Uzay, minyatür kara deliklerden uzay-zaman dokusundaki bozulmalara, birbirini yiyen galaksilerden ne görülebilen ne de doğrudan tespit edilebilen maddelere kadar pek çok tuhaf maddeyle dolu.
İşteSpace.com ve MSN'den derlenen, uzaydaki en tuhaf maddeler listesi...
1. Quasar
Evrendeki en parlak ve en uzak gökcisimlerinden biri olan Quasarlar, genellikle süper kütleli siyah deliklerin etrafında dönen yüksek enerjili gaz ve toz bulutlarından oluşurlar. Bu gaz ve toz bulutları, milyonlarca ışık yılı uzaklıktan bile görülebilecek kadar parlak bir şekilde ışık yayarlar.
Mini Kara Delikler
Eğer radikal yeni bir "dal-dünya" yerçekimi teorisi doğruysa, o zaman güneş sistemimiz boyunca dağılmış, her biri yaklaşık bir atom çekirdeği büyüklüğünde binlerce küçük kara delik vardır. Bu mini kara delikler Büyük Patlama'dan kalan ilkel kalıntılardır ve beşinci boyutla yakın ilişkileri nedeniyle uzay-zamanı farklı şekilde etkilerler.
Ötegezegen
1990'ların başlarına kadar evrende bilinen tek gezegen bizim güneş sistemimizdekilerdi. Gökbilimciler o zamandan beri 190'dan fazla güneş dışı gezegen tespit etmişlerdir (Haziran 2006 itibariyle). Bunlar, kütleleri yıldız olmaya yetmeyen devasa gaz dünyalarından, sönük kırmızı cücelerin yörüngesinde dönen küçük, kayalık gezegenlere kadar uzanmaktadır.
Galaktik Yamyamlık
Dünyadaki yaşam gibi galaksiler de birbirlerini "yiyebilir" ve zaman içinde evrimleşebilirler. Samanyolu'nun komşusu Andromeda, şu anda uydularından birini yemektedir. Bir düzineden fazla yıldız kümesi Andromeda'ya dağılmış durumda, bunlar geçmiş yemeklerin kozmik kalıntıları...
Yerçekimi dalgaları
Yerçekimi dalgaları, Albert Einstein'ın genel görelilik teorisi tarafından öngörülen uzay-zaman dokusundaki bozulmalardır. Dalgalar ışık hızında hareket ederler, ancak o kadar zayıftırlar ki bilim insanları yalnızca kara delik birleşmeleri gibi devasa kozmik olaylar sırasında yaratılanları tespit etmeyi beklemektedirler. LIGO ve LISA bu zor dalgaları tespit etmek için tasarlanmış iki dedektördür.