Çeşitli şehirlere bağlı bazı köylerimiz ıssızlığın içinde eriyip gidiyor yıllardır. Bazılarının üzerine mübadele yıllarından kalma bir sessizlik çökse de bazıları terk edilip hayalet köy oldu. Bazılarında korku filmi çekildi. İşte Türkiye'nin hayalet köyleri ve şaşırtıcı hikayeleri
DEREKÖY
Gökçeada’ya bağlı Dereköy bomboş ve sakin. Köy halkı mübadelede Yunanistan’a göçtükten sonra bir daha Dereköy’e kimse yerleşmemiş.
Merkeze 14 km uzaklıkta, karşılıklı iki tepenin Halakasi ve Madrabodus tepeleri yamacında kurulan köy, ortasından geçen yolla ikiye bölünüyor.
Köy eskiden 1900 hane ile Türkiye'nin en büyük ve kalabalık köylerinden biriymiş. 22 kahve, 2 sinema, çok sayıda berber, bakkal, terzi gibi dükkânlar ve 3 zeytinyağı imalathanesi bulunurmuş. Şimdilerde sessiz sakin…
KAYAKÖY
Dünyanın en güzel yürüyüş yollarından biri olan Likya yolu üstünde yer alan tarihi boyunca onlarca uygarlığın yaşadığı ve Fethiye merkezine 13 km uzaklıkta yer alan Kayaköy’ü duymayan yoktur.
Henüz gidip görmemiş olanlar bile Louis de Bernieres'in Kanatsız Kuşlar romanından, ‘Büyü’ filminin bazı sahnelerinden ya da Russel Crowe’un, Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan’ın da oynadığı The Water Diviner (Son Umut) filminde Kayaköy’ü hatırlayacaklardır.
Kayaköy'ün geçmişi MÖ 3000'lere kadar gidiyor. Kentteki antik dönem kalıntılarından MÖ IV. yüzyıla tarihlenen lahit ve kaya mezarları günümüze ulaşmış durumda.
Kayaköy'de ayrıca her biri 50 metrekare büyüklüğünde, manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan, genellikle alt katları kiler olarak kullanılan, girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçlarına sahip ikişer katlı 350-400 konut var.
LÜBBEY
Bir köy düşünün, halkının büyük çoğunluğu 7-8 km ötedeki yaylaya taşınıyor, kalanları da eğitim, iş gibi nedenlerle en yakın ilçeye göç ediyor.
Zamanla köyde kimsecikler kalmıyor. Lübbey Köyü, İzmir’in Ödemiş İlçesine bağlı terkedilmiş bir köy. Köyde hala yaşayan sadece birkaç hane kalmış, onlar da köyün yaşlıları. Lübbey Köyü, Bozdağların yamacındaki Türkmen Köylerinden biri.
Köyün yazları çıktığı yaylaya elektrik gelip de Lübbey’e gelmeyince köylüler yavaş yavaş, şimdiki adı ile Çamyayla Köyü olan yaylaya taşınmışlar. Çamyayla bakliyat yetiştirmeye elverişli arazisi nedeniyle de köyde yaşayanları oraya çekmiş.
Yeni ev yapacak olanlar yeni ve verimli arazisi olan Çamyayla’yı tercih etmiş. Lübbey Köyü, hayvancılık, nar ve kestane gibi meyve yetiştiriciliği ile geçiniyormuş ancak zamanla bunlar köylünün geçinmesine yetmemiş. Kimisi bakliyat yetiştirmek için Çamyayla’ya kimisi iş veya çocukların eğitimi için Ödemiş’e taşınmış derken köy hayalet köye dönüşmüş.
Köyün özgün mimarisi, yeni binalarla kirletilmemesi, köyün yerleştiği sırtın yapısı nedeniyle zamanla fotoğrafçıların, yürüyüş gruplarının ilgisini çekmesi ile şimdi yeniden popüler hale gelmeye başladı.
SAVAŞAN KÖYÜ
‘Peygamberler şehri’ olarak bildiğimiz Şanlıurfa gerek efsaneleri gerek kültürel yapısıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
Göbeklitepe’den Balıklıgöl’e Şanlıurfa’da görülmesi gereken birçok yer var. Özellikle ‘sakin şehir’ unvanı olan Halfeti, kesinlikle keşfedilmeyi hak eden bir yer.
Şanlıurfa’dan 120, Gaziantep’ten ise 110 km uzaklıkta, buraya geldiğimizde gezilecek yerlerin başında Savaşan Köyü geliyor.
Köy kendi kaderine terk edilmiş durumda... En önemli yer batık cami… İster yanındaki kafelerden iner fotoğraflayabilir isterseniz tekneden görüntüleyebilirsiniz. Etkileyici bir manzaraya sahip…
SAZAK KÖYÜ
Sazak, konum olarak Karaburun Yarımadası'nın batı kısmında, Sakız Adası'nın tam karşısında yer alıyor.
1923 yılında Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan mübadele anlaşmasıyla burada yaşayan Rumlar bölgeden ayrılıp Sakız Adası'na göç edince köy tamamen boşaldı.
KARANLIK KÖY
Kırklareli’nin Istranca Dağları’na yakın bir konumda olan Karanlık Köy, bir zamanlar dopdolu bir köydü. İş umuduyla köyden büyük kentlere göçten sonra köy, hayalet köy haline geldi. Karanlık Kırklareli’nin Demirköy ilçesinin İncesırt köyüne bağlı bir mahalle şimdilerde…
SANDİMA
Eşsiz Bodrum manzarasına tepeden bakan bir konumda olan Sandima köyü, yarı yıkık evleriyle yalnızlığına terk edilmiş bir köy.
600 yıllık bir köy olarak bilinen Sandima köyü daha dar yollarından geçerken sizi zeytin ağaçları ile karşılıyor.
Bodrum Yalıkavak mevkisinde yer alan köyde aradığınız içten ve sıcak insanları bulacaksınız. Köydeki evlerin çoğu harabeye dönmüş durumda.
ÇÖKENE
Bursa’daki Çökene köyünün de ıssızlığa terk edilmesinin en önemli sebebi işsizlikten doğan göç. Öyle ki, burada yer alan bazı evlerin eşyaları dahi duruyor.
ESKİ ÇIPLAK KÖYÜ
İzmir’in Bayındır ilçesinde bulunan Eski Çıplak köyünün sakinleri, 1980’lerde kendi istekleriyle, ulaşımının zor olması sebebiyle daha aşağılardaki Yeşilova köyüne yerleşme kararı aldılar. Köyün taş ve kerpiç evleri süreç içerisinde aşınmış ve günümüzde köyde hiç kimse bulunmuyor.