Allah (c.c)'un bizlere farz kıldığı beş vakit namazdan biri olan yatsı namazı ile ilgili en çok araştırılan konulardan birisi de namazın en geç ne zamana kadar kılınabileceğidir.
Akşam namazının vakti çıktıktan sonra başlayan yatsı namazı vakti, 'İmsak' yani tan yerinin ağarmaya başladığı zamana kadar devam etmektedir.
Bu vakit diliminde olduğu sürece herhangi bir zamanda kılınabilen yatsı namazının gecenin ilerleyen saatlerinde kılınması daha faziletlidir.
Bu duruma ilişkili olarak yatsı namazını geç kılmanın daha sevap olduğunun göstergesi bizzat Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in sahih olan hadisleridir.
Dini kaynaklarda geçen hadis-i şeriflere baktığımızda Peygamberimiz (SAV)'in yatsı namazını gecenin yarısına kadar ya da üçte birine kadar geciktirilmesi gerektiğini önermektedir.
Enes (r.a) rivayetlerine göre, Peygamber Efendimiz (SAV)'in yatsı namazının vaktini gece yarısına kadar uzatıp sonra kıldığı daha sonra ise mübarek yüzünü dönüp “Halk namaz kıldı ve uyudular. Sizler ise, namazı beklediğinizden bu yana hep namazda gibi olmaya devam ettiniz” buyurdular. (Buhârî, Mevâkît 25) ifadesi geçmektedir.
Hz. Aişe validemiz (r.a) ise bu konuyla ilgili şöyle buyurmuştu:
"Hz. Peygamber bir gece yatsı namazını geciktirdi. O kadar ki mescidde bulununlar uyumuştu. Sonra çıkıp namaz kıldı ve şöyle buyurdu: Eğer ümmetime zorluk vermesem, bu vakit yatsı namazının vaktidir." (Buhârî, Mevâkît, 24; eş-Şevkânî, a.g.e., I/12).