Ayhan Işık
İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu bir ressam ve çizerdir. Gerçek soyadı “Işıyan” olan Ayhan Işık, ünlü olmaya başladığı günlerde Ermeni olduğu düşünülmesin diye soyadını “Işık” olarak değiştirmiştir. Beyazperdeye geçmeden önce bir dönem gazete ve dergilerde çizerlik ve Paşabahçe Şişe ve Cam Fabrikası’nda “kırık şişe kontrolörlüğü” yapmıştır. 1972 senesinde büyük Türk müzisyeni ve bestekar Münir Nurettin Selçuk’tan ders almış, bir adet de 45’lik plak çıkarmıştır.
Sadri Alışık
İstanbullu olan Sadri Alışık da tıpkı yakın dostu Ayhan Işık gibi İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunudur ve ressamdır. Bir dönem sahne alarak şarkıcılık ve stand-up gösterileri yapmış, 3 adet 45’lik plak çıkarmış, “Bir Ömürlük İstanbul” isminde bir de şiir kitabı yayımlamıştır.
Hulusi Kentmen
1912 senesinde Tirnova’da (Bulgaristan) doğan Hulusi Kentmen, Deniz Astsubay Okulu mezunudur ve sinema filmlerinde rol aldığı yıllarda bile bu görevini yerine getirmiştir. Yeşilçam’ın huysuz fakat tonton babası Hulusi Kentmen, aynı zamanda iyi seviyede keman çalmaktaydı.
Tarık Akan
Gerçek ismi Tarık Tahsin Üregil olan Tarık Akan, bugünkü ismiyle Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 1976 senesinde mezun olmuştur. Ses Dergisi’nin 1970 senesinde düzenlediği Sinema Artist Yarışması’nda birinci olarak sinemaya başlamıştır. Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Tarık Akan, öğrencilik yıllarında deniz kenarlarında cankurtaranlık da yapmıştır.
Cüneyt Arkın
Eskişehir doğumlu olan Cüneyt Arkın’ın gerçek adı Fahrettin Cüreklibatur’dur ve bir Nogay Türkü’dür. Bilhassa Battalgazi ve Kara Murat karakterleri ile gönüllerde taht kuran Cüneyt Arkın, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu bir doktordur.
Şener Şen
Gerçek ismi Ali Haydar Şen olan Şener Şen ise sınıf öğretmenidir ve iki seneye yakın Muş’ta sınıf öğretmenliği yapmıştır. Gençlik yıllarında dolmuş şoförlüğünden işportacılığa kadar birçok meslek dalında çalışmıştır.
Kemal Sunal
Kiminin İnek Şabanı, kiminin Fibar Feyzosu kiminin Bay Kamber'i hep gülümsemesiyle hatırladığımız unutulmaz sanatçılarımızdan Kemal Sunal yüksek tahsiline Marmara Üniversitesi Gazetecilik bölümünde başlasa da, bu bölüme devam edememiştir. Eğitim hayatı boyunca çeşitli işlerde çalışan sanatçı, Emayetaş Fabrikasında çalışmış, ayrıca elektrikçide çıraklık yapmıştır.
Nuri Alço
Bulgaristan doğumlu bir diğer Yeşilçam oyuncusu ise gerçek adı ile Nureddin İbrahimov’dur. Nuri Alço’nun asıl mesleği ise filmlerinde de kısmen icra ettiği ilaç mümessilliğidir. İlaçlar konusunda tam bir uzman olan Nuri Alço’nun gazozlara attığı ilaçların etkisini hızlıca göstermesi boşuna değildir.
Ferdi Tayfur
80’li yıllarda sinema filmlerinde de rol alan arabesk sanatçısı Ferdi Tayfur’un gerçek adı Turan Bayburt’tur ve bir dönem traktör şoförlüğü yapmıştır.
Erol Taş
1957 senesinde Mümtaz Alpaslan'ın çektiği “Acı Günler” filmiyle giren, yeşilçamda "kötü adam karakteri" denilince akla ilk gelen isim Erol Taş, oyuncu olmadan önce çeşitli işlerde çalıştı. Bir dönem boksörlük yapan oyuncu İstanbul ve Türkiye ikinciliğini kazandı. Aynı sene askere gitti. Sonrasında Cankurtaran'da bir iplik fabrikasında çalışmaya başladı. Sinemaya tesadüf sonucu girişi de bu sıralarda oldu.
Gölgen Bengü
1976 yapımı “Meraklı Köfteci” filminde Zühtü’nün (Kemal Sunal) karısı Fatma, 1977 yapımı “Aslan Bacanak” filminde ise Halim’in (Metin Akpınar) kardeşi Zeynep rolünde izlediğimiz Gölgen Bengü, o yıllarda gelen bütün film tekliflerini geri çevirerek Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Gölgen Bengü, ABD’deki North Carolina A&T State University’de yüksek lisans, Clemson University’de doktorasını tamamlamıştır. Bu günlerde ise New Jersey Institute of Techology’de, Makine ve Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde Profesör ünvanıyla öğretim üyeliği yapmaktadır.