ABD’nin Suriye ve Libya gibi ülkelerde de kamuoyunu manipüle eden yerel gazetecileri fonladığı ve gerçekliği olmayan organize eylemleri batılı medya aracılığıyla dünya kamuoyuna pompaladığı biliniyordu.
Örneğin ABD'li gazeteci Arwa Damon, Suriye'de emperyalist devletler eliyle başlatılan iç savaşta bir petrol kuyusunu ateşe verip, bir süre sonra yükselen dumanlarla CNN'de yayın yaparak, "Burayı Esad az önce bombaladı" yalan haberini yapmıştı.
Damon, daha sonra uluslararası kuruluşlar tarafından Suriye'de yaptığı habelerle ilgili ödüller aldı.
Rusya’nın NATO kuşatmasına karşı Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyonda çektiği videolarla gündem olan Gülsüm Khalilova’nın da ABD Ukrayna Büyükelçiliği Medya Geliştirme Fonu tarafından desteklendiğiği ortaya çıktı.
Ukrayna’da savaş çığırtkanlığı yapan ve sivil yerleşim yerlerinin bombalandığı gibi asılsız iddialar yayan Khalilova’nın kamuoyunu manipüle eden kışkırtıcı açıklamalarından son örneği şu şekilde:
"Bu gece sahtekar medeni dünya uyurken, Moskova çarı ve Lenin'in torunları bizi sabaha kadar bombaladı. Rus çarı çocukları, kadınları bombalıyor. Siz orada mısınız? Sıra sizin şehirlerinize gelmeden bir ses verin."
Khalilova’nın kendi paylaştığı bağlantıda yer alan sayfanın altında "This project was supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine" ifadeleri yer alıyor.
Ayrıca Rus makamları, Khalilova’yı Noman Çelebidzhihan taburuna katılmakla suçluyor. Bu taburun kurucusu ise, Khalilova’nın çalıştığı kapatılan ATR'nin patronu Lenur İslamov.
İslamov’un Rusya’da hapis cezası bulunuyor.
Dikkat çeken bir başka ayrıntı ise, ABD merkezli Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü’nün 2017 yılında Noman Çelebicihan’ın adını taşıyan Kırım Tatar taburunun askerlerini ziyaret etmesi.
Farklı ülkelerde sözde demokrasiyi desteklemeye yönelik kurulan Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü (International Republican Institute-IRI), Kırım Tatar Taburu’nu Rusya’ya karşı verdiği mücadele konusunda tebrik etti.
Lenur İslamov ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Çoğu ülkede demokrasiyi desteklemekle ilgilenen Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitüsü temsilcileri, işgal edilen Kırım ile Ukrayna arasındaki idari sınırda konuşlandırılan Noman Çelebicihan Taburu'nu ziyaret etti.
Amerikan heyet Kırım Tatar askerlerle aynı yemeği paylaştı” ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Twitter'da ilk paylaşımının henüz 18 Ocak olmasına rağmen Khalilova'nın bir anda 300 bin takipçiye erişmesi de kafalarda soru işaretleri uyandıran bir başka ayrıntı olarak göze çarpıyor.