Sabah'ın haberine göre, sağlınızı koruma adına tuz alımınızı sınırlandırmak uzmanların da önerdiği bir yöntemdir. Ancak yakın zamanlı bir araştırma aslında tuz tüketiminin çok da kısıtlanmaması gerektiğini gösteriyor.
Uzmanlara göre, yetişkinler günde altı gramdan fazla tuz almamalıdır.
Bu miktar da bir çay kaşığını eşdeğerdir.
Bununla birlikte, The Heart Failure Society of America'ya göre, orta veya şiddetli kalp yetmezliği olan hastalar (kalbinizin vücuda düzgün bir şekilde kan pompalayamadığı anlamına gelen bir durum) günde iki gramın altında kalmalıdır.
Bu yaygın baharatın dikkatli tüketilmesinin nedeni, içerdiği sodyumun fazla tüketildiğinde kan basıncını yükseltebilmesidir.
Aşırı tuz tüketimi endişe verici bir şekilde, kalp yetmezliği ve kalp krizi gibi durumlar için zemin hazırlayabilir.
Blood Pressure UK şöyle açıklıyor: "Zaten yüksek tansiyonunuz varsa, çok fazla tuz tüketimi tansiyonunuzu daha da yükseltebilir."
"Bu durumda aldığınız tansiyon ilacının da gerektiği gibi etkili olamamasına neden olabilir."
Bununla birlikte, yeni araştırmalar, çok az tuz yemenin aslında kalp yetmezliği hastalarında erken ölüm riskini artırabileceğini düşündürmektedir.
American College of Cardiology'nin sunduğu yeni çalışma, diyetle sodyum alımını tavsiye edilen normal seviyenin altında tutmanın da ters etki yarattığını buldu.
Araştırmacılar, önceki dokuz klinik çalışmanın verilerine bakarak, kalp yetmezliği hastalarında farklı seviyelerde sodyum kısıtlamalarının etkinliğini değerlendirdi.
Birleştirildiğinde, çalışmalarda yaklaşık 3.500 kalp yetmezliği hastasından elde edilen verilere ulaşıldı.
Araştırma ekibi, günde 2,5 gramın altında sodyum alımıyla kalp yetmezliğinden etkilenenlerin, bu eşiğin üzerinde bir sodyum tüketimi olanlara kıyasla ölme olasılığının yüzde 80 daha fazla olduğunu buldu.
Araştırmanın daha kısıtlayıcı kısımlarında, sodyum ödenekleri günde yaklaşık 1,2 ila 1,8 gram arasında değişiyordu.
Araştırmacılar, daha kısıtlayıcı diyetleri takip eden hastalar arasında hastaneye yatışlara yönelik artan bir eğilim görmediler.
Çalışmayı yöneten Dr. Anirudh Palicherla şunları söyledi: " Kalp yetmezliğini yönetmeye yardımcı olmak için sodyumun sınırlandırılması hala tercih edilen bir yoldur."Ancak kısıtlamanın miktarı tartışmaya açıktır.
"Bu çalışma, sodyumu aşırı derecede kısıtlamak yerine güvenli bir sodyum tüketimi düzeyi oluşturmaya odaklanılması gerektiğini gösteriyor."
Araştırma ekibi şimdi bilim camiasını, potansiyel olarak ölümcül koşullara sahip kişilerde diyet sodyum için en uygun hedefleri daha derinden araştırmaya çağırıyor.
Şimdilik, insanların temel malzemelerle yemek pişirirken daha fazla taze meyve ve sebze tüketmeye özen göstererek sodyum alımını sınırlamayı hedeflemelerini tavsiye ettiler.
Endişe verici bir şekilde, marketlerden satın aldığınız hemen hemen her gıdada sodyum gizlidir, bu da toplam alımınızı takip etmeyi zorlaştırır.
Blood Pressure UK şöyle açıklıyor: "Yediğimiz tuzun çoğu, ekmek, bisküvi, kahvaltılık gevrekler, soslar ve çeşniler ile hazır yemekler ve paket servisler gibi hazır satın aldığımız yiyeceklerde gizlidir."
"Bu gizli tuz, yediğimiz tuzun yaklaşık dörtte üçünü (yüzde 75) oluşturur."
Sadece yemek pişirirken veya sofrada eklediğimiz tuz ise bu miktarın çok küçük bir kısmını oluşturur.
Uzmanlar, tuz alımınızı kontrol altına almak için tüketeceğiniz ürünlerin etiketlere bakmanızı ve 100 gram gıdada 1,5 gram veya daha fazla olan yüksek tuz içeriğine sahip gıdalardan kaçınmanızı öneriyor.