TasteAtlas yemek sıralamaları, gerçek kullanıcıları tanıyan ve bot, milliyetçi veya yerel vatansever derecelendirmelerini göz ardı eden ve sistemin bilgili olarak tanıdığı kullanıcıların puanlarına ek değer veren bir dizi mekanizma ile TasteAtlas izleyicilerinin puanlarına dayanmaktadır. 31 Mayıs 2023 tarihine kadar “Dünyanın En Çok Puan Alan 50 Dondurulmuş Tatlısı” listesinde 4.426 oy kaydedildi ve bunların 3.386'sı sistem tarafından meşru kabul edildi. TasteAtlas Sıralaması, gıdayla ilgili nihai küresel sonuç olarak görülmemelidir. Amaçları, mükemmel yöresel yemekleri tanıtmak, geleneksel yemeklerle gurur aşılamak ve denemediğiniz yemekler hakkında merak uyandırmaktır.
ekşi kremalı dondurma
50- TRİNİDAD VE TOBAGO
Soursop dondurması, özellikle Trinidad ve Tobago'da popüler olan bir Karayip tatlısıdır. Olgun tarçın otu, su, mısır nişastası, yoğunlaştırılmış süt, tuz ve bazen birkaç damla acı ile yapılır. Kombinasyon çalkalandıktan sonra, doku sertleşene kadar dondurucuda saklanır. Bu eşsiz dondurma çeşidi yıl boyu sevilerek tüketilmektedir.
49 - Gelato alla fragola - İTALYA
Çilekli gelato geleneksel olarak krema, çikolata veya fındık bazlı çeşitlerden daha az süt ürünü kullanır. Genellikle püre haline getirilen ve ardından su, limon suyu ve çırpılmış krema ile harmanlanan taze çileklerle hazırlanmalıdır.
İyice dondurulduğunda gelato fragola, sert, kremsi kıvamı, açık pembe rengi ve canlandırıcı ve yoğun çilek aromasıyla karakterize edilir.
48 - Gelato alla pesca - İtalya
Şeftali gelato, klasik meyve bazlı gelato tatlarından biridir. Gelato'nun tabanını oluşturmak için süt, krema, yumurta ve şekerle karıştırılmış veya su, limon suyu ve çırpılmış krema ile karıştırılmış olgun şeftali püresi ile hazırlanır.
Taze şeftali ile yapılmışsa, gelato açık turuncu bir renge sahip olmalı, canlı renkli çeşitler ise yapay içeriklerin kullanıldığına işaret edebilir. Gelato alla pesca, ince şeftali aroması ve yoğun, kremsi dokusu ile karakterizedir.
47 - Piragua - PORTO RİKO
Piragua, piramit şeklinde şekillendirilmiş ve ardından meyve aromalı şurupla kaplanmış traşlanmış buzdan oluşan bir Porto Riko tatlısıdır. Tipik olarak piragüeros - kar konisi üreticileri tarafından parlak renkli arabalardan satılır . Piragua adı, Taino dilinde kano anlamına gelir , ancak kimse bu kelimenin bu renkli tatlı ikramla nasıl bağlantılı olduğundan tam olarak emin değildir.
Piragualar için kullanılan şuruplar, limon, üzüm ve çilekten daha egzotik mango, ananas ve hindistan cevizine kadar farklı tatlara sahiptir.
46- Granita di Caffe - MESSINA, İTALYA
Sorbetoya benzeyen donmuş Sicilya tatlısı granita , Sicilya'nın her yerinde tüketilse de, Messina şehri genellikle onun ruhani evi olarak adlandırılır ve limon, çilek, çikolata, şeftali, dut ve fıstık gibi tipik tatların dışında en yaygın olanıdır. şehirle ilişkilendirilen spesiyalite, kahve aromalı granitadır.
Messina'da granita daha kaba bir yapıya sahiptir ve kahve aromalı kombinasyona genellikle mezza con panna denir , bu da kremanın yarısı anlamına gelir . Bu isim, daha büyük bardaklarda granit servis etme eski uygulamasından kaynaklanmaktadır ve daha küçük porsiyonları tercih edenler genellikle sadece yarısını ( mezza ) sipariş ederler.
45 - Banana split- LATROBE, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI
Muzlu split, uzunlamasına kesilmiş bir muzun tepesinde çilek, vanilya ve çikolatalı dondurmadan oluşan klasik bir tatlıdır. Tipik garnitürler arasında fındık, meyve, çırpılmış krema ve üstüne bir kiraz bulunur. Tatlı, geleneksel olarak tekne adı verilen uzun bir tabakta servis edilir .
1904 yılında Latrobe, Pennsylvania'da, bir gün çırak olarak çalıştığı eczaneye giren bir üniversite öğrencisi için "farklı" bir şey yapmak isteyen David Strickler tarafından icat edildi. Eczanelerde genellikle müşterilerin sadece birkaç sente bir soda veya donmuş bir ikramın tadını çıkarabilecekleri bir soda çeşmesi bulunurdu.
44 - Beyaz kadın - BELÇİKA
La dame blanche, Belçika'dan vanilyalı dondurma, çırpılmış krema ve çikolata, süt ve vanilya özü ile yapılan ılık çikolata şekerlemesinden oluşan tatlı bir tatlıdır. Adını İskoç yazar Sir Walter Scott'ın eserlerine dayanan ünlü bir Fransız operasıyla paylaşan tatlı, çoğu Belçika restoranında bulunur. Belçikalı bir Lambic birası olan Cherish Raspberry , bu klasik tatlıya mükemmel bir eşlik ediyor.
43- Halo Halo - FİLİPİNLER
Ferahlatıcı halo-halo (yanan mix-mix), bir yaz tatlısı veya üzerine ince kırılmış buz ve süt veya dondurma eklenmiş karışık meyve ve fasulyeden oluşan bir atıştırmalıktır. En yaygın halo-halo bileşenlerinden bazıları muz, nefesi, hindistancevizi, tatlı patates, kırmızı maş fasulyesi, nohut, şeker hurma meyvesi, mor yam reçeli, leche börek ve - son zamanlarda - hatta tatlı mısır veya mısır cipslerini içerir.
Başlangıçta, halo-halo tatlıları, 1940'larda Filipinler'in işgalinden önce Japon satıcılar tarafından halo-halo salonlarında veya çok sayıda sokak tezgahında satılıyordu. Aslında, bu Filipin spesiyalitesinin , başka bir Japon yaz içeceği olan anmitsu adı verilen traşlanmış buz soğutucusundan ilham aldığı söylenir .
42 - Kızarmış dondurma - AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Kızarmış dondurma, bir kepçe dondurmayı ufalanmış kurabiyelere veya mısır gevreğine kaplayarak, ardından dış kısmı altın-kahverengi olana kadar kısa bir süre derin yağda kızartarak yapılan, çökmekte olan bir ikramdır. Dondurma kaşığı, kızartıldığında erimemesi için ideal olarak dondurmanın tutulduğu normal sıcaklığın altında dondurulmalıdır.
En geleneksel şekilde servis edilirse, donmuş dondurma tarçın-şeker tortilla kabuğunun üzerine konur. Bu tatlı 1980'lerde popüler oldu ve ilk olarak ünlü bir Meksika restoran zinciri tarafından benimsendi.
41 - Dondurma keki - AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Dondurmalı pasta, dondurma ve kek hamurundan oluşan bir tatlıdır. Bazı durumlarda, pasta kek hamurunu içermez, bu nedenle pastanın tamamını dondurma katmanları oluşturur. Çoğu zaman, pasta, dondurma yerine geleneksel krema ile kaplanabilmesine rağmen, buzlanma görevi gören yumuşak dondurma ile kaplanır.
Tatlı, Kuzey Amerika'daki doğum günü partileri ve benzeri kutlamalarda çok popüler olsa da, bazıları İngiltere'den geldiğine inanıyor. Popülaritesi, dondurmanın yalnızca varlıklı insanlar için ayrılmış lüks bir ürün olarak kabul edildiği 19. yüzyılda arttı.
40 - Gelato di Caffe - İTALYA
Bu gelato çeşidi, süt, krema, yumurta ve şeker bazına koyu kahve eklenmesiyle elde edilen ince bir kahve aroması ile karakterize edilir. Alternatif olarak, baz kavrulmuş kahve çekirdekleri ile demlenebilir. Caffè gelato, özellikle sıcak yaz aylarında geleneksel kahve yerine harika bir alternatiftir.
Klasik versiyon ara sıra çikolata parçalarıyla zenginleştirilirken, gelato sert espresso versiyonunda veya daha hafif mocha veya café au lait gelato olarak gelebilir . İtalya'da tüm çeşitler popülerdir ve ülke genelinde çok sayıda dondurmacıda bulunur.
39 - Gelato alla krema - İTALYA
Gelato alla crema, süt, tatlı krema, şeker, yumurta sarısı ve bir miktar portakal kullanılarak elde edilen, pürüzsüz dokusu ve zengin tatları ile karakterize edilen temel bir İtalyan dondurmasıdır. Dondurma hazırlandıktan sonra tek başına tüketilebileceği gibi, dondurulmadan önce içine kıyılmış fındık, meyve parçaları veya çikolata parçaları gibi farklı malzemeler eklenerek diğer dondurma türleri için temel olarak kullanılabilir.
38 - parfe - FRANSA
Bu kısmen donmuş Fransız tatlısının adı mükemmel anlamına gelir - bu nedenle, yaratıcılarının onu yeme deneyiminin adından da anlaşılacağı kadar heyecan verici olmasını amaçladıklarını hayal edebilirsiniz. Parfe, yumurta sarısı, şeker ve çırpılmış kremadan yapılan donmuş bir tatlıdır ve meyve, fındık veya kahve gibi herhangi bir sayıda ilave malzeme ile tatlandırılabilir.
Ancak günümüzde parfe, tuzlu malzemelerle de yapılabiliyor ve deniz ürünleri, sebzeler ve hatta kaz ciğeri ile yapılan versiyonları var. Başlangıçta dekoratif tabaklarda servis edilen parfeler, günümüzde genellikle uzun ve ince flüt bardaklarda servis edilmektedir.
37 - banana split - AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Banana Split ile birlikte sundae, Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok servis edilen dondurma bazlı tatlılardan biridir. Bir dondurma, tipik olarak bir kasede servis edilen bir sos veya şurupla doldurulmuş dondurmadır. En popüler dondurma çeşitleri çikolatalı karamel, karamela ve çilektir.
Kiraz, süt kreması ve fındık, popüler ikramın en yaygın ilaveleridir. Yemek tarihçileri hala dondurmanın kökeni hakkında tartışıyorlar, ancak en popüler olmaya devam eden üç teori var. İlki, yasanın bir Pazar günü soda satışını yasakladığı Illinois'de yaratıldığını söylüyor.
36 - Hokey Pokey Dondurma - YENİ ZELANDA
Hokey pokey, her yerine dağılmış küçük bal peteği şekerleme topakları ile vanilya aromalı dondurmadan oluşan Yeni Zelandalı bir dondurma çeşididir. Yeni Zelanda'da üretilmesine rağmen, bu dondurma çeşidi düzenli olarak Japonya'ya ihraç edilmektedir ve burada yıllar içinde oldukça popüler bir statü kazanmıştır.
Hokey pokey adı, petek şekerleme anlamına gelen Yeni Zelanda terimini ifade eder.
35 - Granita di mandorla - SİCİLYA, İTALYA
Granita di mandorla, çok çeşitli tatlarla gelen donmuş bir tatlı olan Sicilya granita çeşididir. Bu badem bazlı versiyon, öğütülmüş badem kullanılarak veya önceden hazırlanmış badem ezmesi kullanılarak sıfırdan yapılabilir. İkincisi genellikle daha pürüzsüz olurken, öğütülmüş bademlerle hazırlanan biraz daha kaba bir dokuya sahip olacaktır.
Malzemeler basitçe şeker ve su ile karıştırılır ve kombinasyon daha sonra dondurulur. Sicilya'da granita genellikle kahvaltıda yenir ve genellikle yanında İtalyan usulü börek ( brioscia ) ile servis edilir .
34 - Dondurma Şamandırası - PHILADELPHIA, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI
Dondurma şamandırası, yumuşak, gazlı bir içeceğe yerleştirilen dondurmadan oluşan bir içecektir. İçeceğin en popüler çeşitlerinden biri, kök bira şamandırasıdır. Dondurma şamandıralarının kökenleri 19. yüzyıla kadar uzanıyor. Philadelphia'da, kreması biten ve onun yerine dondurma kullanmaya karar veren bir gazoz dükkanı işletmecisi olan Robert Green tarafından icat edildi.
Kısa bir süre sonra, günlük kazancı 6 dolardan 600 dolara yükseldi. Dondurma şamandıralarının popülaritesi ile, çikolatalı dondurma sodası, kola şamandırası, mor inek, kaymak birası ve Boston soğutucusu gibi çok sayıda çeşidin olması şaşırtıcı değil
33- Dondurmalı Sandviç - NEW YORK CITY, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI
Dondurmalı sandviç, 1899'da New York'a kadar uzanan bir Amerikan tatlısıdır. İddiaya göre, Bowery'de iki ince gofret arasına vanilyalı dondurmayı sıkıştıran bilinmeyen bir el arabası satıcısı tarafından icat edildi. İkram o kadar popülerdi ki, satıcının değişiklik yapmaya vakti olmadı, bu yüzden dondurmalı sandviç başına bir kuruş aldı.
Günümüzde dondurmalı sandviçler sadece gofret ve kurabiye ile yapılmıyor, brioche, waffle, kruvasan ve hatta churros ile hazırlanan çeşitleri var.
32 - Dondurulmuş yoğurt - NEW ENGLAND, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI
Dondurulmuş yoğurt, yoğurt ve (bazen) diğer süt ürünleri ve tatlandırıcılarla yapılan donmuş bir tatlı ikramıdır. Krema yerine süt kullanıldığı için yağ oranı dondurmadan daha düşüktür. Dondurulmuş yoğurt genellikle çilek, muz veya kurabiye ve şeker parçaları gibi çok sayıda sos ile servis edilir.
İlk donmuş yoğurt 1970'lerde New England'da üretildi, ancak mucidinin adı hala bir muamma. Başlangıçta, dondurma tüketen insanlar için az yağlı bir seçenek olarak yapıldı, ancak çoğu Amerikalının tatlı dondurmayı ekşi donmuş yoğurt yerine tercih etmesi nedeniyle büyük bir başarı olmadı.
31 - Gelato al fior di latte - İTALYA
Süt çiçeği olarak tercüme edilen bu ince gelato aroması, süt, krema ve şekerden başka bir şey olmadan yaratılmıştır. Basit olmasına rağmen, ek bileşenlerin gölgesinde kalmayan temiz, hassas tatlar sunduğu için ustalaşması en zor çeşitlerden biri olarak kabul edilir.
Bu nedenle, daha ayrıntılı gelato kreasyonlarına kıyasla nispeten göz ardı edilmesine rağmen, gerçek gelato uzmanları arasında favoridir.
30 - kulfi falooda - KUZEY HİNDİSTAN, HINDISTAN
Genellikle kuzey Hindistan bölgeleriyle ilişkilendirilen bu ferahlatıcı ikram, ince falooda erişteleri ile fıstık, gül suyu ve safranla tatlandırılmış, yavaş yavaş kaynatılan tam yağlı sütten yapılan geleneksel bir Hint dondurması olan kulfi'yi birleştirir. Tatlının tamamı genellikle fesleğen tohumu, jöle veya gül suyu gibi çeşitli ilavelerle yükseltilir ve sıklıkla ezilmiş fındıkla süslenir.
Yaz aylarında geleneksel olarak tüketilen kulfi falooda genellikle evde hazırlanır, ancak geleneksel restoranların menülerinde veya özel sokak tezgahlarında da bulunabilir.
29 - Dondurma allo zabaione - İTALYA
Birçok İtalyan gelato çeşidi, popüler tatlılar üzerinde modellenmiştir. Aynısı, kadifemsi zabaglione muhallebisinin tadını taklit eden bir gelato aroması olan zabaglione için de geçerli . Tatlıya benzer şekilde, bu gelato, kombinasyon pürüzsüz, köpüklü bir kremaya dönüşene kadar yumurta sarısı ve şekerin çırpılmasıyla yapılır.
Muhallebi daha sonra bir süt ve krema bazına dahil edilir ve karışım geleneksel olarak Marsala veya Vin Santo gibi tatlı skalasında yüksek şaraplarla zenginleştirilir . Zabaglione tatlısının bu donmuş versiyonu ülke genelinde popülerdir ve en çok sade olarak tüketilse de ara sıra taze mevsim meyveleri ile süslenir.
28 - Bacio gelato - İTALYA
İtalyan bacio, fındık ve çikolatayı birleştiren klasik bir gelato aromasıdır. Gianduja ve kıyılmış fındık dolgusundan oluşan, tamamı bir bütün fındıkla kaplanmış ve bitter çikolata kaplı popüler bir çikolata şekerleme olan ünlü bacio Perugina'dan esinlenilmiştir .
İsim , birbirini mükemmel şekilde tamamlayan bileşenlerin bir kombinasyonunu ifade eden bir öpücük anlamına gelir. Şekerleme ürününe benzer şekilde, bu gelato çeşidi, uçuk kahverengi rengi ve genellikle kıyılmış fındık eklenmesiyle yükselen cevizli bir tadı ile karakterize edilir.
27 - Tartufo - PIZZO, İTALYA
Tartufo, farklı dolgular etrafında yontulmuş çeşitli gelato tatlarıyla hazırlanan, kubbe şeklinde, donmuş bir İtalyan tatlısıdır. Orijinal tartufo Pizzo'dan gelse ve bitter çikolata dolgusu, fındıklı dondurma ve kakao tozunu bir araya getirse de, bu klasik günümüzde orijinalinden önemli ölçüde farklı olan bir dizi modern versiyona sahiptir.
Hazırlanmasında herhangi bir gelato aroması kullanılabilir ve dolgular meyveler, kurabiyeler veya maraschino kirazları içerebilirken, kaplamalar çikolata kabukları, öğütülmüş veya kıyılmış fındık, kurabiye kırıntıları veya kurutulmuş hindistancevizi arasında değişir.
26 - Gelato alla vaniglia - İTALYA
Bu klasik gelato aroması, lezzetli vanilya çekirdekleri ile zenginleştirilmiş süt, krema, yumurta ve şeker bazında hazırlanır. Diğer gelato çeşitleri gibi, yoğun, kremsi dokusu ile karakterize edilir ve genellikle yeni tatlar yaratmak için fındık, meyve veya diğer bileşenlerin eklendiği bir temel olarak kullanılır.
Orijinal gelato türlerinden biri olmasına rağmen, bu dondurulmuş vanilya bazlı incelik, en popüler gelato tatlarından biri olmaya devam ediyor.
25- Browni dondurma - AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Adından da anlaşılacağı gibi, brownie sundae, kek eklenmiş bir tür dondurma sundae'dir. Kareler veya zengin, ılık ve nemli çikolatalı kek parçaları tipik olarak bir servis kasesine yerleştirilir ve üzerine birkaç kaşık dondurma konur ve daha sonra her şey bir çiseleyen tatlı soslar veya sıcak çikolatalı şekerleme gibi şuruplarla tamamlanır. karamel sosu veya çilek sosu.
Bu tatlı için herhangi bir dondurma aroması kullanılabilir ve en yaygın tatlardan bazıları vanilya, çikolata, çilek, karamel, kahve ve cheesecake'dir. Çırpılmış krema, kuruyemişler, doğranmış meyveler, şekerlemeler ve çikolata parçaları bu tatlı muameleye yapılan yaygın eklemelerden sadece birkaçıdır.
24 - Aromalı süt - AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Milkshake'ler genellikle aromalı süt ve dondurma içecekleri olarak tanımlanır, genellikle cömertçe dekore edilir ve soğuk olarak servis edilir. 1885'ten kalma ilk yazılı söz biraz farklıydı ve kelime , bir sağlık ilacı olarak kullanılan yumurta likörüne benzer bir viski içeceğine atıfta bulunmak için kullanılıyordu .
19. yüzyılın sonunda milkshake'ler, aromalı şuruplarla yapılan süt bazlı içecekler olarak hazırlanıyordu. Kurutulmuş süt, maltlı arpa ve buğday unu içeren maltlı süt tozlarının icadı ve elektrikli karıştırıcıların yaygınlaşması, daha tanıdık bir milkshake versiyonunun yaratılmasına ilham verdi.
23 - Gianduia dondurması - PIEDMONT, İTALYA
Bu klasik lezzet, fındık ve sütlü çikolatayı zengin, pürüzsüz bir gelatoda birleştirir. Bacio aromasına benzer olsa da , gianduia tipik olarak sütlü çikolata ile hazırlanır ve ezilmiş fındık içermez. İlk olarak 19. yüzyılda tanıtılan ikonik bir İtalyan kakao, şeker ve fındık ezmesi olan gianduia üzerine modellenmiştir .
Gianduia şekerlemesine benzer şekilde, gelato da genellikle fındıklarıyla ünlü bir bölge olan Piedmont ile ilişkilendirilir, ancak ülke genelinde çok sayıda dondurmacıda yaygın olarak bulunur.
22- Limber - porto riko
Limber, hindistan cevizi sütü, ananas suyu ve şeker gibi tatlandırıcılardan oluşan bir Porto Rikolu donmuş ikramdır. Çok sayıda çeşidi vardır, bu nedenle mango veya ahududu ile de hazırlanabilir. Bu tatlı, adını Atlantik Okyanusu'nu geçen ilk pilot olan Charles A. Lindbergh'den almıştır.
Porto Riko'ya uçtuğunda, yerel halk ona donmuş bir meyve suyu ikram etti ve bundan zevk aldı, bu yüzden insanlar onun onuruna Limber adını verdi. Günümüzde Limber, Porto Riko'daki çok sayıda yol kenarındaki meyve tezgahlarında ve benzin istasyonlarında bulunabilir.
21 - Havij bastani - İRAN
Havij bastani, bir dondurma şamandırasına lezzetli ve sıra dışı bir İran yorumudur. Bu serinletici tatlı, taze havuç suyunu ve bir kaşık dondurmayı, tercihen vanilya aromalı veya daha geleneksel safranlı versiyonu birleştirir. Genellikle hem içecek hem de tatlı olarak değerlendirilen havij bastani, yudumlanarak veya kaşıkla yenilebilir.
Her zaman bir bardakta servis edilir ve genellikle üzerine ezilmiş antep fıstığı, kakule veya tarçın eklenir.
20 - Gelato alla nocciola - İTALYA
Her İtalyan gelateria'sında bir temel olan nocciola, klasik bir fındık gelatosudur. Fındık aroması ile karakterize edilen kremsi bir muamele oluşturmak için süt, krema, yumurta ve şekerden oluşan bir baz ile birleştirilen kokulu bir fındık ezmesi ile hazırlanır.
İtalya'daki en iyi fındık dondurması, şekerleme endüstrisi için en iyi çeşit olarak kabul edilen Piemonte fındıklarından üretilir. Narin, çatlak tadı ve karakteristik aromayı sağlarlar. Nocciola veya fındıklı gelato, başka bir popüler gelato aroması olan bacio'yu oluşturmak için genellikle çikolatayla birleştirilir , ancak çoğu gelateria bunu tekliflerine önemli bir katkı olarak tek başına sunar.
19 - Tartufo di Pizzo - PIZZO, İTALYA
Bu klasik İtalyan dondurma tatlısı, Pizzo, Calabria'dan geliyor. Güya 1952'de Gelateria Dante'de , daha çok Don Pippo olarak bilinen Giuseppe De Maria adlı bir gelataio tarafından icat edildi . Eritilmiş bitter çikolata dolgusunun etrafına çikolata ve fındıklı gelato karışımını kalıplamak için ellerini kullandı, sonra biraz bitter kakao tozuyla yuvarladı.
Bu donmuş tatlı, bölgenin geleneksel bir tarım ürünü olarak tanınmaktadır ve badem, ceviz ve hatta maraschino kirazı gibi farklı gelato türlerini veya katkı maddelerini birleştiren birçok modern çeşidin yaratılmasında etkili olmuştur.
18 - Gelato al limone - İTALYA
Serinletici limon gelato, tipik olarak limon suyu, limon kabuğu rendesi ve ara sıra limoncello ile zenginleştirilmiş süt, krema, yumurta ve şeker bazıyla hazırlanır . Limonun tadı baskın olmamalı ve gelatonun hassas tatları ve yoğun, kremsi dokusu üzerinde durulmalıdır.
Çoğunlukla sade olarak tüketilse de, limonlu gelato ara sıra taze fesleğen veya şekerlenmiş limon kabuğu ile süslenir.
17 - Stracciatella - BERGAMO, İTALYA
Stracciatella , karışımın içinde dönen çikolata parçaları ile süt, krema ve şekerden oluşan çeşitli İtalyan gelatosudur (dondurma). İlk olarak 1962'de Bergamo'daki Ristorante La Marianna'da , ilk olarak dondurmaya çikolata parçaları kırmaya karar veren Enrico Panattoni tarafından icat edildi .
İddiaya göre, yumurtaları bir et suyuna kırarak yapılan, çikolatayı gelatoya kırmaya benzer bir işlem olan aynı adlı çorbadan ilham aldı. Stracciatella, hafif bir gevreklik ile pürüzsüz dokusu ile karakterizedir. Adı, parçalamak veya parçalara ayırmak anlamına gelen İtalyanca stracciare'den türetilmiştir .
16- Granita al limon - SİCİLYA, İTALYA
Lemon granita'nın bu donmuş Sicilya spesiyalitesinin ilk versiyonlarından biri olduğuna inanılıyor. Granita al limone limon suyu, su ve şekerle yapılırken, limon kabuğu genellikle tatlandırıcı olarak kullanılır. Kombinasyon dondurulur ve ardından buz kristallerini kısmen kırmak ve granitaya kendine özgü tanecikli dokusunu vermek için bir çatalla karıştırılır.
Diğer granita türleri gibi, bu lütuf versiyonuna genellikle bir Sicilyalı börek ( brioscia ) eşlik eder ve genellikle canlandırıcı bir tatlı olarak tüketilse de, Sicilyalılar onu tatlı bir kahvaltı olarak yemeyi tercih ederler.
15- Gelato cioccolato - İTALYA
Cioccolato, krema, şeker ve sütün yanı sıra temel bileşenler olarak çikolata ve kakao tozu ile hazırlanan bir İtalyan gelato çeşididir. Nihai ürün, düzgün yapılırsa ve düşük hızda çalkalanırsa, yoğun ve kadifemsi bir dokuya ve zengin, koyu kahverengi bir renge sahip olmalıdır.
İlk dondurulmuş çikolata tarifinin 1692'de Napoli'de The Modern Steward adlı bir kitapta yayınlandığı bir gerçek olsa da çikolatalı gelato'nun kökeni hakkında pek bir şey bilinmiyor .
14 - Kulfi - HİNDİSTAN
Kulfi, yavaş yavaş kaynayan tam yağlı sütle yapılan geleneksel bir Hint dondurmasıdır. Uzun süre kaynatma işlemi hacim kaybına yol açsa da lezzetli, fındıksı, karamelize bir tatla bunu telafi ediyor. Dondurma, sıkı oturan kapaklı geleneksel, özel kalıpların kullanılmasının bir sonucu olarak sıra dışı, konik şekli ile karakterize edilir.
Kulfi genellikle antep fıstığı, gül suyu ve safran gibi geleneksel Hint malzemeleriyle tatlandırılır, ancak bazı aşçılar onu çilek gibi meyvelerle tatlandırmayı tercih eder. Kulfi'nin, Babür İmparatorluğu döneminde Himalayaların eski sakinleri tarafından icat edildiğine inanılıyor.
13- Semifreddo - İTALYA
Semifreddo, çırpılmış kremayı, hemen hemen her şeyle tatlandırılabilen kalın ve parlak bir İtalyan bezesine hafifçe katlayarak yapılır: fındık, meyve, nuga, vanilya, çikolata ve hatta kremalı pasticcera - kalın bir İtalyan muhallebi kreması.
Bu yüce kreasyon, her ikisinin de büyüklüğüne kolayca dayanabilen birkaç tatlıdan biri olmasına rağmen, mus ve dondurma arasında yarı yolda kalıyor. Semifreddo (yanan yarı soğuk) donana kadar soğutulur ve ardından yarı donmuş olarak servis edilirken, inanılmaz derecede hafif, neredeyse eterik dokusu dilde erimesini sağlar.
12 - granit - SİCİLYA, İTALYA
Bu klasik Sicilya yarı dondurulmuş tatlısı, yazın en kötü günlerinde sizi serinletecek tek şey. Adanın her yerinde servis edilir ve geleneksel olarak kahvaltıda espresso ve börek eşliğinde servis edilir. Granita, su, şeker ve meyve suyu veya diğer çeşitli tatlandırıcılardan yapılır.
Bazen sorbetto ile karıştırılır , ancak granita çok daha grenli bir dokuya sahiptir, bu nedenle adı, kökenleri ise Arap yönetimi sırasında Sicilya'ya tanıtılan tatlı Arap soğutulmuş içecek sharbāt'a kadar izlenebilir . Bununla birlikte, geleneksel granita sadece soğutulmuş değil, neredeyse donmuş haldedir - aslında, bir zamanlar rattata (yanan rendelenmiş) olarak adlandırılırdı ve Etna'dan kışın toplanan ve daha sonra dağ mağaralarında depolanan kar ve buz kullanılarak yapılırdı.
11 - Kaymaklı Dondurma - CORNWALL, İNGILTERE
Kaymaklı dondurma, Birleşik Krallık'taki süpermarketlerde satılmasına rağmen, Cornwall ile ilişkilendirilen geleneksel bir İngiliz dondurmasıdır. Bu dondurma, Cornish tam yağlı süt, yumurta ve kaymak ile yapılır. Cornish kaymağının kullanılması, dondurmaya eşsiz bir tat ve kadifemsi bir kıvam verir.
Bu çökmekte olan dondurma, vanilya gibi çeşitli ek malzemelerle tatlandırılabilir ve bölgedeki birçok bar ve kafede bulunabilir. Cornish dondurma kepçelerinin üzerine bir parça kaymak eklemek de alışılmadık bir durum değildir.
10 - Gelato al cioccolato fondente - İTALYA
Cioccolato fondente, cesur, kalıcı bir çikolata tadı ile karakterize edilen klasik bir bitter çikolata gelato lezzetini ifade eder. Süt, krema, yumurta ve şeker bazı ile birleştirilen yüksek kaliteli çikolata ile hazırlanır. Şeker ve süt, bitter, ekşi çikolatayı mükemmel bir şekilde tamamlar ve bu gelato lezzetini birçok dondurmacıda favori seçeneklerden biri yapar.
Daha yüksek oranda bitter çikolata kullanan çeşit genellikle cioccolato extranoir adı altında geçer .
9 - Faludeh - ŞİRAZ, İRAN
İran faloodeh, gül suyu ile aşılanmış ve ince erişte erişteleri ile karıştırılmış donmuş şeker şurubundan oluşan geleneksel bir şerbettir. Yaygın inanışa göre faloodeh, Şiraz kökenlidir ve M.Ö. 400 yıllarına dayanan dünyadaki ilk şerbet çeşitlerinden biridir.
İran'da genellikle taze limon suyu, kıyılmış antep fıstığı veya tatlı kiraz şurubu ile gezdirilerek servis edilir ve serinletici bir yaz tatlısı olarak tüketilir.
8- Patbingsu - GÜNEY KORE
Patbingsu, adı kırmızı fasulye buz pulları anlamına gelen popüler bir Güney Kore tatlısıdır . Traşlanmış buz, yoğunlaştırılmış süt ve tatlı azuki fasulyesi ezmesinden oluşur. Kişisel tercihe göre eklenen farklı soslarla çok sayıda varyasyon olmasına rağmen, genellikle tteok , taze meyve veya tahıl olarak bilinen Kore pirinç keki parçaları ile doldurulur
Patbingsu, yaz aylarında popülaritesinin zirvesindedir, ancak genellikle Mayıs'tan Ekim'e kadar mevcuttur. İkram, tat ve doku kombinasyonu - gevrek, kremsi ve çiğnenebilir - için övülür. Çanak bir dizi farklı katmandan oluşmasına rağmen, tüm malzemeler tüketilmeden önce geleneksel olarak traşlanmış buz eriyene ve onu bir tür tatlı, soğuk çorbaya dönüştürene kadar karıştırılır.
7 - Affogato - İTALYA
Otantik affogato, iki İtalyan klasiğini birleştirir: bir shot taze demlenmiş espresso ve bir kepçe vanilya veya fior di latte gelato. Affogato , buharı tüten espressonun cömertçe bir kepçe gelato üzerine döküldüğü hazırlama sürecine atıfta bulunarak boğulmuş olarak tercüme edilir .
Affogato'nun popülaritesi, güçlendirilmiş şaraplardan, farklı gelato tatlarından veya badem ve ufalanmış bisküvi ilavesinden herhangi bir şeyi içerebilecek çok sayıda varyasyonla sonuçlandı. Bardaklarda veya tatlı bardaklarında servis edilen affogato, yavaş yavaş yudumlanarak veya kaşıkla yenilebilir ve en iyi şekilde büyük bir yemekten sonra yenir.
6- Gelato al fıstık - İTALYA
Antep fıstığı, İtalyan gelatosunun en popüler lezzetlerinden biridir. Orijinal haliyle her dondurmacıda bir dayanak noktası olan bu dondurulmuş ikram, fıstık ezmesini klasik süt, krema, yumurta ve şeker bazıyla birleştirir. Ara sıra ezilmiş ve kavrulmuş antep fıstığı eklenebilir, ancak temel doku her zaman yoğun ve kremsi kalmalıdır.
Antep fıstığı ve fıstık ezmesi fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, günümüzde birçok dondurmacı daha ucuz ikameleri tercih ediyor, ancak en iyi fıstık, Sicilya'nın küçük bir kasabası olan Bronte'de yetiştirilen fıstık olarak kabul ediliyor.
5- Şerbetler - FİLİPİNLER
Sorbetes, mango, çikolata, peynir, hindistancevizi ve mor yam ( ube ) gibi malzemelerle tatlandırılmış popüler bir Filipin dondurmasıdır . Geleneksel olarak carabao sütünden üretilir ve şeker külahları üzerinde küçük kaşıklarla servis edilir. Bazı Filipinliler onu bir hamburger gibi ekmek çörekleri arasında tüketmeyi severler.
Kulağa İspanyol şerbetinden gelen şerbet gibi gelse de şerbet değil, kirli sokaklarda satıldığı için yerel halkın şaka yollu dediği gibi kirli bir dondurma . Şerbetler genellikle Filipinler'deki çok sayıda sokak arabasında bulunabilir.
4- Dondurulmuş muhallebi - WISCONSIN, AMERIKA BIRLEŞIK DEVLETLERI
Dondurulmuş muhallebi, dünyanın her yerinden daha fazla satıldığı "Dünyanın Muhallebi Başkenti" Milwaukee, Wisconsin'den geliyor. Yumurta, krema ve şekerle yapılan bir gurme dondurma ikramıdır ve popüler bir karnaval ikramı olduğu zaman New York, Coney Island'dan çıkmıştır.
Dondurulmuş muhallebinin popülaritesi arttıkça, hızla Orta Batı'ya yayıldı. Diğer benzer ikramlara göre çok daha az hava eklendiğinden, sonuç tonlarca aromaya sahip kalın ve yoğun bir muhallebidir. Birçok frozen muhallebi hayranı, yeniden dondurulmadan önce servis edildiğinden ve yumuşak ama ağır bir kıvamda olduğundan, dondurmadan daha iyi olduğuna inanır, bu nedenle, lezzet hakkında konuşurken farkı gerçekten hissedebileceğiniz eşsiz bir bölgesel ikramdır.
3- Dondurma - KAHRAMANMARAŞ, TÜRKIYE
Türk dondurmasının Maraş şehrinden geldiğine inanılır - bu nedenle adı - ve onu diğer çeşitlerden gerçekten ayıran şey, erimeye karşı direnci ve özellikle yoğun, çiğnenebilir dokusudur. Bu nitelikler, temel süt ve şeker karışımına iki koyulaştırıcı maddenin eklenmesiyle sağlanır: sakız reçinesi olarak da bilinen Arap sakızı ve eski mor orkidenin kökünden yapılan bir tür un olan salep .
Aslında, Kahramanmaraş bölgesinde, dondurma tipik olarak normalden belirgin şekilde daha fazla salep içerir, bu nedenle bazen kesme dondurma olarak adlandırılır - Türkçe kesmek anlamına gelir - bu dondurma çeşidinin genellikle birlikte yenilmesinin nedeni budur. bir bıçak ve çatal.
2- Queso helado - AREQUIPA BÖLGESİ, PERU
Queso helado, dondurmaya çok benzeyen bir Peru tatlısıdır ve Arequipa'dan gelmektedir. Genellikle tam yağlı süt, buharlaştırılmış süt, tarçın, karanfil, kurutulmuş hindistancevizi, şeker ve yumurta sarısının bir kombinasyonu ile yapılır. Her iki süt türü de tarçın, karanfil, hindistan cevizi ve şekerle kaynatılır.
Tava ocaktan alınır, yumurta sarıları teker teker tavaya eklenir ve tekrar ateşe verilerek birkaç dakika kaynatılır. Baharatların çıkması için karışım süzüldükten sonra donana kadar derin dondurucuda bekletilir.
1- Bastani sonnati - İRAN
Bastani sonnati, 20. yüzyılın başında Tahran'daki ilk dondurma satıcısı Akbar Mashti tarafından icat edilen, safranla doldurulmuş eşsiz bir İran dondurmasıdır. Bu dondurulmuş ikram, kremsi bir süt veya krema karışımı, dondurulmuş muhallebi ve dilimlenmiş antep fıstığı ile yapılır.
Gül suyu ve safran ile tatlandırılmıştır ve geleneksel olarak yabani orkidelerden elde edilen salep içerir. Canlı sarı rengi ve egzotik tatları bastani'yi en sevilen İran tatlılarından biri yapar. İranlılar, bastani nooni dondurmalı sandviç olarak bilindiğinde, ayrı kaselerde, kıyılmış antep fıstığı serpilmiş veya iki sade gofret içinde servis edilmesini tercih ediyor .