinden bahseder misiniz?
Bilindiği üzere Türk mutfağı dünyadaki en köklü ve en zengin mutfakları arasında yer almaktadır. Dünya çapında tanınmış aşçılarımız ve restoranlarımız bu kültürel zenginliğimizin tanıtımına katkıda bulunmaktadır. Bu başarı öykümüzün uluslararası alandaki tanıtımı için ortak bir girişime ihtiyaç olduğu anlaşılmış ve köklü Türk mutfağının sağlıklı, atıksız ve sürdürülebilir yüzünü uluslararası ölçekte tanıtmak amacıyla “Türk Mutfağı Haftası” projesi bu yıl hayata geçirilmiştir.
-Uzun yıllardır bu alanda böyle bir faaliyet içine girilmemişti. Fikir nereden ve nasıl ortaya çıktı?
Bu projeyi ortak akıl, maneviyat ve kültürel birikimimize dayandırabiliriz. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde, Sayın Emine Erdoğan öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından hazırlanan Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından yola çıkılarak 21-27 Mayıs tarihlerinde “Türk Mutfağı Haftası” ilan edilmiştir.
‘KÜLTÜREL DİPLOMASİSİ İÇİN YARARLI’
-Siz etkinliğin havasını bizzat soludunuz. Etkinliğe katılanlardan nasıl karşılıklar aldınız?
Viyana Büyükelçiliği olarak düzenlediğimiz tüm etkinliklerin büyük beğeni topladığını memnuniyetle gördük. Viyana Türkenschanzpark’ta düzenlediğimiz Türk dondurması sunumu sadece davetlilerin değil parkı ziyaret eden tüm Viyanalıların büyük ilgi odağı oldu.
Daha sonra Büyükelçiliğimizde Türkiye’nin iki ünlü şefi Ramazan Bingöl ve Ayvaz Karabacak konularımız için hazırladıkları Türk yemeklerini tanıttılar. Etkinliğimize Avusturya Ulusal Meclisi Milletvekilleri, Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Sayın Nurten Yılmaz ve Dostluk Grubu üyesi Sayın Selma Yıldırım’ın yanısıra 30’un üzerinde Büyükelçi ve Avusturyalı yetkili de katıldı. Programa bu kadar üst düzeyli katılım olması etkinliğin başarısını ve Türk mutfağına olan ilginin de bir göstergesidir.
Ardından ünlü şeflerimiz Ramazan Bingöl ve Ayvaz Karabacak ile birlikte diplomat eşlerine sunduğumuz kahve ve yemek pişirme atölyemizi gerçekleştirdik. Atölye çalışması son derece neşeli ve samimi bir atmosferde gerçekleşti. Kültürel diplomasimiz açısından çok yararlı bir etkinlik oldu.
‘TÜRK MUTFAĞI EN KÖKLÜ VE EN ZENGİN MUTFAKLARDAN’
-"Türk Mutfağı Haftası”nın Türk kültür ve gelenek birikiminin yurt dışında daha çok tanıtılması bakımından yeni bir kapı açmaya başladığını söylemek fazla mı iddialı olur? Bu bağlamda, bundan sonraki süreçte kültürel ve ekonomik yönden bazı adımlar planlıyor ya da bekliyor musunuz?
Dünyadaki en köklü ve en zengin mutfaklardan olan Türk mutfağı çoktan bir markadır. Öte yandan Türk mutfağının sunduğu bu zenginlik ve potansiyelden faydalanmamız gerekmektedir. Bu yüzden ortak irade ve çabamızın bir ürünü olan "Türk Mutfağı Haftası” projesinin, ülkemizin tanıtımı ve kültürel diplomasimizin güçlendirilmesi bakımından en önemli araçlarından biri haline gelebileceğine inanıyorum.
TÜRK MUTFAĞI HAFTASI ETKİNLİKLERİ YAPILAN BAZI ÜLKELER
Arnavutluk
Arnavutluk’un başkenti Tiran’da "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı" kitabından seçme tariflerle gala yemeği düzenlendi. Etkinliğe, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, Arnavutluk Savunma Bakanı Niko Peleşi, Turizm ve Çevre Bakanı Mirela Kumbaro, Meclis ile İlişkiler Devlet Bakanı ise Elisa Spiropali, Arnavutluk Meclisi milletvekilleri, belediye başkanları, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra ünlü Türk şef Ebru Baybara Demir katıldı.
ABD
ABD’deki etkinlik New York’taki Türkevi’nde gerçekleşti. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ve New York Başkonsolosluğu tarafından düzlenen etkinlikte, ünlü Türk şef İsmet Saz’ın hazırladığı yemekler ikram edildi.
Türkiye’nin New York Başkonsolosu Reyhan Özgür ve Kültür Ataşesi Hüseyin Baştürk, etkinlikte yer aldı.
Belçika
Türkiye`nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Brüksel’de "Türk Mutfağı Haftası" etkinliği düzenledi. "Asırlık Tariflerle Türk Muftağı" kitabının tanıtımı için Büyükelçi Bozay ve eşi Azra Bozay`ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuklara Türk mutfağından yemekler sunuldu. Davete büyükelçiler ve eşleri katıldı.
Laos
Laos Büyükelçiliğince yemek atölyesi etkinlikleri gerçekleştirildi. Viyentiyan Büyükelçiliği resmi konutunda düzenlenen etkinlikte konuklara Türk mutfağından lezzetler sunuldu.
Norveç
Türkiye Cumhuriyeti Oslo Büyükelçiliği, Roseslottet Açık Hava Müzesi’nde “Türk Kültür Günü” etkinliği düzenledi. Etkinliğe Norveç’teki Türk dernekleri temsilcileri, iş insanları, sanatseverler ve çok sayıda Norveç vatandaşı katıldı. Türk Kültür Günü kapsamında, 8-14 yaşları arasında çocuklardan oluşan halkoyunları ekibi gösteri yaptı.