Solda görülen resimler, çalışmaya katılanlara gösterilen referans resmi gösteriyor. Sağdaki görüntüler ise, yapay zekanın katılımcıların beyin taramalarını ayrıştırdıktan sonra oluşturduğu görüntüler.
Araştırmacılar yapay zekanın orijinal fotoğrafların renk ve doku gibi nitelikleriyle ve genel temayla eşleşen görüntüleri yüzde 84 oranında üretebildiğini buldu.
Daha sonra bir yapay zeka modeli verileri besledi ve katılımcıların işlevsel bir manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) makinesinin içindeyken düşüncelerine dayalı olarak görüntüleri yeniden oluşturdu
Ekibin çalışması, insan beyni taramalarından aktiviteyi anlamaya ve nihayetinde bu verileri bir kişinin ne düşündüğünü deşifre etmek için kullanmaya odaklanıyor.
Ancak bu görüntüleri oluşturmak için, deneyde kullanılan yapay zeka modelinin saatlerce eğitimden geçmesi gerekiyordu.
Mind-Vis olarak bilinen yapay zeka modeli, 160 bşnden fazla beyin taramasıyla önceden var olan büyük bir veri kümesi üzerinde eğitildi.
Bu deney, son birkaç yılda ortaya çıkan birkaç benzer beyin aktivitesi ve yapay zeka-görüntü deneyinden sadece biri.
Mart ayı başlarında Vice, Japonya`daki Osaka Üniversitesi`nden bir grup araştırmacının benzer amaçlarla bir deney yürüttü
2019`da Fütürizm, Rusya`daki bir ekibin bir yapay zekanın elektrot başlığı takan bir kişinin o anda gördüklerini çizdiği bir deneyi duyurdu. Teknolojinin yaygın olarak kullanılabilmesi için daha kat etmesi gereken çok yol var. Ancak Singapur Ulusal Üniversitesi`nde doktora öğrencisi ve çalışmadaki araştırmacılardan biri olan Zijiao Chen, Insider`a yazdığı bir e-postada teknolojinin daha da geliştirilmesiyle tıp, psikoloji ve nörobilimde kullanılabileceğini yazdı.
Chen, nörolojik bozuklukları olan insanlar için tedavilerin potansiyel olarak bu teknoloji ile üretilebileceğini yazdı. Örneğin, sözlü olarak iletişim kuramayan insanlar, bunun yerine düşünceleriyle iletişim kurabilirler.