Adamkayalar Toros Dağlarının güney yamaçlarında ve arkeologların Olba Territorium olarak adlandırdıkları bölgede yer alır.
Kabartmalara Mersin’i batıya bağlayan devlet karayolundan Kızkalesi beldesinde kuzeye sapan bir yol ile ulaşılır.
Kabartmalar Erdemli ve Silifke ilçeleri arasındaki sınırı çizen Şeytan Deresi kanyonunda yer alır.
Kızkalesi’ne olan uzaklığı 7 kilometre, Erdemli'ye olan uzaklığı 30 kilometre Silifke'ye olan uzaklığı 32 kilometre ve Mersin’e olan uzaklığı da 66 kilometredir.
Ancak yol bitiminde ziyaretçilerin kanyona inmek için 10 metrelik bir yardan inmeleri ve kanyon içinde 100 metre kadar yürümeleri gerekir.
Çevrede ise bir antik kentin örenleri vardır.
Kabartmalardaki İnsanlar Kim?
Kabartmalar 11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve alınlık (pediment) üzerinde bir Roma kartalından oluşmaktadır.
Bu kabartmalar ile ilgili herhangi bir tarihi belge yoktur.
Fakat kabartmalar MS 2. yüzyıla yani Roma İmparatorluğu dönemine tarihlendirilmiştir.
Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Profesör Serra Durugönül bu kabartmaların Roma İmparatorluğuna bağlı Olba Tapınak Devleti kral ve kraliçelerini temsil ettiği görüşündedir.
Ulaşım zorluğu sebebiyle kabartmalar bugüne kadar nispeten insan tahribatından korunmuş ise 2015 yılında define arayıcıların bazı zararlar verdiği bildirilmiştir.
On bir ayrı çerçeve içerisinde yer alan Adamkayalar kabartmalarının yamaçtaki kompozisyonları içerisinde en sık yinelenen figürler, dört ölü ziyafeti sahnesine ait olanlardır.
Bu sahnelerde ölüler ya yalnız ya da eşleri ve oğulları ile beraber gösterilmişlerdir.
Adamkayalar kabartmalarında ölülerin oğulları ve ayrıca iki erkek kabartması, asker olarak işlenmiştir.
Bu kabartmalardan ölü ziyafetlerinin yer aldığı yamacın orta kesimine yakın yerde, alttaki platform seviyesinin hemen üstünde bir sunak taşı ile solunda bir adam, sağında bir kadın figürü ve bu figürün sağında, oturarak ayin yapmak amacıyla kaya içerisine oyulmuş beş basamaktan oluşan bir kompozisyon yer almaktadır.
Adam Kayalar'ın Hikayesi
Vadinin yamaçlarına oyularak yapılmış bu kabartmalar gören herkesin dikkatini çekiyor. Hikaye ise çok eski zamanlara dayanıyor.
Milattan önce 3. yüzyılla milattan sonra 3. yüzyıl arası yapılmış olduğu tahmin edilen bu eşine zor rastların kabartmaların ismi Adam Kayalar.
Adam Kayalar, iki gruba ayrılmış şekilde bulunuyor. Birincisi, Şeytan Deresi Vadisinde kanyonun kayalarına oyulmuş olan kaya kabartmaları, ikinciyse, vadinin kuzeydoğusunda bulunan kale, burç ve yerleşim yerlerinden günümüze kalan kalıntılar.
Etrafındaki surlarla buradaki yerleşimin, sahilden iç bölgelere giden vadi yollarını kontrol etmek için yapıldığı anlaşılıyor.
Helenistik Dönemde de aynı bölgede çok fazla kalenin var olduğu ve bölgenin özellikle askeri olarak kullanıldığı düşünülüyor.
Yaklaşık 250 yılda yapıldığı düşünülen Adam Kayalar, incelemeden sonra çerçevelerin altında bulunan yazılarda ölen rahiplerin isimlerinin yazılı olduğu anlaşılmış.
Bu isimlerden yola çıkarak yazıların milattan sonra 2. yüzyılda yazıldığı söyleniyor. Yapım aşaması 250 yıl olunca, kabartmalar arasındaki tarz farkları da göze çarpıyor.
Kabartmaların yapılış amacıysa bölgenin kutsallaştırılarak önemli kişilerin kabarmalarını yapıp onlara duyulan minneti göstermek.
Bir diğer tahminse, ölen kişilerin anısını yaşarmak için yakınları tarafından yaptırıldığı.