Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce açıkladığı müjdeler arasında olan birçok proje hayata geçirilirken çalışanların doğalgaz ve elektrik fatura borçlarının silinmesini sağlayacak düzenleme, Resmi Gazete'de de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Böylece dar gelirli vatandaşların ısınma ve elektrik ihtiyaçlarını giderebilmesi için verilecek bu destekle ekonomik anlamda bir nebze rahatlama sağlanması hedefleniyor.
Ayrıntıların da da netleştiği doğalgaz ve ısınma yardımı düzenlemesinde özel ve kamu sektöründe çalışan milyonlarca vatandaşa kış aylarında yeni bir destek kapısı açılıyor.
İşverenler tarafından sağlanacak olan bu destekle milyonlarca çalışan, elektrik ve doğalgaz yardımı alabilecek. Böylelikle işverenler de gelir vergisi ve sigorta prim kesintisinden muaf tutulacak.
Hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 liralık gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 liradan vazgeçiyor. 633 liralık bu rakam, çalışanın maaşına eklenebilecek.
Bunun yanı sıra işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 liraya kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek. Yani işveren bu kadar parayı, yani 1000 lirayı 2023 Haziran sonuna kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.
Hem işveren hem de çalışanları rahatlığa kavuşturacak bu düzenlemeyle 1 Temmuz 2023 tarihine kadar elektrik ve doğalgaz yardımı yapan işverenler vergi indirimi alacak. İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergisinden istisna tutulacak. Günlük 34 lira (+KDV) olan yemek ücretini işverenler çalışanlarına yemek kartı ile verebiliyorken bu uygulama ile bu bedel 2022 yılı için 51 lira (+KDV) olacak.
İSTİSNA ŞARTI
İşverenlerin çalışanlarına elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının şartları ise şu şekilde:
İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1.000 liraya kadar olan kısmı istisna kapsamında bulunuyor. 1.000 lirayı aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi. Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekiyor. Bu istisnadan faydalanılabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak yapılması gerekiyor.
HANGİ DURUMLARDA YARARLANILMIYOR
Çalışanların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün bulunmuyor. İstisna 9 Kasım 2022 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli. Bu tarihler dışında da yararlanılması mümkün değil.
DOĞALGAZ YARDIMINDA BAŞVURU ŞARTLARI
9 Kasım 2022 tarihinden 30 Haziran 2023 tarihine (bu tarih dahil) kadar yapılan söz konusu ödemeler için bu istisnalar uygulanabilecek. Bu ödemeler; elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olarak yapılmalı.
İstisna uygulanabilmesi için, söz konusu ödemenin, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması gerekiyor.
İşverenler tarafından çalışanlara yapılacak söz konusu ödemelerin istisna kapsamında değerlendirilebilmesi için;
*Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılması,
*Aylık 1.000 lirayı aşmaması,
*Mevcut ücretlerine ilave olarak yapılması gerekiyor.
İşverenler net 1.000 liraya kadar yapacakları söz konusu ödemeler nedeniyle bir asgari ücretlide 633 lira ödemeden kurtulacak.
FATURA YA DA HERHANGİ BELGE İSTENMEYECEK
İşverenlerin yapacakları ödemeler için çalışanlarından elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderleriyle ilgili fatura veya herhangi bir belge istemeyeceği belirtildi.
KİMLER DESTEK ALABİLİR?
Çalışanlara bu ödemelerin yapılması işverenler açısından zorunlu değil, tamamen isteğe bağlı. Bu nedenle tüm özel sektör çalışanları 1.000 lira tutarındaki ısınma ve doğalgaz yardımından faydalanmayacak.
Bu istisna olmasaydı, bir asgari ücretlide işverenler net 1.000 liraya kadar yapacakları söz konusu ödemeler nedeniyle 178,4 lira gelir vergisi ve 454,6 lira SGK primi fazladan ödeyeceklerdi. İstisna nedeniyle bir asgari ücretlide toplam kazançları 633 lira oluyor.
Kaynak: TGRT Haber, Sabah, Habertürk