Mustafa Kemal Atatürk'ün toplumun çağdaşlaşması için attığı adımlardan biri, kadının toplumdaki yerini yükseltmek olmuştu.
Seçme ve seçilme hakkını elde eden Türk kadınları, siyasete atılmakta da gecikmedi.
Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı ilk kez 1935 genel seçimlerinde verildi. Bu seçimlerde; Mebrure Gönenç, Sabiha Gökçül Erbay, Şekibe İnsel, Huriye Öniz Baha, Fatma Şakir Memik, Nakiye Elgün, Fakihe Öymen, Hatı Çırpan, Ferruh Güpgüp, Bahire Bediş Morova Aydilek, Mihri Pektaş, Meliha Ulaş, Esma Nayman, Sabiha Görkey, Seniha Hızal, Benal Nevzat Arıman ve Türkan Örs Baştuğ milletvekili olarak seçildi.
Türkiye'nin seçilmiş ilk kadın muhtarı Gül Esin.
"Muhtarlık için aday olduğumda, bana kimse karşı çıkmadı. Muhtarlığa, o zamanki nahiye müdürümüzün isteği ile girmiştim. İlk kadın muhtar seçildiğimde de herkes bana yardımcı oldu. Muhtarlığım sırasında da köydeki kız kaçırma olaylarının önlenmesinde büyük çaba harcadım. Köye yol, köprü ve köy konağı yaptırdım."
Sadiye Hanım, 1930 yılında Artvin ili Yusufeli ilçesi Kılıçkaya beldesinde belediye başkanı seçilerek Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı oldu.
Türkiye'nin ilk kadın valisi, 1991-1995 yıllarında Muğla'da görev yapan Lale Aytaman. Ataman, göreve Turgut Özal tarafından atandı.
Fatma Şahin, 2014 Yerel Seçimleri'nde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek Türkiye'nin ilk kadın Büyükşehir Belediye Başkanlarından oldu.
Özlem Çerçioğlu, 2014 Türkiye yerel seçimlerinde Aydın'ın büyükşehir olmasından sonra büyükşehirin ilk belediye başkanı olarak seçildi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın bakanı, 1971 yılında Nihat Erim önderliğinde kurulan hükümetin sağlık bakanı olan Türkân Akyol.
Türkiye'nin ilk kadın başbakanı olan Tansu Çiller, 25 Haziran 1993 günü kurulan koalisyon hükümetinin Başbakanı olarak atandı. 6 Mart 1996 tarihine kadar yaklaşık üç yıl bu görevi yürüttü.