Türkiye’deki en meşhur dolandırıcılar, “Bu kadarı da olmaz” hikayeleri ile insanları kandırarak ya da onlara çeşitli vaatlerde bulunarak farklı yöntemlerle zengin olmanın yolunu buldular.
“Galata Köprüsü’nü satmak” isteyenden “cennette arsa” sunana kadar efsanelerde yerini alan dolandırıcılık yöntemleri en meşhurlar arasında yer almalarına sebebiyet verdi.
1. Sülün Osman (Ziya Osman Sülün)
Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılarından biri olarak gösterilen Sülün Osman, kamu mallarını saf gördüğü vatandaşlara kiralıyor ya da satıyordu.
Düpedüz hayal satan Sülün Osman, vatandaştan aldığı paralarla lüks hayatı yaşarken gündemden de düşmüyordu.
1961 yılında işleri iyice arşa çıkaran Sülün Osman, Galata Köprüsü’nü bir vatandaşa satmak üzereyken yakayı ele verdi.
Kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Sülün Osman kimsesizler mezarlığında toprağa verildi.
2. Jet Fadıl (Fadıl Akgündüz)
Jetpa Holding'in sahibi olan ve Jet Fadıl lakabıyla tanınan Fadıl Akgündüz, o dönemin en meşhur dolandırıcıları arasında yerini aldı.
Pazarlama, inşaat, elektronik, medya, bankacılık gibi pek çok sektöre el alan Jet Fadıl; insanları yaklaşık olarak 650 milyon mark dolandırdı.
Üstüne hapisteyken bile devre mülk sattığına dair iddialar dolanan Jet Fadıl’ın “Caprice Gold” turizm ve otelcilik projesi de hüsranla sonuçlandı.
3. Tosuncuk (Mehmet Aydın)
Tosuncuk lakabıyla tanınan Mehmet Aydın, 2016 yılının Ağustos ayında Çiftlik Bank adlı bir şirket kurdu.
2018’de saadet zinciri ile çalıştığı ve suç örgütü olduğuna dair iddialar sonrasında hakkında soruşturma takibi başlatıldı.
Üyelerinden topladığı 511 milyon lira ile Uruguay'a kaçtığı öne sürülen ünlü dolandırıcı, 2019 yılının Ocak ayında Interpol'ün en çok arananlar listesine bile giriş yaptı.
Daha sonrasında kendi isteği ile teslim olan Tosuncuk şimdiden özgürlüğüne kavuşacağı günü bekliyor.
4. Selçuk Parsadan
1990’lı yılların meşhur dolandırıcılarından Selçuk Parsadan’da adı en çok bilinenler arasında yer alıyor.
Dönemin başbakanlarından Tansu Çiller’i “emekli bir paşayım” diyerek kandıran ve bir telefonla devletin örtülü ödeneğini cebine indirecek kadar zeki olan Parsadan, Cumhuriyet tarihinin en meşhur dolandırıcılarından biri olarak biliniyor.
1995 yılında Orgeneral Necdet Öztorun'un sesini taklit ederek Tansu Çiller'den 5.5 milyar para isteyen Parsadan, ertesi gün parasını hesabında buluyor.
Olayın ortaya çıkmasının ardından yakalanan ve 4 yıl 8 ay hapis cezası alan Parsadan; 2006 yılında ise yakalandığı omurilik kanseri ile hayatını kaybediyor.
5. Banker Kastelli (Abidin Cevher Özden)
Türkiye’ye bankerlik mesleğini tanıtan ve 80'li yılların en büyük dolandırıcılarından biri olan Banker Kastelli, bankalardan daha yüksek faiz vereceğini söyleyerek insanların paralarına çöktü.
Bunu ünlü isimleri reklamlarında oynatarak ve herkese güven aşılayarak yapan Kastelli, vaat ettiği yüksek faizleri ödeyemeyerek battı.
Bankaların bankerlere getirdiği yasaklama kararının etkisi olan Kastelli, 550 bin kişinin 2,5 milyar dolar değerindeki mevduatını yönetebilen birisi haline geldi.
Cenevre’ye kaçan ve skandalları 1982 yılında başbakan yardımcılığı yapan Turgut Özal'ın istifa etmesine bile neden olan Kastelli, en ünlü dolandırıcılar arasında yer alıyor.
6. Faruk Fatih Özer
Yeni nesil dolandırıcılardan biri olan Faruk Fatih Özer, 2017 senesinde Thodex isimli bir şirket kurdu.
2021 yılında şirketi hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 2 milyar dolar ile ortadan kaybolan Özer, yaptığı kampanyalar ile kriptoya yatırım yapan insanları kendi borsasına çekerek bir anda kayıplara karışıyor.
7. Banker Bako (Baki Cengiz Aygün)
“Papatyalı Banker” olarak da bilinen Banker Bako, 1980’lı yıllara damgasını vurdu.
Binlerce kişinin parasını hiç ederek batmasına neden olan Bako, bununla da yetinmeyerek Türkiye’nin en saygın bankalarını bile dolandırmayı başardı.
Bir süre sonra yakalanan Bako, dolandırıcılık suçlamasından uzunca bir süre hapis yattı.
8. Raki (Güney Zobu)
Raki lakabı ile ve bu sayede ün yapan Güney Zobu, 1980’lere damga vuran isimler arasında yer alıyor.
Amerikan Doları bulundurmanın ülkede yasak olduğu günlerde bu yasağı kendisine kazanç kapısı haline dönüştüren Raki bu sayede birçok milyarderi soymayı başardı.
Kaçak döviz almak isteyen zenginleri ağına düşürerek “Almancı” veya “Amerikalı” kılığına girerek, iyi derecede konuştuğu yabancı dilinin de yardımıyla Cumhuriyet tarihinin geçen büyük bir vurgun gerçekleştirdi.
9. Eyüplü Halit (Halit Keskiner)
Osmanlı İmparatorluğu döneminden Türkiye Cumhuriyeti’ne transfer olan ve iki ülkenin de en büyük dolandırıcıları arasında kabul edilen Eyüplü Halit’de en meşhur dolandırıcılar arasında kendisine yer buluyor.
İşgal döneminde kendi karakolunu kurarak nezarete attırdığı gayrimüslimleri para karşılığı bırakan Halit, Cumhuriyet döneminde de İtalyan diktatör Mussolini’yi dolandırmaya kalkışacak cesareti kendisinde buldu.
Yaptığı alengirli işler yüzünden sürekli cezaevine girip çıkan Eyüplü Halit, birçok kadını evlendirme vaadiyle kandırmasıyla da ünlü oldu.
10. Ayşe Benli ve Çetesi
Ayşe Benli ve beraberindekiler dünyanın en ünlü kumarhane cenneti Las Vegas’ı dize getirmeyi başardı.
“Tophane yöntemi” denen oyunda kartların işaretlenmesi ve değiştirilmesine dayalı sistem ile Las Vegas kumarhanelerini 5 milyon dolara yakın dolandıran Benli ve çetesi 2005 yılından bu yana FBI tarafından aranıyor.
11. Titan Kenan (Kenan Şeranoğlu)
Resmi rakamlar dikkate alındığında 16 bin kişiyi dolandırmaktan hüküm giyen namı diğer Titan Kenan, Türkiye’de kurulan ilk saadet zincirinin baş aktörleri arasında yer alıyor.
Titan Saadet Zinciri adında kurduğu yapı ile insanlara umut satan Kenan Şeranoğlu, 1990’lara damga vuran dolandırıcılar arasında bulunuyor.
“Ponzi oyunu” olarak da bilinen bir dolandırıcılık sistemi üzerine kurduğu yapı ile insanların hem parasını hem umutlarını çalan Titan Kenan, işlediği suçlardan sonra cezaevine girdi.