Meselenin dünyanın doğu tarafında ele alınması ise tesadüf değil: Türkiye'nin Çin-Pakistan ortak yapımı JF-17 "Thunder" savaş uçaklarını önemli bir alternatif olarak gördüğü artık Türk basınında da sıklıkla dile getiriliyor.
Savunma Bakanı Yaşar Güler, F-16 ile Eurofighter olasılıklarının henüz sona ermediğini bildirse de çeşitli kaynaklar, olumsuz bir durumun ortaya çıkması durumunda NATO dışı ülkelerden savaş jeti almanın gündeme gelebileceğini ifade ediyor.
Defence Security'de yapılan analizde, “Yunanistan, ABD ve Fransa'nın sattığı F-35 ve Rafale uçaklarıyla 'güçlendirilirken', Türkiye kendisini acilen savaş uçağı tedariği gerektiren acil bir durumda bulmakta.” ifadelerine yer verildi.
Asya yayını, V. nesil KAAN savaş uçağı hizmete girene kadar hava üstünlüğünü yitirmemek için bu “aciliyetin son derece önemli” olduğunu vurguladı.
Eğer NATO uçakları satın alınamayacak ise Türk Hava Kuvvetleri için en iyi alternatifin Rus SU-35 olduğu belirtilen makalede, bu yönde bir girişimin Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 krizinin bir benzerini tetikleyeceği ifade edildi.
Haberde, Eurofighter veya F-16 Blok 70'ten sonuç alınamaz ise en gerçekçi tercihin Çin-Pakistan ortak üretimi JF-17 "Thunder" olacağı konusunda Türk medyasına paralel yorumlar yapıldı.
Türkiye, V. nesil KAAN savaş jeti hazır olana kadar Ege'deki hava üstünlüğünü yitirimemek için mutlaka bir tercih yapacak. Gelin olasılıklardan biri olarak son günlerde öne çıkan fakat pek bilinmeyen bir savaş jeti olan JF-17'nin en gelişmiş versiyonu Blok 3'ü yakından tanıyalım.
Uçak, Pakistan Havacılık Kompleksi (PAC) ve Chengdu Uçak Sanayi Grubu (CAIG) tarafından geliştirildi. Analistler bu modeli 4. nesil +++ avcı uçaklarıyla karşılaştırılabilir olarak tanımlıyor.
Pakistan Hava Kuvvetlerinin 2024 yılına kadar, 98 adet JF-17 Blok 1 ve Blok 2 uçağından oluşan mevcut filosuna ek olarak, toplamda yaklaşık 50 adet JF-17 Blok 3 uçağına sahip olması bekleniyor.
JF-17 Blok 3'ün Çin'in beşinci nesil J-20 "Mighty Dragon" avcı uçağı ile DNA özelliklerini paylaştığı bildirilmekte. Çin tarafından geliştirilen Aktif Elektronik Taramalı Dizi (AESA) radarı "KLJ-7A" ile donatılan JF-17 Blok 3, modern yetenekleriyle öne çıkıyor.
Çinli askeri analistler JF-17 Blok 3'ün radar sistemini, ABD yapımı F-35 (AN/APG-81) ve Rus SU-57'ninkilerle (N036 aşamalı dizi radarı) aynı seviyede olarak değerlendiriliyor.
En yeni JF-17 Blok 3 varyantı ayrıca Çin'in V. nesil J-20 "Mighty Dragon"unda kullanılana benzer bir Geniş Açılı Holografik Baş Üstü Ekranı da içeriyor.
Geliştirilen kabiliyetler arasında, Çin'in J-10C avcı uçağını taklit eden ve uçağın hava girişinde yer alan bir sensör sistemi olan Kızılötesi Füze Yaklaşım Uyarı Sisteminin entegrasyonu da yer almakta.
Havadan havaya silahlar açısından JF-17 Blok 3 iki tip güdümlü füze ile donatılacak: Çin'in J-20 "Mighty Dragon" uçağı tarafından da kullanılan ve ABD yapımı AIM-9X kısa menzilli güdümlü füzeye benzeyen PL-10 ve Hindistan'ın uçak güdümlü füzelerine karşı rekabet avantajı sağlayan 200 ila 300 kilometre operasyonel menzile sahip "PL-15".
JF-17 önleme, kara saldırısı, gemisavar ve hava keşfi gibi çeşitli rolleri yerine getirme yeteneğine sahiptir. Guizhou WS-13 veya Klimov RD-93 art yanmalı turbofan ile güçlendirilmiştir ve Mach 1,6 azami hıza çıkabilir.
Diğer Batılı avcı uçaklarına göre uygun maliyetli bir alternatif oluşturuyor ve Blok 3 modelinin fiyatının yaklaşık 35 ila 40 milyon civarında olduğu bildirilmekte. 1 adet F-16V fiyatına 4 adet Blok 3 satın alınabiliyor.
Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Dr. Hüseyin Fazla, “JF-17'nin her ne kadar F-16 Viper, Eurofighter Typhoon T4 veya Rafale FR3/4 kadar gelişmiş bir uçak olmasa da bu uçaklara yakın gelişmiş bir yetenek yelpazesine sahip olduğunu” ifade etti.
STRASAM'da yayımlanan makalesinde Dr. Havza, JF-17'nin daha gelişmiş uçaklara karşı nasıl avantajlı hale gelebileceğini açıkladı: “Şüphesiz, Rafale’in, Typhoon’un veya F-16’nın en son versiyonları ile karşı karşıya gelecek bir JF-17 Blok 3’ün yetenekleri yeterli gelmeyebilir ama uygun silah yüküne sahip 2 adet JF-17 karşısında bu gelişmiş savaş uçaklarının herhalde mutlak zaferle hava muharebesini kazanabileceğini kimse iddia edemez. Bazı durumlarda, nicelik (sayısal üstünlük), niteliğe üstün gelebilir.”