Yapılan hesaplamalara göre Yİ-ÜFE önümüzdeki aylarda sıfır gelse bile YDO yüzde 118 civarında olacak. Uzmanlardan MTV, Emlak Vergisi, ehliyet ve pasaport harçları gibi vatandaşın cebini yakından ilgilendiren bu orana 'müdahale' edilmesi konusunda çağrı geldi.
Emlak Vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport ücretleri gibi vatandaşın cebini ilgilendiren bir çok kalemi ilgilendiren Yeniden Değerleme Oranı, yüzde 120 seviyelerine ulaştı.
YDO EKİM SONUNDA BELLİ OLACAK
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ekim sonundaki yıllık ortalama artışa göre otomatik oluşan bu rakam için 2 aylık veri gelecek. Ancak önümüzdeki iki aylık süreçte Yİ-ÜFE’nin 'sıfır' gelmesi durumunda bile bu yılki YDO yüzde 118 seviyesinde gerçekleşecek. Eylül ve Ekim aylarında Yİ-ÜFE ortalama yüzde 2 artarsa bu oran yüzde 120, yüzde 3 artarsa yüzde 121 ve yüzde 4 artarsa yüzde 122 seviyelerine ulaşacak.
YENİDEN DEĞERLEME ORANINA DÜZENLEME ÇAĞRISI
Vatandaşın cebini yakından ilgilendiren bu oranın çok yüksek olduğunu belirten uzmanlar kira artış oranlarına yapılan düzenleme benzeri bir düzenleme getirilmesi çağrısında bulundu.
ERDOĞAN'IN İNDİRİM YETKİSİ VAR AMA...
Şuanda yürürlükte olan mevzuat Yeniden Değerleme Oranı konusunda Cumhurbaşkanına belli kalemler için sınırlı bir yetki içeriyor. Cumhurbaşkanının cezalar konusunda yeniden değerleme oranının farklı uygulanmasına karar verme yetkisi bulunmazken, motorlu taşıtlar vergisinde yetkisi bulunuyor.
Cumhurbaşkanı motorlu taşıtlar vergisini YDO’nun yüzde 20’sinden az, yüzde 50’sinden fazla olmayacak şekilde belirleyebiliyor.
Yani, Yeniden Değerleme Oranı, yüzde 120 olursa Cumhurbaşkanı bu oran yüzde 80 aşağı çekilerek yüzde 24’e kadar indirilebiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yetkisini 2021 yılında kullanmış ve yüzde 36.20 olan YDO'nun MTV'de yüzde 25 olarak uygulanmasına karar vermişti.
EMLAK VERGİSİ YDO'NUN YARISI KADAR ARTIYOR
Emlak vergilerinde ise YDO'nun yarısı kadar bir artış oluyor. YDO'da bir düzenleme yapılmazsa emlak vergilerinde yüzde 60 oranında artış yaşanacak.