Bina güçlendirme, hasar almış binanın gerekli testlerde uygun görülmesiyle yıkılmasına engel olup binayı güvenli hale getiren işlemdir.
“Hasar alan binalarda tek çözüm yıkım mı?” sorusunun cevabı hasar miktarına bağlı olarak değişiyor.
Deprem dayanıklılık testi ya da riskli yapı testi yaptırdıktan sonra binada güçlendirme yapılıp yapılamayacağı ortaya çıkıyor.
Kanal D'de yer alan habere göre, güçlendirme yapılmadan önce demir yoğunluğuna ve beton kalitesine bakılıyor. Sonra da analiz raporu oluşturularak bilgisayar ortamında deprem simüle ediliyor. İnşaat mühendisi Ahmet Göçmez, “Binanın ne kadar güçlü olup olmadığı binanın nerelerinden hasar alacağı sonucu çıkıyor” dedi.
Bina güçlendirme işlemi için ‘bir daire parası gider’ gibi yanlış bir bilgi bulunuyor. Güçlendirmenin maliyeti binadaki hasara göre değişiklik gösteriyor. Bazı binalarda bir-iki ekleme yapılırken, bazı binalarda daha büyük işlemler yapılabiliyor. Bu da maliyeti artırıyor. Uzmanlar, güçlendirmenin yıkılıp yeniden yapılma maliyetinin yüzde 40’ını aşmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Eğer bu oranı geçiyorsa binanın yıkılıp tekrardan yapılması gerekiyor.
· Bina güçlendirmede yapılacak işlemleri maddeler halinde sıraladık.
· Betonarme Mantolama (Concrete Jacketing),
· Çelik Mantolama (Steel Jacketing),
· Sisteme Perde Duvar Ekleme,
· Döşemenin FCRM ile güçlendirilmesi,
· Kirişlerin Lamine ve CFRP ile güçlendirilmesi,
· Kolonların CFRP ile sarılması,
· Yığma Duvarların FRCM ile güçlendirilmesi,
· Perdelerin lamine ve CFRP ile güçlendirilmesi,
· Temellerin ankrajlar yardımı ile güçlendirilmesi.