Osmanlı İmparatorluğu'nun güçlü padişahları var olsa da, sarayın en güçlü kadınları da merak ediliyordu.
Öyle ki, güçlü kadınların sarayda bulunduğu bu dönem "Kadınlar Saltanatı" olarak ifade ediliyordu.
Peki Osmanlı sarayının en güçlü kadın sultanları kimlerdi?
Yapay Zeka, Osmanlı'nın politik zekası, güzelliği ve etkinliğiyle göze çarpan en güçlü 10 kadınını listeledi. İşte o liste...
1. KÖSEM SULTAN
İkinci Ahmed, Dördüncü Murad ve Dördüncü Mehmed'in annesi olan Kösem Sultan, oğullarının saltanatları döneminde de etkili bir şekilde hükümette söz sahibi olmuştur. Ayrıca Osmanlı tarihinde katledilen tek valide sultan olma niteliğini taşımaktadır.
2. HÜRREM SULTAN
Kanuni Sultan Süleyman'ın nikahlı eşi olan Hürrem Sultan, 2. Selim'in de annesidir. Siyaset ve devlet işlerinde aktif rol oynamıştır. Renkli hayatı tiyatrolara, şarkılara ve dizilere konu olmuştur.
3. NURBANU SULTAN
Afife Nurbanu Valide Sultan, Osmanlı Padişahı II. Selim'in yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın annesidir. Kadınlar Saltanatı döneminin en önemli isimlerinden biridir.
4. SAFİYE SULTAN
Büyüleyici güzelliği ve parlak zekasıyla öne çıkan Safiye Sultan, III. Murad'ın hasekisiydi. Oğlu III. Mehmed’in tahta geçmesiyle birlikte valide sultan olarak devlet içindeki konumu daha da güçlendi.
5. MİHRİMAH SULTAN
Kanuni Sultan Süleyman ile eşi Hürrem Sultan'ın kızı olan Mihrimah Sultan, büyük bir servete sahipti. İyi yetiştirilmiş olan Mihrimah Sultan'ın kaleme aldığı mektuplarından iç ve dış siyasî gelişmelerle de ilgilendiği anlaşılır.
6. HATİCE TURHAN SULTAN
Hatice Turhan Sultan, Sultan İbrahim'in eşi ve IV. Mehmet'in annesidir. 5 yıl kadar bir süre saltanat naibesi sıfatıyla Osmanlı Devleti'ni yönetmiş ikinci valide sultandır. Osmanlı Tarihinin en uzun valide sultanlık yapan ve kadınlar saltanatının sonunu getiren Ukrayna kökenli sultandır.