Bilim insanları, sürekli olarak gezegenimizin jeolojik geçmişine dair bulmacanın önemli parçalarını oluşturan kayıp kara parçalarıyla karşılaşıyor.
Bu kayıp kara parçalarının, dünyamızın gizli kalmış ve unutulmuş sırlarını açığa çıkarabileceği düşünülüyor.
Yeni keşfedilen bir kayıp kara parçası bilim insanlarını şaşkınlığa uğrattı.
Indy 100'ün haberine göre, Kuzey Atlantik Okyanusu'nun buzlu sularının altında gizlenen yepyeni bir kıta bulundu.
Keşif, Kanada'nın Baffin Adası ile Grönland arasında yer alan büyük bir su parçası olan Davis Boğazı çevresinde yapıldı.
Bu görselde merkezdeki sarı leke, Davis Boğazı proto-mikrokıtasının Davis Boğazı içindeki yerini gösteriyor.
Boğaz, milyonlarca yıl önce iki ada arasındaki tektonik plakaların kayarak yerkabuğunu yeniden şekillendirmesiyle oluştu.
Bunun sonucunda okyanusta kalın bir kıtasal kabuk oluştu ve bu kabuk, yeni keşfedilen ilkel bir mikro kıta olarak ilan edildi. Yeni keşfedilen bu kıta, pek çok gizemi içinde barındırıyor.
Gondwana Research dergisinde yeni yayınlanan bir çalışmada, İngiltere ve İsveç'te bulunan bilim insanlarından oluşan bir ekip, yaklaşık 33 ila 61 milyon yıl önce Davis Düzlüğü çevresindeki bölgede meydana gelmiş olabilecek levha tektoniği hareketlerini yeniden yapılandırdı.
Popular Mechanics'in belirttiğine göre bu durum, şu anda 12 ila 15 mil uzunluğunda olan ve Grönland'ın batı sularında açıkta bulunan alışılmadık derecede kalın bir kıta kabuğu levhasının oluşmasına neden oldu.
Uzmanlara göre, bu yeni kara parçasının ve oluşumunun incelenmesi, benzer coğrafi yapıların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacak.