Konu salgın hastalıklar olduğunda pek çok hastalığın gizemini korumaya devam ettiğini görüyoruz. Binlerce hatta milyonlarca kişiyi etkileyen bu hastalıkların birçoğu ne yazık ki ölümle sonuçlanıyor. Özellikle de yıllar önce ortaya çıkan salgınlarda imkanların yetersizliği de büyük bir rol oynuyor.
Birinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan ve yüz binlerce kişiyi etkilediği tahmin edilen uyku hastalığı hakkında çok az şey biliniyor. Bu hastalıkla ilgili detaylara çok şaşıracaksınız. İşte milyonlarca insanı heykele dönüştüren uyku hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler…
Birinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkan uyku hastalığı, beyin iltihabı olarak da biliniyor
Birkaç yıl içerisinde milyonlarca insanı etkileyen bu hastalığın doğası, ne yazık ki günümüzde dahi anlaşılamıyor. Hastaların hareket kabiliyetini sınırlayan uyku hastalığı, onları adeta birer heykele dönüştürüyor.
Doktorlar, bu hastalığın Almanların kullandığı kimyasal silahlardan kaynaklandığını düşünüyorlardı
Paris Hastanesi’ndeki birçok askerde tembellik ve uykusuzluk gibi şikayetler vardı. Aynı dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan ve 50 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olan İspanyol gribi baş gösterdi. Bu öylesine tehlikeli bir salgındı ki tüm doktorlar dikkatlerini İspanyol gribine yöneltti. Haliyle uyku hastalığıyla ilgili çalışmalar rafa kaldırıldı.
1917 yılında Avustralyalı Doktor Constantin Von Economo, uyku hastalığı ile ilgili bir rapor hazırladı
Raporda hastalığın baş ağrısı ve halsizlikle başladığını ardından uykusuzluk ve hareketsizlikle devam ettiğini belirtti. Tüm bu aşamaların ardından hasta genellikle hayatını kaybediyordu.
Savaş esnasında bilgi yaymak oldukça güç olduğu için uyku hastalığı hakkındaki iletişim yavaş ve kaotikti
Uyku hastalığının belirtileri kimi zaman İspanyol gribi ile karıştırılıyordu. Von Economo’nun raporundan yalnızca birkaç yıl sonra bu hastalık milyonlarca kişiyi etkiledi. Tahminlere göre 10 yıl içerisinde 1 milyondan fazla kişi hastalığa yakalandı ve bunlardan 500 bini hayatını kaybetti. Haneden haneye yayılan hastalığın önüne geçilemiyordu. Belirtiler özellikle 15-35 yaş arası kişilerde gözlemleniyordu.
Van Economo tarafından yapılan bir otopside hastalığın insan beynini etkilediği fark edildi
Zira hastanın beyninde birçok işlevi engelleyen bir şişlik vardı. İstatistiklere göre uyku hastalığına yakalanan kişilerin neredeyse yarısı hayatını kaybetti. Hayatını kaybetmeyenlerin büyük bir kısmı ise felç kaldı.
Takvimler 1927 yılını gösterdiğinde hastalık da gizemli bir şekilde ortadan kayboldu
Elbette zaman zaman tekrar nüksetti ve az sayıda insanı etkiledi. Tam da bu sebepten olsa gerek hala gizemini korumaya devam ediyor. Hastalığın nadiren ortaya çıkıyor oluşu ve vaka sayılarının azlığı, bu konuda derin araştırmalar yapılmasını engelliyor.