İş Bankasının destekleriyle düzenlenen 21. Uluslararası Bodrum Bale Festivali, Kuğu Gölü balesiyle başladı. Bolşoy Tiyatrosu baş dansçıları Denis Rodkin ve Eleonora Sevenard'ın başrolde yer aldığı gösterinin Volkan Ersoy ve Armağan Davran'ın koreografisiyle seyircinin karşısına çıktı. Bodrum Kalesi’nde düzenlenen gösteri seyirciden tam not aldı. Sanatçılar, seyirciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.
Dünyaca ünlü Rus Besteci Çaykovski’nin “Kuğu Gölü” eserinde bir büyücü (Rothbard) tarafından arkadaşları ile birlikte kuğuya dönüştürülen ve ancak bir erkeğin aşkı ile tekrar insan kılığına dönüşebilecek olan Odette ile Prens Siegfried arasındaki aşk ve büyücünün, kızı Odil'i prenses Odette kılığına sokarak prensi kandırması anlatılıyor.
İlk defa 1877 yılında Moskova'da Julius Reisinger koreografisi ile yapılan eser balenin klasiği olarak görülüyor.
‘SEYİRCİ REKORLARI KIRIYORUZ’
Festivalin açılışında konuşma yapan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, bale festivallerine bu yıl rekorlarla başladıklarını söyledi. Sağtürk ayrıca festivali, 23 Mayıs’ta hayatını kaybeden baş koreografist Balerin Almula Özlem’e ithaf ettiklerini belirtti. Sağtürk şunları söyledi:
“15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nde 15 bin 264 seyirciyle ilk rekorumuzu kırarken, 7. Uluslararası Efes Opera ve Bale Festivalinde ise 20 bin 500 seyirciye ulaşarak bir rekora daha imza attık. Göstermiş olduğunuz bu yoğun ilgi için hepinize çok teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu gurur hepimizin. Bizler bu geceyi genç yaşta kaybettiğimiz çok kıymetli bale sanatçımız ve baş koreografımız, canımız, arkadaşımız Almula Özlem'e ithaf etmek istiyoruz.”
Festival kapsamında Kuğu Gölü temsilinin ardından 7-8 Ağustos günlerinde, Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin Carmen gösterisi seyirciyle buluşacak. Carmen’in ardından da meşhur ABD’li yazar Fitzgerald’ın “Caz Çağı”nı anlattığı, müzik ve kostümleriyle dikkat çeken “Muhteşem Gatsby”, Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.
BREZİLYA İLK KEZ FESTİVALDE
Festivalde Orhan Pamuk’un metnini yazdığı, müzikleri Mercan Dede’ye, reji ve koreografisi Beyhan Murphy’e ait olan “Güldestan” da yer alacak. “Güldestan”da Tasavvuf ve çağdaş temaların örgüsü bir arada olacak.
21.Uluslararası Bodrum Bale Festivali’nde dikkat çeken bir diğer temsil ise Ballet Latino Tango olacak. Brezilyalı Basileu FrançaTopluluğu bu yıl ilk kez festivalde yer alacak.
Sanat Yönetmenliğini Simone Malta’nın yaptığı ve Capricho, Ginga, A Fuego Lento adlı üç eser Bodrum Kalesi Kuzey Hendeği Sahnesi’nde temsil edilecek.
Festivalin kapanışını Ankara Devlet Opera ve Balesi yapacak. Nikos Kazancakis’in “yaşam kılavuzu” olarak adlandırılabilecek eseri olan ve 1964 yılında Mihalis Kakoyannis’in yönetmenliğini üstlendiği “Zorba” seyirciyle buluşacak.
İki gece sahnelenecek olan ve koreografisi ve librettosu Lorca Massine’ne ait eserde kasabaya gelen John’un Marina ile yaşadığı hüzünlü aşkı ile Zorba’nın umut dolu hikâyesi balenin zarif adımları ile sahneye taşınacak.
TARİHİ MEKANLAR SANATLA NEFES ALIYOR
Türkiye’de uzun yıllardır tarihi antik kentler, kaleler sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapıyor. 2004 yılında Fazıl Say’ın bestelediği ve Genco Erkal’ın seslendirdiği Nazım Oratoryo’su Aspendos Antik Kenti’nde yapılmıştı. Pek çok sanat etkinliğine ev sahipliği yapan Aspendos’ta 31 senedir opera ve bale festivali yapılıyor.
Bir diğer örnek ise Efes Opera ve Bale Festivalleri. Efes Antik Kentinde yapılan festival 7 yıldır sürüyor. 29 Haziran-13 Temmuz arasında düzenlenen festival, seyirci rekoru kırdı. Dünyaca ünlü Tosca operası büyük ilgi topladı.
DEVLET OPERA VE BALESİ’NDEN 6 AYRI FESTİVAL
Devlet Opera ve Balesi bu yaz 6 ayrı festivale imza attı. Bunlar; 15. İstanbul Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 7. Efes Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 21. Bodrum Uluslararası Opera ve Bale Festivali, 31. Aspendos Uluslararası Bodrum Opera ve Bale Festivali, 11. Eskişehir Opera ve Bale Günler ve son olarak 5. Trabzon Opera ve Bale Günleri. Opera ve balenin yaygınlaştırılması için yapılan bu faaliyetler sanatseverlerin takdiriyle karşılanıyor.