Tuzla, İstanbul’un Anadolu yakasındaki sınır bölgesidir. Marmara Bölgesinde Kocaeli Yarımadasının güneybatısında yer alır. İstanbul’un Anadolu Yakasındaki son noktadır.
Kuzeyinde ve batısında Pendik İlçesi, doğusunda Gebze İlçesi (Kocaeli) güneyinde Marmara Denizi bulunmaktadır. Marmara Denizinde 13 km uzunluğunda kıyıya sahiptir. İlçe yüzölçümü 123.89 km2 olup 18 mahalle bulunmaktadır. TÜİK 2019 verilerine göre ilçenin nüfusu,
267.400’dür.
Bina envanteri, tüm İstanbul genelini kapsayacak şekilde, hâlihazırda var olan ve aktif olarak kullanılan kalıcı tüm yapıları içerecek biçimde ele alınmıştır. Bina envanteri derlenmesi için gerekli olan veriler İBB kurumsal mekânsal bilgi altyapısından CBS tabanlı olarak temin edilmiştir. Bina verileri CBS tabanlı alan geometrisi olup, ITRF96TM30 koordinat sistemindedir.
İBB bünyesinde kullanılmakta olan bina verisinin öznitelik tablosunda her bir bina için İlçe Adı, Mahalle Adı, Yapım Yılı, Kat Sayısı Yapı Türü gibi bilgiler yer almaktadır. Kaçak yapılaşmadan dolayı veri yokluğu, geçmişte bina kayıtlarının bilgisayar tabanlı olarak tutulmamış olması ve mevcut verideki hata ve eksiklerden kaynaklı bina verisine ait yapım yılı bilgisine erişmekte önemli zorluklarla karşılaşılmıştır. Binaların yaşları, hangi deprem
yönetmeliğine göre inşa edildiklerinin anlaşılması açısından büyük önem taşımaktadır. Tuzla ilçesi bina envanteri, grafik olarak Şekil 3-2, 3-3, 3-4’te; harita olarak ise Şekil 3-5, 3-6, 3-7 ve 3-8’de gösterilmiştir.
TÜİK 2019 verilerine göre ilçenin nüfusu, 267.400’dür. İstanbul İli Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi (2019) kapsamında olası bir deprem sonucu oluşacak can kaybı ve yaralanma sayılarını analiz edebilmek için, iki farklı nüfus senaryosu ele alınmıştır. Bunlardan ilki, en kötümser senaryo olarak da kabul edilen “gece nüfusu” senaryosudur.
Bu senaryoda, tüm il genelindeki kayıtlı nüfusun, kayıtlı olduğu hanede bulunduğu kabul edilmiştir. Diğer senaryo ise “gündüz nüfusu” senaryosudur ve bu senaryoya ait nüfus verisi, insanların günlük şehir hayatındaki aktiviteleri dikkate alınarak üretilmiştir. En kötümser senaryo olarak ifade edilen “gece nüfusu” senaryosuna ait ilçe bazlı nüfus dağılımı Şekil 3-12’de gösterilmiştir.
7.5 Senaryo Depremi İçin Tuzla İlçesi Mahalle Bazlı Bina Hasar Tahminleri
7.5 Senaryo Depremi İçin Tuzla İlçesi Tahmini Çok Ağır Hasarlı Bina
Sayısı Dağılım Haritası
7.5 Senaryo Depremi İçin Tuzla İlçesi Mahalle Bazlı Can Kaybı-Yaralanma
Tahminleri
Tuzla İlçesi Mahalle Bazlı Altyapı Hasarı Tahminleri
7.5 büyüklüğündeki senaryo depreminde, Tuzla’daki binaların ortalama %46’sının hasar görmeyeceği tahmin edilmektedir. Binaların ortalama %28’inin hafif, %19’unun orta, %5’inin ağır ve %2’sinin de çok ağır hasar görmesi beklenmektedir. Tuzla’da, analiz edilen toplam bina sayısı 28.368’dir. Ağır ve çok ağır hasarlı binaların aldıkları deprem hasarının, onarılamayacak boyutta olabileceği ve bu hasar seviyelerindeki binaların yıkılıp tekrar yapılması gereğinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Öte yandan, orta hasarlı binaların
da onarım yerine yıkılıp yeniden inşası çoğunlukla daha uygundur. Senaryo depreminde, Tuzla’daki binaların ortalama %26’sının (yaklaşık 7.126 bina) orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilmektedir. Yaklaşık 21.242 binanın ise, hasarsız veya hafif hasarlı olması beklenmektedir.
Geçmiş depremlerde yaşananlar, can kaybı ve yaralanma oranlarının kadın ve çocuklarda daha fazla olduğunu göstermiştir. Geçmiş dönem deprem sonrası istatistikleri, can kayıplarının büyük çoğunluğunun sarsıntı sırasında, daha az kısmının ise binadan çıkmaya çalışırken ya da kurtarılmayı beklerken meydana geldiğini göstermektedir. Yaralanmaların ise yaklaşık yarısının, sarsıntı sırasında, diğer yarısının ise deprem sırasında veya sonrasında binadan çıkmaya çalışırken meydana geldiği gözlemlenmiştir.