Perşembe günü düzenlenen Kuşak ve Yol Mali İşbirliği Forumu, dijital ekonomi, yeşil ekonomi, teknolojik gelişme ve inovasyon, kültürel alışverişler ve sürdürülebilir kalkınma gibi konulara odaklandı.
Çin'in Türkiye büyükelçiliğinde ekonomi ve ticaret bakanı danışmanı Liu Yuhua, Çin ve Türkiye'nin geleneksel alanlardaki işbirliğine ek olarak finans, tıp, yeni enerji ve dijital ekonomi gibi gelişmekte olan alanlarda da işbirliğini genişletmelerinin iki halkında yararına olduğunu belirtti.
"Bin yılı aşkın bir süredir karşılıklı alışveriş ve iletişim içindeyiz. Ekonomilerin ortak refahı ve gelişmesi için birlikte çalışıyoruz. Türkiye ile Çin arasındaki dostluğun 51 yılda her geçen gün artmasından gurur duyuyoruz." dedi.
ICBC Türkiye ve İstanbul İşadamları ve Sanayiciler Derneği başkanı Gao Xiangyang, Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) Türkiye'nin kalkınmasının gerçek ihtiyaçlarını karşıladığını ve ülkenin altyapısını, ekonomik ve ticari gelişimini etkin bir şekilde desteklediğini söyledi.
Türkiye Varlık Fonu Murahhas Üyesi Mahmut Kayacık, yeni kurulan İstanbul Finans Merkezi'nin detaylarını sunarak, Çinli firmaların katılımını ve desteğini davet etti.
Merkez, jeopolitik konumu ve sağladığı imkanlar nedeniyle BRI girişimine değer katma potansiyeline sahip. "
Forumun bir diğer konusu da ikili ticarette yerel para birimlerinin kullanımını teşvik etmekti.
Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Uzun, "Çin ile Türkiye arasındaki ticarette kullanılan yerel para birimlerinin hacmini artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Türk ve Çin merkez bankaları arasında imzalanan takas anlaşmalarının da desteğiyle Çin'den hammadde ithal eden Türk tüccarlarına Çin yuanını finanse etmeye hazırlanıyoruz" dedi.