Öğrencilerin okullarından mezun olduktan sonra GSS ödemeleri için 2 yıl muafiyet süresi bulunuyor.
Muafiyetin uygulandığı sürede lise mezununun 20 yaşını, üniversite mezununun 25 yaşını geçmesi durumunda muafiyet 2 yıl şeklinde değil, yaş sınırı geçilinceye kadar geçerli oluyor.
Peki yaş sınırı geçilince ne olur? İşte detaylar...
Takvim Gazetesi'nin haberine göre; yeni mezun gençlerin 2 yıl GSS muafiyeti bulunuyor.
2 yıllık muafiyet uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise yaş.
Muafiyetin uygulandığı sürede lise mezununun 20 yaşını, üniversite mezununun 25 yaşını geçmesi durumunda muafiyet 2 yıl şeklinde değil, yaş sınırı geçilinceye kadar geçerli oluyor.
YAŞ SINIRI AŞILIRSA
Lise mezunları için maksimum yaş sınırı 20 olduğu için, bu yıl mezun olan 19 yaşındaki bir genç 2 yıl değil, 1 yıl GSS primi ödemeden sağlık hizmeti alabiliyor.
Bu arada üniversiteye başlarsa, 25 yaşını dolduruncaya kadar sağlık hizmetinden yararlanmaya devam edebiliyor.
Üniversiteden mezun olan 23 yaşındaki bir genç 2 tam yıl süreyle GSS primi ödemeden sağlık hizmetinden yararlanabilirken, mezuniyet tarihinde 24 yaşında olan gence bu imkan 1 yıl sağlanıyor.
MEZUNİYET TARİHİ ÖNEMLİ
2 yıllık süre, her öğrencinin mezuniyet tarihinden itibaren başlıyor.
Öğrencilerin mezuniyet kayıtları Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumu (YÖK) kayıtlarından elektronik ortamda alınarak GSS tescil işlemleri yapılıyor.
2 yıllık süre, her gencin kendi mezuniyet tarihine göre belirleniyor.
DOLANLAR NE YAPIYOR?
Mezuniyetten sonra 2 yıllık süre dolduğu halde işe giremeyen veya 2 yıldan önce yaş sınırını doldurmuş olan gençler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından GSS yükümlüsü sayılıyor.
Bu durumda her ay, şu anki rakamlarla 194,13 prim ödemek gerekir.
Ödeme gücü olmayanların primini devlet karşılıyor.
Bunun için hane içinde kişi başına gelirin brüt asgari ücretin 3'te 1'inin (mevcut asgari ücrete göre 2 bin 157 liranın) altında olması gerekiyor.
PRİM BORCU OLANA KOLAYLIK
GSS kapsamında sağlık hizmetinden yararlanabilmek için, hastaneye gidildiğinde 60 günden fazla prim borcu bulunmaması koşulu aranıyor.
Ancak yapılan bir düzenleme ile prim borcu olanların 31 Aralık 2022 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesine olanak tanındı.
2 yıllık süreyi doldurdukları halde GSS primi ödemeyen gençler, bu yılın sonuna kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilecek.
Ancak, sağlık hizmetlerinden yararlansalar bile prim borçları birikmeye devam edecek.