Dünya Sağlık Örgütü 9 Ağustos tarihinde Sars-CoV- 2 virüsünün EG.5 varyantını dikkate alınması gereken varyantlar sınıfına aldı.EG.5.1 şeklinde tanımlanan Eris virüsü hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım önemli açıklamalarda bulundu.
Dr. Müzalin Çiğdem: “Henüz Türkiye'de görülmeyen Eris varyantı nedeniyle dünyada vaka sayısında son üç aya göre yaklaşık yüzde 80 artış yaşandığını belirterek,50'nin üzerinde ülkede vakaların görüldüğüne dikkat çekti.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Eris varyantı, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanıyor. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris varyantı, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, Eris varyantı Covid-19’un diğer varyantlarına benzer belirtilere neden olabilir. Eris varyantının, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha Covid-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı da henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalar da Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir” diye konuştu.
VARYANTIN BELİRTİLERİ COVİD-19 İLE BENZİYOR
Uzm. Dr. Yıldırım, varyantın belirtilerinin covid-19'un verdiği reaksiyonlarla benzer olduğunu ifade ederek;öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir. Ayrıca, enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi ağıza, buruna veya göze temas etmek virüsün bulaşmasına yol açabilir. ifadelerini kullandı. Sosyal mesafe ve maske kullanımının enfeksiyon riskini azaltmak için önemli olduğu konusunda uyarılarda bulundu.
51 ÜLKEYE YAYILDI
Eris varyantının dünya genelindeki yayılımına değinen Uzm. Dr. Yıldırım, “Yapılan çalışmalar sonucunda; 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla Eris varyantı, 51 ülkede tespit edilmiştir. Bu ülkeler arasında, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan bulunmaktadır. Eris varyantı, dünya çapında Covid-19 vakalarının yaklaşık yüzde 17,4'ünü oluşturmaktadır” dedi.
ERİS VİRÜSÜNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Virüsten korunmak için DSÖ örgütü tarafından belirtilen eris virüsine yönelik özel bir korunma önlemi yok ancak Uzm. Dr. Yıldırım, Eris virüsten korunmak isteyenlerin korona virüsünün korunma yöntemleriyle benzer tedbirler alarak bünyelerini koruyabilceklerini ifade ediyor.
YAYILMA HIZI BÖLGEDEN BÖLGEYE DEĞİŞEBİLİR
Eris virüsünün yayılma hızının ve etkisinin bölgeden bölgeye farklılık gösterebileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Yıldırım, bu nedenle yerel sağlık otoritelerinin güncel önerilerine dikkat etmenin önemli olduğunu belirtti.
(DHA)