Türkiye, yakın zamanda İngiltere'deki dünyaca ünlü müze British Müzesi'nde, eski Anadolu uygarlıkları ve Osmanlı İmparatorluğu'na ait eserlerin çalındığı ve kaybolduğu haberlerinin yayılması üzerine bu eserleri geri almak için çabalarını yoğunlaştırma kararı almıştı.
Peki Türkiye'ye ait eserler neden yurt dışı müzelerinde sergileniyor? Hangi eserler hangi müzelerde sergileniyor?
1. ZEUS SUNAĞI
Zeus Sunağı, günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır.
Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Alman mühendisi Carl Humann tarafından, o zamanın Prusya'sına götürülmüştür. Bugün, Berlin'de bulunan Pergamon Müzesi'nde sergilenmektedir.
2. İZNİK ÇİNİSİ
Osmanlı Dönemi 16.yüzyıla tarihlenen İznik Çinisi, British Müzesi'nde sergileniyor. Çinide nilüfer figürleri bulunuyor.
3. NEREIDLER ANITI
Antalya’ya bağlı Kaş ilçesinin yakınında bulunan ve antik dönemde Likya’nın başkentliğini yapan Ksanthos (Xanthos) kentinde ortaya çıkarılan Nereidler Anıtı’nın MÖ 390 civarında, Xanthos Hanedanı kralı Arbinas adına inşa edildiği düşünülüyor.
İngiliz araştırmacı Charles Fellows 1840 yılında Nereidler Anıtı’nı keşfettikten sonra, yapıyı detaylı bir şekilde belgeledi ve sonrasında bu değerli eserin büyük bir kısmını Londra’ya taşıdı.
4. AGORA KAPISI
Aydın’da yer alan Miletos Antik Kenti’ne ait Güney Agora Kapısı'nın MS 2. yüzyılda inşaa edildiği düşünülüyor. Modern eklemelerle yeniden yapılandırılan bu devasa kapı, günümüzde Berlin’deki Pergamon Müzesi’nde sergileniyor.
5. BRONZ AFRODİT BÜSTÜ
Yaklaşık 1872 yılında Satala Antik Kenti arazisindeki kazıda ortaya çıktı. Bulunan bronz Afrodit büstü daha sonra İtalya'ya kaçırıldı, İtalya’dan sonra British Museum’a satıldı. Bronz Afrodit heykelinin tüm vücudunun çıkarıldığı dedikoduları olsa da, gövdesi hiçbir zaman bulunamadı. MÖ. 99 ila MÖ. 1. yüzyıla tarihlendiriliyor.
6. KNIDOS ASLANI
Knidos Aslanı, 1858 yılında günümüzde Datçadaki Knidos antik limanının yakınında bulunan devasa bir Antik Yunan heykelidir. Keşfedilmesinden kısa bir süre sonra heykel, British Museum'a, Londra'ya götürüldü. Heykelin yaşı hakkında bazı tartışmalar olmasına rağmen, genel olarak, bilimsel görüş onu MÖ 2. yüzyıla tarihlendirmektedir.
7. HALIKARNASSOS MOZAİĞİ
Geç Roma dönemine ait bu taş mozaikte, siyah bir çerçeve içerisindeki defne çelenginin merkezinde, Grekçe Sağlık, Yaşam, Sevinç, Barış, Neşe ve Umut sözcükleri yazılı. Eser, MS 4. yüzyıla tarihleniyor. Bodrum’da yer alan Halikarnassos antik kentinde bulunan eser, günümüzde ise British Müzesi'nde sergileniyor.
8. HERMES VE BEBEK DIONYSOS
MS 4. yüzyıla tarihlenen bu muhteşem eser, başındaki kanatlı başlıkla kucağında bebek Dionysos'u tutan tanrı Hermes'i tasvir ediyor. Antakya’da bulundu. Günümüzde ABD’deki Worcester Sanat Müzesi’nde sergileniyor.