GALATASARAY LİSESİ
Galatasaray Lisesi Anadolu lisesi kategorisinde, eğitim dili Fransızca, Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Latince olan bir devlet lisesidir. Lise, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı, Fransız Hükûmeti ve Galatasaray Vakfı’nca resmen tanınmış bir kurumdur. Galatasaray Lisesi bünyesinde her biri otuz öğrenci kapasiteli 54 sınıf, iki multimedya merkezi, her biri kırk öğrenci kapasiteli iki resim atölyesi, iki müzik odası, biri 250, öbürü 350 öğrenci kapasiteli iki toplantı merkezi, 30 bilgisayarlı bir bilgisayar laboratuvarı, bir tenis kortu, üç jimnastik salonu, bir futbol sahası, 15 kişilik revir, 250 kişilik kız öğrenci yurdu, 675 kişilik erkek öğrenci yurdu, her biri 400 kişilik üç büyük yemekhane yer almaktadır.
İstanbul Erkek Lisesi
Eski adıyla İstanbul Sultanisî, İstanbul’un Cağaloğlu semtinde, Osmanlı döneminde kurulmuş Numune-i Terakki Mektebinin devamı niteliğinde olan, günümüzde Anadolu Lisesi statüsünde hizmet veren eğitim kuruluşu.
Eğitim ve öğretim hizmetlerini 1933 yılından günümüze, Fatih ilçesinin Cağaloğlu semtinde bulunan eski Duyunu Umumiye (Osmanlı Devleti Genel Borçlar Kurumu) binasında sürdürür.
"Erkek Lisesi" adıyla bilinmesine rağmen karma eğitim yapan bir okuldur. Öğrencilere Türk ve Alman eğitim sistemlerinin müfredatlarının birleşiminden oluşan bir eğitim verilir; bazı dersler Alman öğretmenler eşliğinde Alman eğitim müfredatına uygun olarak bazıları ise Türk öğretmenler eşliğinde, Türk eğitim müfredatına uygun olarak işlenmektedir. Eğitim süresi beş yıldır.
Kabataş Erkek Lisesi
Kabataş Erkek Lisesi, 1908 yılından beri öğretim yapan, Türkiye'nin en eski liselerinden biridir.
Kampüsü İstanbul'un Ortaköy semtinde deniz kenarında yer alır. Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonucunda tercih yapıp bu liseyi kazanan kız ve erkek öğrenciler bu liseye gitmeye hak kazanırlar.
Kabataş Erkek Lisesi'nde hâlen yaklaşık 250'si yatılı 900 lise öğrencisi okumaktadır. Ana binanın hemen yanında kız ve erkek yatılı bölümü, yemekhane ve kantini kapsayan bir diğer binayı bulundurmaktadır. Öğretim kadrosu bir müdür, 3 müdür yardımcısı ve 64 öğretmenden oluşmaktadır.
Ankara Fen Lisesi
Ankara Fen Lisesi, 2. Dünya Savaşı sonrasında ülkelerin içine girdiği büyük teknoloji yarışında, Türkiye'nin ortaöğretimini geliştirme girişiminin sonucu olarak kuruldu. Fen Lisesi projesi Millî Eğitim Bakanlığı, Ford Vakfı, ODTÜ ve AID (Milletler Arası Kalkınma Teşkilatı) tarafınca gerçekleştirilmiştir.
Okulun ilk öğretmenlerini ODTÜ'den ve Ankara Üniversitesinden danışmanlar sınavla seçmiştir. Seçilen fen dersleri öğretmenleri özel eğitimlere tabi tutulmuş, Amerika'ya gönderilerek branşlarındaki gelişmeleri takip etmişler, ders programları hazırlamışlardır. Okul, ilk binaların yapımının ardından Ekim 1964'te eğitime açılmıştır. İlk mezunlarını 1967 yılında veren okul, 1982 yılına kadar Türkiye'nin tek fen lisesi olma unvanını korumuştur.
Mezunları yaptıkları başarılı çalışmalar sonucunda, bilim ve teknoloji alanlarında ulusal ve uluslararası ödüller almışlar, yurt içinde ve dışında önemli görevler üstlenmişlerdir.
FL mezunlarının birikimlerini ülkenin ve FL'nin sosyal, bilimsel ve kültürel gelişimine katkıda bulunacak şekilde yönlendirmek; bilimsel düşünmenin ülkede yaygınlaştırılması için çaba sarf etmek amaçlarını da içeren Ankara Fen Liseliler Derneği 1989'da kurulmuştur.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi
İstanbul'un ilk, Türkiye'nin ikinci Fen Lisesi'dir. İstanbul'un Kadıköy ilçesinin Kuyubaşı semtindedir.
İstanbul Atatürk Fen Lisesi, 1982 yılında Fen Lisesi Projesi kapsamında dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in isteği doğrultusunda kuruldu. 17. yy.'da V. Murat'a ait bir av köşkünün de yer aldığı 40 dönümlük bir bahçe içinde, Marmara Üniversitesi kampüsüne komşu bir şekilde yer almaktadır. Okul binası daha önceleri İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü olarak kullanılıyordu. 12 Eylül Darbesi sırasında bina ve arsa garnizon komutanlığı olarak kullanılmıştır.
İlk mezunlarını 1985’te veren okul her yıl Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği temel eğitimini bitiren öğrencilerin katıldığı LGS (Liselere Geçiş Sınavı) ile öğrenci almaktadır.
İzmir Fen Lisesi
İzmir Fen Lisesi (İFL), 1983 yılında Türkiye'nin 3. olarak açılan fen lisesidir. Ankara ve İstanbul Atatürk Fen Liseleriyle birlikte Türkiye'nin en başarılı 3 fen lisesinden biridir. Ortaöğretime geçiş sınavlarında ilk 1000 sıralamasından öğrenci alır.
Cağaloğlu Anadolu Lisesi
1850 yılında Bezmiâlem Sultan tarafından kurulmuştur. Eski adı Valide Mektebi olan kurum Türkiye'nin ilk sivil lisesidir. Eğitimine 1911-1933 yılları arasında İnas İdadisi, 1933-1983 yılları arasında ise Türkiye'nin ilk kız lisesi unvanıyla İstanbul Kız Lisesi olarak devam edilmiştir. 1983 yılında Almanca öğretim yapan anadolu lisesi statüsü kazanmış ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi adıyla karma eğitime geçmiştir. Armasının tasarımını İstanbul Kız Lisesi'nin son mezunları yapmıştır. Armanın renkleri olan bordo-gri İstanbul Kız Lisesinden miras alınmış, Cağaloğlu Anadolu Lisesi ilk mezunlarını ise 1989-1990 öğretim yılında vermiştir.
Okul, 2022 LGS sınavı sonuçlarına göre Türkiye'deki bütün liseler arasında 7., Anadolu liseleri arasında da 4.dür. Kasım 2010 tarihinde Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı nezdinde Devlet Bakanı Cornelia Pieper Cağaloğlu Anadolu Lisesi’ne PaSch Plaketi’ni takdim etmiştir. Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nde sınıf başına düşen öğrenci sayısı 13-34 arasında değişmektedir.
ÇAPA FEN LİSESİ
Çapa Fen Lisesi'nin tarihi, 16 Mart 1848 tarihinde aynı binada hizmete açılmış olan “Darülmuallimin” (Erkek Öğretmen Okulu) adlı okula dayanır.
Tanzimat’ın ilanından sonra ortaokul öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulan Darülmuallimin adlı okulların ilki, bu binada Padişah I. Abdülmecid'in iradesi ile Ahmet Kemal Efendi’nin öncülüğünde öğretime başlamıştı. 1868 yılında ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere Beyazıt’ta “Darülmuallimin-i Sıbyan” açılınca eski Darülmuallimin adı, “Darülmuallimin-i Rüştiye” oldu. 1870 yılında binası onarıldı. 1874’te içinde bir de “idadi” şubesi açıldı. Kurum, içinde Rüştiye ve İdadi şubelerini içeren ve “İstanbul Darülmuallimini” adıyla anılan bir öğretmen okulu haline geldi. 1890’da ise bünyesinde İbtidaiye, Rüştiye ve Aliye şubelerini bulunan ve “İstanbul Darülmaullimin-i Aliye” adını taşıyan bir okul oldu. Okul binası Mimar Kemaleddin tarafından 1900 yılında imar edildi. 1908’de İbtidaiye kısmı okuldan ayrıldı; 1912’de yüksekokul statüsü verildi.
Cumhuriyetin ilanından sonra okulun “Yüksek Mualim Mektebi”’ne dönüştürüldü ve Darülfünun’a bağlandı. İlk mezunlarını 1927’de veren okulun adı 1934’te “İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu” olarak değişti.
1949-1950’de kapanan okul, 1 Mart 1951'de Yüksek Öğretmen Okulu olarak bütün bölümleriyle yeniden açıldı. Ancak gençlerin ilgisi mühendisliğe yöneldiğinden okula ilgi azalmıştı. 1979 yılında yatılık kaldırılarak öğrenciler burslu hale getirildi. 1980 yılında yeniden eski statüye döndürüldü fakat öğrenci alınmadı. 1981 yılından sonra okul Hizmet İçi Eğitim Statüsü şekline dönüştürülen okul, 1985 yılında yatılı öğretmen yetiştirme merkezi haline getirildi.