SEMİH NİŞANCI
Türk satrancı her geçen ay başarılarına yenilerini ekliyor. Satranç sporunu yakından takip edenler fark edecektir, hemen her yaş grubundan birçok isim adından madalyalarla söz ettiriyor.
Satrancın “harika çocukları” 9 Ekim'de bir ilke imza atarak Nahçıvan'daki FIDE Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı'nda şampiyonluk gururu yaşadı. Büyükusta (GM) Cemil Aghamaliyev kaptanlığında FIDE Ustası (FM) Taha Özkan, Hatice Aslı Muştu, Kadın FIDE Ustası (WFM) Gülenay Aydın, FM Hasan Hüseyin Çelik ve FM Eray Kılıç son tura kalmadan şampiyonluğunu ilan etti. Disiplinden taviz vermeden ortaya konan çalışma, tarihi başarıyı Türk sporuna kazandırdı.
Söz, başarılarıyla yıldız gibi parlayan satranç sporcularımızda.
'KİM ZOR DURUMA DÜŞSE TAKIM ARKADAŞLARIMIZ ONA DESTEK OLDU'
Bize Olimpiyat şampiyonluğunun öneminden bahseder misiniz? Nasıl bir hazırlık süreci geçirdiniz ve müsabakalarda nasıl bir taktik izlediniz?
FM TAHA ÖZKAN: Öncelikle söylemek isterim ki satrançta Türkiye'nin ilk defa böyle bir başarısı oldu. Bunu ülkemize kazandıran takımın bir parçası olmak bize nasip olduğu için mutlu ve gururluyuz. Aynı zamanda birçok ülkenin arasından böyle bir başarıyı turnuvadaki tüm maçlarımızı takım halinde kazanarak elde etmek büyük bir çalışma, azim ve motivasyon gerektiriyor. Bu konuda takım olarak birbirimize turnuva boyunca yardımcı olduk. Kendim de dahil olmak üzere takımın bazı üyeleri bireysel başarılar da kazandı, böylece ülkemize sadece bir değil birden fazla gururu aynı anda yaşatmış olduk.
Turnuva boyunca ve turnuvadan önce rakiplerimize yönelik ciddi hazırlıklar yaptık. Maç öncesi rakiplerimizin daha önceden oynadığı maçları inceleyip bizimle oynayacakları maçlarda nasıl bir yol izleyecekleri hakkında fikir edindik. Maçta oluşması mümkün olan bazı ihtimalleri analiz ettik. Bu konuda özellikle GM Cemil Aghamaliyev hocamızın çok destekleri oldu. Tabii turnuva boyunca sporcular olarak birbirimize motivasyon konusunda da destek olduk.
Müsabakalar sırasında maç öncesi yaptığımız hazırlıkları takip ettik. Eğer bir takım arkadaşımız zor duruma düştüyse veya maçı kaybettiyse diğer takım arkadaşlarımız kendi maçlarında ellerinden geldiğince iyi bir sonuç almaya çalıştı, ona yardımcı oldu. Ancak bir kişi maçta kontrolü eline aldıysa veya maçı kazandıysa diğerleri en kötü ihtimal ile berabere yapıp takımın üstünlüğünü olabildiğince korumaya gayret etti.
'İSTİKLAL MARŞIMIZI OKUTTUĞUMUZ İÇİN GURURLUYUM'
HATİCE ASLI MUŞTU: Olimpiyat şampiyonluğu bu sene özellikle Türk satranç tarihinde bir ilk olacağı için bizim adımıza çok önemliydi. Hepimiz bu şampiyonluğu ülkemize getirmek istiyorduk. Ayrıca katılan tüm ülkeler için çok önemli bir turnuva olduğundan şampiyonluğun kolay olmayacağını da biliyorduk. Sekiz yaşımdan beri düzenli olarak antrenörler eşliğinde çalışıyorum. Turnuva öncesi de daha sıkı çalıştım. Turnuva boyunca da hedefimi düşünüp elimden gelen tüm çabayı gösterdim. Ayrıca her maç öncesi milli takım hocamızla çalışma yaptık. Ülkemize bu şampiyonluğu getirdiğimiz ve İstiklal Marşımızı okuttuğumuz için çok mutlu ve gururluyum.
'ŞAMPİYONLUK EKİP İŞİDİR'
WFM GÜLENAY AYDIN: Olimpiyat şampiyonluğu her satranç sporcusunun hayali ve isteğidir. Ülkenizi temsil ettiğiniz için onur vericidir. Aynı zamanda takım ve ekip işidir. Ben ve takım arkadaşlarım, ülkemize daha önce yaşanmamış bir şampiyonluğu tattırdık. Bunun gururunu kelimelerle anlatamam, o yüzden yetersiz kalabilir. İleride satranç kariyerime ve akademik yaşamıma katkısının olacağını düşünüyorum.
Turnuva sırasındaki uyumumuz ve birbirimize olan destek ve güvenimiz bu bakımdan daha da önem kazanıyor. Maçlardan önce antrenörlerimizden aldığımız stratejik kararları uyguladık. Ben ve takım arkadaşlarım üzerimize düşen görevleri layığıyla yerine getirmek için elimizden geleni yaptık ve başarılı olduk. Bu şampiyonluk ümit ediyorum hepimizin satranç yaşamında yolumuzu açmaya vesile olur. Artık daha iyilerini başarmak için Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Türkiye Satranç Federasyonumuzun desteklerini esirgemeyeceğine inancımız tam.
Bu süreçte bizlere inanan, bizler için fedakarlık yapan ailelerimize, antrenörlerimize, bu turnuvaya katılmamıza imkan veren Türkiye Satranç Federasyonuna, tebrik için arayan, mesaj gönderen herkese teşekkür ederim. Umarım ülkemize böyle nice başarılar yaşatabiliriz.
ÇALIŞMALAR EN İYİ ŞEKİLDE UYGULANINCA...
FM HASAN HÜSEYİN ÇELİK: Müsabakalar öncesinde zorlu bir hazırlık süreci geçirdik. Gerek hocamızla gerek bireysel olarak yaptığımız çalışmalar sayesinde ve bu çalışmaları titizlikle uygulayarak şampiyon olduk. Bu şampiyonluk sayesinde ülkemiz ilk defa bir satranç olimpiyatında birinci oldu. Bu başarıyı kazanmamıza katkısı olan başta takım arkadaşlarım ve hocamız olmak üzere herkesi tebrik ediyorum.
AYRINTILARA ÖNEM VERMENİN DEĞERİ
FM ERAY KILIÇ: Olimpiyat şampiyonluğu çoğu spor branşında başarabileceğiniz en yüksek ve en önemli derecedir. Türk satranç tarihinde bir ilk yaşandığı için bu durum, bu şampiyonluğu daha da önemli kılıyor. Bu başarımızla bütün spor branşlarına ve sporculara örnek olduğumuzu düşünüyorum.
Ben her gün düzenli olarak satranç çalışıyorum. Olimpiyatlara katılacağımı öğrendiğimde çalışmalarımı daha da arttırdım. Her gün mutlaka oyun inceleyip taktik sorular çözdüm. Maçlar öncesi mutlaka rakiplerimizi inceleyip oynadıkları oyunlara bakardık. Onlara karşı ne tür bir açılış veya defans yapacağımıza karar verirdik ve her maça kazanmak için çıkıyorduk.
'MADALYALARIN SIRRI ALTYAPI YATIRIMLARINDA'
MİLLİ TAKIM HAVUZUNDA BİNLERCE SPORCU VAR
Sporcularımız, antrenörlerimizle birlikte çalıştık, inandık ve başardık. Bu başarı Türkiye'nin başarısı. Gururluyuz. Profesyonel bakış açımızla, sporcularımızın sistematik gelişimi ve doğru tercihlerle başarıyı yakalıyoruz. Tüm bu başarılar Türkiye'de satranç sporunda ne kadar doğru yolda olduğumuzun da bir göstergesi aynı zamanda.
Uzun yıllardır altyapıya yatırım yapıyoruz. Milli takım havuzumuzda binleri bulan değerli sporcularımız var. Dolayısıyla, Dünya ve Avrupa'da Türk satrancının başarısının, alınan derecelerin, kupaların ve madalyaların sırrı altyapı yatırımlarımız. Bu yatırım bize şampiyonluk olarak dönüyor. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Türkiye Satranç Federasyonu başkanlığım sürecinin başlangıcından bu yana bu sporda hayallerimizi, hedeflerimizi büyüttük, hiç vazgeçmedik. İnançla, emekle ilerledik. Hep daha iyisi için hamle yaptık. Son 10 yıldaki sayısız başarının ve tarihimizdeki pek çok ilke imza atmanın altında; bu ülkeye, bu spora duyduğumuz inanç; mücadele, disiplin, çok çalışma ve ekip ruhu yatıyor.
'TÜRKİYE ARTIK BİR SATRANÇ ÜLKESİ'
Türk satrancı yakın gelecekte güçlü altyapısı ile daha da başarılı olacak. Madalyaları, kupaları, daha nice Olimpiyat şampiyonluklarını ülkemize getireceğiz. Uzun yıllardır ülke genelinde satranç kültürünün yaygınlaşması, her çocuğumuzun ve gencimizin satranç sporu ile buluşması için mücadele ediyoruz. Bunun için projeler üretiyor, etkinlikler düzenliyor, dünyada ses getiren çalışmalara imza atıyoruz. Türkiye bir “Satranç Ülkesi” oldu artık. Tüm dünya bizi bu şekilde tanıyor.
Bu gelinen noktadan sonra öncelikli hedeflerimiz A Milli Takımlar düzeyinde Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonlukları olacaktır. A Milli Takımlarımız dünyanın en güçlü takımları arasında. Altyapımızdan gelen binlerce sporcumuzun desteği ile dünyada sportif anlamda da zirvede yer alacağımıza inanıyorum.
‘TARİHE GEÇMEK İÇİN ELLERİNDEN GELENİ YAPTILAR’
Öncelikle sporcularıma bu gururu bize yaşattıkları için teşekkür ediyorum. Şampiyonluk kolay değil, turnuvada başarı elde etmekten ne kadar mutlu olduklarını ve takım olarak her puan için nasıl mücadele ettiklerini gördüm. Çocukların çalışmalarımızda ve maçlara çıkışlarında gösterdikleri coşku, özgüven ve performansları beni çok mutlu ediyor. Psikolojik olarak rahattılar ve istikrarlı maçlar yaptılar. Takımı şampiyon yapıp tarihe geçmek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Olimpiyat şampiyonluğunu hak ettik. Olimpiyat şampiyonu olmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz.
'KİMSE USTA OLARAK DOĞMAZ MÜCADELE ETMEK GEREKİYOR'
Genç sporcularımıza önerim: Klasik satranç oyuncularının kitapları mutlaka okunmalı. Onların oyunlarını incelemeden başarılı olmak mümkün değildir. Başarılı olmak için çalışkan, disiplinli ve en önemlisi psikolojik olarak iyi olmak gerekir. Büyükusta Paul Keres'in güzel sözlerini hatırlatmak isterim: “Hiç kimse usta olarak doğmaz. Bu başarıya ulaşmak için yıllarca çalışmak, mücadele etmek, mutluluk ve hüzün gerekiyor!”
11 TURLUK MARATON SONA ERDİ
İtalya'da düzenlenen 2022 FIDE Dünya Gençler Satranç Şampiyonası 11 tur süren uzun maratonun ardından 23 Ekim'de tamamlandı. Açık kategoride Azerbaycanlı sporcu IM Abdulla Gadimbayli, kızlar kategorisinde ise bir başka Azerbaycanlı WGM Govhar Beydullayeva mutlu sona ulaştı. Turnuvada yarışan sporcularımızdan FM Alparslan Işık ile IM Ediz Gürel 6,5 puan ile, WFM Gülenay Aydın ise 6 puan ile şampiyonayı tamamladı. İlk GM normunu almayı başardıktan sonra 10'uncu turda GM Iniyan karşısında siyah taşlar ile mücadele eden FM Alparslan Işık, açılışta yaptığı piyon fedası ile rakip piyon yapısını zayıflatmaya çalışsa da oyun ortasında yaptığı anlık hata ile turnuvadaki ilk mağlubiyetini yaşadı.
SON TURDA İKİ SPORCUMUZ BERABERE
Aynı turda IM Ediz Gürel, beyaz taşlarla FM Richard Mladek ile karşılaştı. Eşit denebilecek oyun sonunda çift kalesi ile rakip şahı mat ağına sokan genç yıldızımız adeta rakibine oyun sonu dersi vererek maçı kazanmayı başardı. Son turda ise iki sporcumuz birbirleriyle karşı karşıya geldi. 10 gün süren turnuvanın son turunda iki sporcumuz da maçı zorlamak istemedi ve maç beraberlik ile sonuçlandı. Alparslan Işık 25'inci, Ediz Gürel 36'ncı basamakta yer aldı.
Kızlar kategorisinde 10'uncu turda WFM Daria Vanduyfhuys ile karşılaşan WFM Gülenay Aydın, oyun ortasında rakibinin yaptığı hatalı taktiğe karşı güzel bir ara hamle bularak öne geçti. Oyunun geri kalanında rakibinin güzel savunması dolayısıyla avantajını yavaş yavaş yitiren sporcumuz yarım puan ile yetinmek zorunda kaldı. Son turda WIM Trisha Kanyamarala ile karşılaşan sporcumuz, eşit geçen açılış safhasından sonra üç hamle tekrarı ile yarım puan aldı. Bu sonuçlarla Gülenay Aydın turnuvayı 6 puanla 28'inci sırada tamamladı.
'SATRANÇ SINIFLARI' PROJESİ SON SÜRAT
Türkiye Satranç Federasyonu tarafından 2005 yılında “Satranç Sınıfı Olmayan Okul Kalmasın” sloganıyla hayata geçirilen “Satranç Sınıfları” projesi giderek büyüyor.
okuldasatranc.tsf.org.tr internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye İş Bankası'nın da destekleriyle bugüne dek ilkokul ve ortaokul derecesinde tam 29 bin 373 satranç sınıfı açıldı.
DEVLET OKULLARINDA BÜYÜK ATILIM
Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, 2024 yılında 40 bin satranç sınıfı kurmak istediklerini söyledi. Tulay, konu hakkında yaptığı açıklamada, “Protokol gereği, sadece ilk ve orta dereceli devlet okulu olma kriterini taşıyoruz. Çok yakın bir gelecekte ülkemizdeki devlet okulu olmak kaydıyla bütün ilk ve ortaokullarda satranç sınıflarını açmış olacağız. Tüm devlet okullarında satranç sınıflarını açma hedefimiz var. Bunlar yaklaşık 40 bin sınıfı gösteriyor. 2024 yılı içerisinde bunu tamamlamış olacağız.” bilgisini paylaştı.