En büyük protein kaynakları arasında yer alan yumurta, insan sağlığı için kritik öneme sahip. Ancak yanlış tüketildiği takdirde, içindeki tüm proteini kaybediyor. Uzmanlar, yumurta pişirmede sıklıkla tercih edilen yöntem hakkında uyarıda bulunuyor.
Yüksek oranda protein ve demir içeren yumurta, özellikle kahvaltı sofralarından eksik edilmemesi gereken başlıca besin maddeleri arasında yer alıyor. Yediden yetmişe her yaştan insanın tüketmesi gerektiği vurgulanan yumurta, pek çok farklı teknikle pişirilebiliyor.
Birçok uzmana göre "uzun yaşamın sırrı" olarak bilinen yumurtanın doğru pişirilmesi ise, büyük öneme sahip.
Sakın böyle pişirmeyin
Pişirdiğiniz yumurtanın sarısının etrafında gri bir halkanın oluştuğunu görüyorsanız, bu iyiye işaret değil. Zira yeşil halka, yumurtanın çok uzun süre pişirildiğinin bir göstergesidir. Bu durum, demirden yararlanmamızı engeller. Oysa yumurta demir minerali için çok iyi bir kaynaktır.
Yumurtanın etrafında oluşan gri çizgilerin nedeni ne?
Yumurta 10 dakikadan fazla piştiğinde, yumurta sarısı etrafında demir sülfür halkası olarak bilinen bir yeşil-gri halka meydana gelir. Bu halka, yumurtadaki demirden yararlanmamızın önündeki engeldir. Demir eksikliği anemisinde metabolizma yavaşlar, halsizlik, yorgunluk, odaklanma sorunları, hafızada güçlük, sabah yataktan zor kalkma, saç dökülmesi gibi olumsuz belirtiler ortaya çıkar.
Sağlıklı bir yumurta nasıl pişirilebilir?
Uzman Diyetisyen Işın Sayın, ideal yumurta pişirimi hakkında "Her gün en az 1 adet tercihen organik yumurta tüketin ve toplam 10 dakika pişirin. Ocağınızın gücü ve yumurtanın organik olma/olmama durumuna göre değişen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Sizin koşullarınızda 10 dakikada yumurtanın iç kısmının yarı pişmiş olduğunu görüyorsanız; bir daha ki sefere en çok 1-1.5 dakika fazladan pişirin, ancak gri halka olmayacak şekilde de süreyi dikkatle ayarlayın. " ifadelerini kullanıyor.
Düzenli yumurta tüketimi:
1- Kilo vermeye yardımcı olur
Yumurtanın protein oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük olduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yumurta aynı zamanda metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı kalori miktarını sağlar. Tüm bu özellikleri kilo vermeyi kolaylaştırır.
2- Cildi genç tutar
Diyetinize bol miktarda yumurta ekleyerek yaşlanmanın etkilerini tersine çevirebilirsiniz. Amino asitler hücrelerimizi yeniler ve bize en çok hayal ettiğimiz gençlik ışıltısını verir.
3- Kas ve kemikleri güçlendirir
Annemizin çocukken yemeğimizi yerken her zaman söylediği gibi, protein, bizi büyük ve güçlü yapan yapısal ve işlevsel hücreler ve dokular üreterek vücudumuzda büyük bir rol oynar. Neyse ki, yumurtaların her biri yaklaşık altı gram protein içerir, bu da kas kütlemizi güçlendirebilir ve kemiklerimizin genel sağlığını iyileştirebilir.
4- Anemi ile savaşır
Folik asit açısından zengin olan yumurta vücuttaki kırmızı kan üretimini artırabilir. Bu durum da genel olarak anemi riskini azaltır.
5- Uzun süre tok tutar
Kalorileri azaltmaya çalışmak, her zaman açmışsınız gibi görünebilir, bu da daha sağlıklı beslenmenize bağlı kalmanızı zorlaştırır. Bununla birlikte, öğünlerinizin çoğuna yumurta koyduğunuzda, protein ve yağın harika kombinasyonu, daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacaktır. Bu, artık atıştırmalıklara ulaşmanıza gerek olmadığı anlamına gelir ve hedeflerinize ulaşabilirsiniz.
6- İyi kolesterolü destekler
Tüm kolesterolün kötü olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu doğru değil. LDL seviyenizi artıran ve kalp hastalığına ve diğer sorunlara katkıda bulunan kolesterolünüz olsa da “iyi” kolesterol olarak bilinen HDL de vardır. Bu, fazla kötü kolesterolü karaciğere geçirerek yok edecek ve böylece parçalanıp uzaklaştırılabilecektir. Neyse ki, yumurtalar iyi kolesterolle doludur ve bu konuda yardımcı olabilir.
7- Gözleri güçlendirir
Birçoğu havuçların karanlıkta görmenize yardımcı olacağına inanırken, yumurtalar görme yeteneğinizi iyileştirmeye yardımcı olacak gerçek besin olabilir. Sarısı, yaşlı insanlarda görme kaybının önde gelen nedeni olan makula dejenerasyonunu önleyen lutein adı verilen bir karotenoid ile doludur.
8- Beynin daha iyi çalışmasını sağlar
Yumurtalar sadece D vitamini eksikliği geliştirmenizi engellemekle kalmaz, aynı zamanda beyin fonksiyonunuzu iyileştirmeye de yardımcı olur. Hafızanız, kolin adı verilen başka bir önemli besin maddesinden sentezlenen asetilkolin adı verilen bir nörotransmitter tarafından kontrol edilir. Neyse ki yumurtalar, beyindeki hücre zarlarını oluşturmaktan ve hazırlamaktan sorumlu olan ve daha net düşünmenize yardımcı olacak kolinle doludur.
9- D vitamini deposudur
Yumurtanın en güzel yanlarından biri de D vitamini ile yüklü olmasıdır. Bu vitamin, bağışıklık sistemini düzenlemesi ve vücudumuza serotonin ve dopamin gibi iyi hissettiren hormonlar sağlamasıyla bilinir. Birçok çalışma, daha yüksek D vitamini seviyelerinin daha sakin duygulara yol açtığını ve vitamin içermeyenlerin depresyon geliştirmeye daha yatkın olduğunu bile buldu.
kaynak: Mynet