Safranbolu Şehri (Karabük) [1994]
Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne ilk giren değerlerinden biri olan Safranbolu, 1994 yılından beri bu listede yer almaktadır.
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) [1985]
Unesco Dünya Mirası Listesinde yer alan Kapadokya, ölmeden görülmesi gereken yerler listesinde üst sıralardaki yerini koruyor.
Ani Arkeolojik Alanı (Kars) [2016]
Bu özellikleriyle Ani Arkeolojik Alanı 2016 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmiştir.
Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri [2015]
Hevsel Bahçeleri, 2013'te Dünya Mirasları listesine girmesi için UNESCO'ya aday gösterildi. 2015'te ise UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.
Efes (İzmir) [2015]
Almanya Bonn'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısında “Efes” Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985]
İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Yapılar, mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa) [2018]
İnsanlık tarihinin en önemli miraslarından olan ve 12 bin yıllık geçmişiyle tarihin sıfır noktası olarak nitelendirilen Şanlıurfa'nın Göbeklitepe Arkeolojik Alanı Türkiye'nin 18'inci varlığı olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi.
Pamukkale-Hierapolis (Denizli) [1988]
Pamukkale Travertenleri'nin hemen yanında tüm görkemiyle ayakta duran Pamukkale Hierapolis Antik Kenti'nin kalıntılarının büyük bölümü de bu dönemden. Eşi bulunmaz güzellikteki travertenler ile birlikte bu kalıntılar UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Miras Listesi'nde yer alıyor.
Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya) [2021]
Geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı'na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititlerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girdi.
Afrodisias (Aydın) [2017]
Afrodisias Antik Kenti, Pazar günü UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girdi. Polonya'nın Krakow şehrinde gerçekleştirilen UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısında, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias Arkeolojik Alanı'nın UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi.
Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014]
Osmanlı İmparatorluğunun ilk başkenti olarak, Uludağ'ın Kuzey-Batı eteklerine kurulmuş olan Bursa ile aynı dönemde Osmanlı vakıf köyü olarak kurulan Cumalıkızık, 2014 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilmiştir.
Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014]
Helenistik Dönemden günümüze erişmiş tek başkent olan ve Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı Dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı UNESCO Dünya Miras Listesine 2014 yılında dahil edilmiştir.
Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) [2012]
Çatalhöyük'ün Neolitik yerleşim tarzı ve kent planının eşitlik ideallerini yansıttığına inanılmaktadır. Çatalhöyük 2012 yılı itibarı ile UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir. Yaklaşık 9400 yıllık geçmişi olan höyüğün mimarisi ilgi çekicidir.
Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011]
Osmanlı İmparatorluğu'nun İstanbul'dan önce başkentliğini yapmış Edirne şehrindeki Selimiye Camii ve Külliyesi, 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmiştir.
Troya Antik Kenti (Çanakkale) [1998]
Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1998 yılında girmiştir. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Çanakkale il sınırları içinde yer almaktadır.
Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) [1988]
Kardeş Şehirler. Xanthos ve Letoon iki komşu antik şehir olsa da, ortak önemleri nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne birlikte eklenmişlerdir. Xanthos, eski Likya'nın başkentiydi, Letoon ise hükümdarların tüm dini ve siyasi kararlarını halka açıkladıkları federal kutsal merkezdi.
Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) [1987]
Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle Kommagene Krallığı'nın kutsal alanı olarak nitelendirilen Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'nde kültürel varlık olarak yerini almıştır.
Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) [1986]
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
İstanbul [1985]
Hipodrom, Ayasofya, Aya İrini, Küçük Ayasofya Camisi ve Topkapı Sarayı'nı içine alan Sultanahmet Kentsel Arkeolojik Sit Alanı; Süleymaniye Camisi ve çevresini içine alan Süleymaniye Koruma Alanı; Zeyrek Camisi ve çevresini içine alan Zeyrek Koruma Alanı ve İstanbul Kara Surları Koruma Alanı'nı içermektedir.