Haşhaş kebabı: Birecik ilçesinin yöresel lezzetidir. Kuzu eti, sarımsak, maydanoz ve kırmızı biberle yapılır ve şişte kömür ateşinde pişirilir.
Patlıcan kebabı: Kömür ateşinde pişen bu kebap; şişe dizilmiş şekilde patlıcan dilimleri arasında bulunan etlerden oluşur.
Urfa kebabı: Adana kebabından farklı olarak acısız olan Urfa kebabı, Şanlıurfa'nın en ünlü yemeğidir.
Ciğer: Urfa denilince akla gelen ilk lezzetlerdendir. Genellikle sabah kahvaltılarında tüketilir.
Lahmacun: Şanlıurfa lahmacunu içerisinde isot ve maydanoz içeren bir lahmacun türüdür ve en ünlü yemeklerden bir tanesidir.
Çiğ köfte: Esmer bulgur, biber, isot, domates ve salça gibi malzemelerden oluşan çiğköfteyi yemeden Urfa'dan ayrılmamak gereklidir.
Şabut balığı: Türkiye'de sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde tutulan şabut balığı Urfa'nın önemli lezzetlerinden bir tanesidir.
Bostana: İçerisine buz konularak servis edilen bir salata türüdür. Yaz ayları için vazgeçilmezdir.
Keme kebabı: Yılın sadece mart ve nisan aylarında yetişen bir mantar türü olan keme ile yapılan bir kebap türüdür.
Kelle paça: Birçok sakatat çeşidinin sevilerek tüketildiği Urfa'da içilmesi gereken önemli bir çorbadır.
Aya köftesi: Genellikle kahvaltılarda tüketilen ve esmer bulgurla yapılan bir köfte çeşididir.
Mumbar dolması: Urfa'nın en meşhur lezzetlerinden bir tanesidir. Urfa sokaklarında bu lezzete oldukça kolay bir şekilde ulaşılabilir.
Şıllık: Şilke ya da şillik olarak da bilinen bu tatlı hem krep hamuru, şerbet ile yapılan üzerine antep fıstığı ve ceviz serpilen bir lezzettir. Urfa'nın en ünlü tatlısıdır.
Baklava: Aslında baklavanın merkezi Antep olsa da Urfa'da da tatlı olarak baklava oldukça popülerdir.
Billuriye: Antep fıstığı ve kadayıf ile yapılan şerbetli bir tatlıdır.
Çiğ Köfte: Urfa deyince akla gelen bir diğer ünlü lezzet de çiğ köftedir. Çiğ köfte artık her yerde üretilse de Urfa çiğ köftesi her yerde bulunamayacak kadar özel bir tada sahiptir. Et, bulgur, isot, yağ ve çeşitli baharatlarla yavaş yavaş yoğrularak hazırlanan çiğ köfte; Urfa'ya gitmek için başlı başına bir sebep.
Sini Taraklığı: Genellikle kalabalık davetlerde ve bayram sofralarında hazırlanan sini taraklığı; et, sarımsak, biber ve domatesle hazırlanan bir yemek. Pirzola etten geniş tepsilerde hazırlanan bu yemek, Urfa'nın en meşhur yemekleri arasında yer alır.
Lebeni
Aslında Diyarbakır mutfağına dahil olan lebeni, bu yörede kültür alışverişi sebebiyle Urfa'da da sıklıkla tüketilen ve Urfa meşhur yemek menülerinde yerini alan bir lezzettir. Ana malzemesi yoğurt olan bu çorba nohut ve dövmeden yapılır. Kaynamakta olan nohut ve dövmenin üzerine yumurtayla karıştırılmış yoğurdun yavaş yavaş aktarılması ve çeşitli baharatlarla zenginleştirilmesi bu eşsiz lezzeti ortaya çıkarır.
En meşhur ve bilindik Urfa yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
Söğürme
Ağzı açık
Semsek
Lebeni
Nohutlu bulgur pilavı
Boranı
Bostana
Aya köftesi
Yuvalak
Sini taraklığı
Ciğer kebabı
Çiğ köfte
Şıllık tatlısı
Haside tatlısı
Söğürme