fotoğraflar: Mehmet Nurullah Aydın
Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır.
184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir. Mars'taki Jezero Krateri'ndeki kayaçlarla Salda Gölü'ndeki kayaların birbirine benzediği düşünülmektedir. Burdur'da gezilecek doğal yerler arasında ilk sıralarda Salda Gölü vardır.
Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır. Hafta sonu gezilecek yerler arasında olan Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında yer alır.
Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü
Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınıyor. Turkuaz renginin harika görünümü ile Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü olarak da adlandırılmaktadır.
Salda Gölü cilde iyi geliyor.
Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m'dir. Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre göl suyu sivilcelere iyi geliyor, bu nedenle sağlık açısından Burdur'da gezilecek yerler arasındadır.
Gölün arka kısmında kalan orman örtüsü keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu, göl ise yaban ördeklerine ev sahipliği yapıyor. Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan yedi beyaz ada bulunmaktadır.
Kış aylarında önemli sayılarda barındırdığı pasbaş, patka ve dik kuyruk ördek Salda Gölü'nün uluslararası öneme sahip sulak alanlar içerisinde yer almasını sağlamaktadır. Çevresi karaçam ormanlarıyla çevrili olup plajları vardır.
Salda Gölü'nde yüzülebilir.
Tabiat Parkı Orman Plajı, Yeşilova Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı Salda Gölü'nde yüzülebilecek plajlardır.
Salda Gölü'nde kamp yapılır mı?
Salda Gölü, Doğal Sit Alanı olduğu için çevresinde kamp yapmak yasak ama Yeşilova Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı'nda kamp yapabilirsiniz.
Salda Gölü'nde konaklama mümkün mü?
Salda Gölü'nde konaklamak isteyenler ise Yeşilova'daki otelleri tercih edebilirler.
Burdur gezilecek yerler arasında olan Salda Gölü'nde otopark mevcut ancak ücretsiz değildir. Gölün çevresinde piknik alanları ve restorant bulunur.
Salda Gölü'nün bu temiz ve berrak görüntüsünü gelecek nesillerimize aktarabilmek adına, çevreyi temiz tutalım... Göle gelirken çöp poşeti ile gelinmesi tavsiye edilir.
Salda Gölü'ne nasıl giderim?
Çevre ilçelerden Yeşilova'ya giden minibüsler ile ulaşım sağlanabilir.
184 metrelik derinliğiyle Türkiye’deki en derin göllerden biri olan Salda Gölü’nün tabii ki tek özelliği magnezyum sayesinde oluşan görüntüsü değil. Salda’yı ülkemizdeki diğer göllerden farklılaştıran en önemli özellik stromatolit oluşumlara uygun bir ekolojik süreci olması. Bu ekolojik süreç sayesinde gölün tabanında beyaz renkte hidromanyezit içeren stromatolitler oluşuyor. Gölün iklimi, bakteriler ve jeolojik yapı ile Cyanobacteria etkileşime girince oluşan stromatolitlerin ilk olarak 3,5 milyar yıl önce görüldüğü belirtiliyor. Bu nedenle de Salda’daki stromatolitlerin en eski fosiller olduğu da kaynaklarda belirtilen bilgiler arasında.
Mars'taki kratere benziyor.
Günümüzde Salda Gölü’nde halen stromatolit oluşumu gözleniyor ve bunun dünya üzerindeki ilk yaşam biçimleri ve ilkel koşullar hakkında önemli bilgiler içerdiği düşünülüyor. Bu stromatolitlerin oluşumuna neden olan faktörlerin anlaşılması dünyadaki yaşamın başlangıcıyla ilgili birçok soruyu cevaplayabilir. Aynı zamanda dünya dışındaki yaşamla alakalı bilgilerin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. İşte Salda Gölü, bu stromatolit oluşumu nedeniyle NASA’nın radarına girdi. Mars’ta bulunan karbonat içeren kayaçlara benzetilen stromatolit Perseverance’ın indiği Jezero Krateri’ndeki yaşamın izlerini ortaya çıkarabilir. Mars çalışmasıyla ilgili yorum yapan profesörler Salda Gölü’nün Mars’ın ve dünyanın 3,5 milyar yıl önceki halini gösterebileceğini düşünüyor.
Türkiye'nin Maldivleri Salda Gölü'nü gezmişken Burdur'da gezilecek yerleri görmeyi ihmal etmeyin. İşte o yerler:
Harika doğası ve antik kentleri ile Burdur'da gezilecek yerler listesi