Bir grup gökbilimci, uzayın derinliklerinde bir yerden gelen beklenmedik 'kuş cıvıltısı' sinyalleri tespit etti.
Uluslararası uzman ekibi bu sinyaller karşısında şaşkına dönerken, keşif bu sinyallerin nasıl oluştuğuna dair soruları da beraberinde getirdi.
Koro dalgaları olarak bilinen bu sinyallerin, Dünya’nın yüzeyinin çok daha yukarısından yayılan, saniyeden kısa süren elektromanyetik radyasyon patlamaları olduğu ortaya çıktı.
Uzmanlar bu sinyalleri bir ses formatına dönüştürdüğünde, kuş cıvıltılarına benzer bir şekilde duyuldu.
Bu sinyaller yeni olsa da, uzmanlar bu tür sinyallerin varlığını onlarca yıldır biliyor ve çoğu gökbilimci bunların plazma dengesizliğinden kaynaklandığını düşünüyor.
Bu durum, iyonize gazın dengesini kaybederek belirli desenlerde elektromanyetik dalgalar yaymasıyla meydana geliyor.
Yakın zamana kadar, bu sinyallerin tespit edildiği en uzak mesafe 51.000 kilometreydi. Ancak yeni araştırmalar, Dünya’dan yaklaşık 165.000 kilometre uzaklıkta, gezegenin manyetik alanının çok daha bozulmuş olduğu bölgede benzer özelliklere sahip radyasyon patlamalarının da bulunduğunu ortaya çıkardı.
Uzmanlar artık koro dalgalarının, sanıldığı kadar dipolar manyetik alanlarla yakından bağlantılı olmayabileceğini keşfediyorlar.
Araştırmacılar Nature dergisinde "Bu tür benzerlikler, oluşumlarının yalnızca yerel çevreye bağlı olmadığını ve uzayın herhangi bir yerinde gelişebileceğini gösteriyor." diye kaydetti.
Bu dalgaların tespit edilmesi, NASA’nın 2015’te fırlatılan Manyetosfer Çok Ölçekli Uydu Misyonu’ndan elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntülerin dikkatli analizine dayanıyordu.
Çalışma sırasında, ilk kez varsayımsal bir süreç gözlemlendi: Plazma parçacıklarından koro dalgalarına enerji transferi.
Bu süreç, elektronların nispeten seyrek olduğu bölgelerde gerçekleşiyor. Bu durum, elektron siklotron rezonansının meydana geldiğini ve gözlemlenen cıvıltı sinyallerini güçlendirdiğini gösteren bir kanıt niteliğinde.
Araştırmacılar, "Koro dalgalarıyla ilişkili bu elektron boşlukları, simülasyonlarla iyi bir şekilde incelenmişti ve şimdi ilk kez yerinde gözlemlendi." diye vurguladı.