Hayatın her anına hikayeleri, motifleri ile yön veren Yağcıbedir Halısı ve motifleri Çoban Stilist olarak tanınan moda tasarımcısı Mustafa Şahin’in de dikkatini çekmiş, yolunu doğal şehir Sındırgı’ya düşürmüştü.
Sındırgı'da yapılan kültürel işler, kadınlara ve el emeğine verilen değer ise Yağcıbedir’den Modaya Yolculuğu başlattı.
Bir zamanlar her evde bulunan tezgahlarda dokunan, genç kızların duygularını, evlilik arzularını bile işlediği Yağcıbedir halısı ipek halıdan sonra en sık dokuma tekniği ve kök boya tekniği kullanılan yün özelliği ile yıllar boyunca eskimeme özelliğine sahip.
Yağcıbedir halısını, Yörüklerin kültürünü yaşatmak adına 22.'si gerçekleştirilen Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinin yanı sıra motifleri, hikayeleri ve anlamlarını yaşatmak adına farklı projelerde geliştiriliyor.
Kadın istihdamını arttırmak, sosyal hayata kazandırmak ve yöresel ürünlerin, el sanatlarının yaşatılması, gün yüzüne çıkarılması amacıyla kurulan yaşam merkezi, Yağcıbedir’i Sındırgı’yı geleceğe taşımak adına farklı çalışmalar yürütüyor.
Yağcıbedir halısının motiflerinden, Yörüklerin yöresel kıyafetlerinden esinlenilerek günümüz modasına uyarlanan Çoban Stilist Mustafa Şahin’in tasarımları, Akpınar Yaşam Merkezine üye 25 kadının maharetli ellerinde şekillendi.
Sıfır atık olarak nitelendirilecek kumaşlar, en pahalı kumaşlarla bir araya geldi, Yağcıbedir motifleri ile kadınların maharetli ellerinde muhteşem kıyafetlere dönüştü.
Örnek olabilecek bir proje ile yöresel tasarımlar günümüz modasına uyarlanarak, düğün, nişan, kına gibi özel gecelerde, sanatçılar için sahnede kullanabileceği özel kıyafetler ortaya çıkarıldı.
Gizem Özdilli, Ece Gürsel ve Simge Tertemiz gibi ünlü mankenlerin katıldığı defile Cumhuriyet Meydanına kurulan podyumda gerçekleştirildi.
Yağcıbedir Halıları üzerinde 11 ayda tamamlanan yaklaşık 60 parçadan oluşan 30 kıyafet sergilendi.
KAYNAK:İHA