Uşaklı Höyük’te çalışan Türkiye ve İtalya’dan arkeologlar, Hitit döneminden kalma dairesel gizemli bir yapı ortaya çıkardı. Bulgu, önceki kazı sezonlarındaki diğer kanıtlarla birlikte, bölgenin gerçekten antik kutsal Zippalanda kenti olduğunu doğrulamaya yardımcı olabilir.
Kazıları yöneten Pisa Üniversitesi’nden profesör Anacleto D’Agostino, bu dairesel yapının yorumlanmasının şu an için çok zor olduğunu ve çevresinde ne olduğu hakkında bir fikir edinmek için çalışmaların genişletilmesi gerekeceğini söylüyor.
D’Agostino, “Muhtemelen şehrin ana tapınağı olan yerin kuzeyinde, surların dibine yakın akan nehirden çok uzak olmayan bir yerde konumlanmıştı. Bulgular, bu yapının ritüelistik bir öneme sahip olduğuna işaret ediyor. Yapının önemi, benzerlerinin diğer çağdaş yerleşim yerlerinde belgelenmemiş olmasıyla da ortaya çıkıyor.” diyor.
“Eğer gerçekten böyleyse, bu yapı, yıllar içinde keşfedilen diğer buluntularla birlikte, Uşaklı Höyük’ün önemli Hitit kenti Zippalanda ile özdeşleşmesini güçlendirmeye yardımcı olacak.”
Zippalanda, güçlü Fırtına Tanrısının kült merkezi, bir kutsal alan, bir kraliyet ikametgahı yeri ve kralın katıldığı çeşitli festivallerde adı geçen oldukça önemli bir kentti.
Zippalanda, Hitit metinlerinden bilindiği kadarıyla Fırtına Tanrısı Teşup’a yönelik ibadetlerin merkezi olan ve yazılı kaynaklara göre başkent Hattuşa’ya 2-3 günlük yürüme mesafesinde bulunan bir kent. Yazıtlara göre Zippalanda, Kerkenes Dağı yakınlarında bulunuyor.
D’Agostino, “Araştırmacılar, Uşaklı Höyük’ün en olası iki yerden biri olduğu konusunda hemfikir. Sadece nihai kanıta ihtiyacımız var: şehrin adını taşıyan bir tablet.” diyor.
Önemli bulgu, Pisa Üniversitesi tarafından yönetilen uluslararası arkeoloji misyonunun 2022 sezonu sırasında gerçekleşti. Bu kazı sezonunda ayrıca Demir Çağı’ndan kalma kaleyi çevreleyen geniş teraslı bir duvarın kalıntıları ve geç antik çağdan bazı mezarlar da ortaya çıkarıldı.
Kaynak: Arkeofili